Kruiden-planten Natuurlijk gezond (bewezen)

Chilipepers doen veel voor gezonde darmflora, lever, hart en bloedvaten

Share Button
Hou je van pittige voeding? Als dat zo is, leef je misschien langer. De consumptie van hete chilipepers verlaagt de kans op een hartaanval en beroerte, meldt PLOS ONE. Het is niet de eerste keer dat blijkt dat chilipepers de kans op vroegtijdig overlijden verkleinen. De pepers beschermen ook de darmgezondheid: ze gaan tumoren tegen door de darmflora positief te veranderen. Maar er zijn meer voordelen te melden. In dit artikel: een overzicht van de voordelen van deze pittige pepers.

Langer leven door chilipepers

Chilipepers verlagen gevaarlijke risicofactoren

Al eeuwen staan pepers en specerijen bekend om hun genezende uitwerking bij diverse ziekten. Het effect van chilipepers werd in 2015 ook onderzocht en het bleek dat je door pittig eten langer leeft, omdat het de bekende gevaarlijke risicofactoren verlaagt. Aan het onderzoek deed maar liefst een half miljoen chinezen mee.

Onderzoekers van de Larner College of Medicine at the University of Vermont borduurden op het Chinese onderzoek voort. Tevens gebruikten ze de data van 16.000 Amerikanen die 23 jaar lang gevolgd werden. De bevindingen zijn gepubliceerd in PLOS ONE.

De studieauteur:

“Hoewel het mechanisme middels welke het overlijden wordt uitgesteld onzeker is, zijn de Transient Receptor Potential (TRP) kanalen verantwoordelijk voor de relatie tussen chilipepers en een langer leven.”

TRP kanalen zijn de primaire receptoren voor scherpe middelen zoals capsaïcine, een alkaloïde en het belangrijkste ingrediënt in chilipepers. Capsaïcine speelt een rol in de cellulaire en moleculaire mechanismen die obesitas voorkomen, de bloedstroom in de aderen bevorderen en beschikt over antibacteriële eigenschappen.

Ook

“beïnvloedt capsaïcine indirect de gezondheid van een persoon doordat het de darmflora verandert.”

Chilipepers,  darmflora en darmtumoren

Het is minder bekend dat chilipepers de darmflora gezond houden

Dat chilipepers een positief effect op de darmflora hebben, kwam ook uit eerder onderzoek. In 2014 meldde The Journal of Clinical Investigation dat chilipepers een remmende werking op darmtumoren hebben. 1  Deze werking komt doordat het actieve ingrediënt capsaïcine een bepaalde receptor (TRPV1, een ion kanaal) in de darmwand chronisch activeert, wat een reactie triggert. Dit verkleint de kans op darmtumoren. TRPV1 werd ontdekt in sensorische neuronen waar het handelt als een sentinel voor hete, zure en pittige chemicaliën. Eenmaal geactiveerd vermindert TRPV1 de kans op ongewenste groei van darmtumoren. TRPV1 bleek te werken als een tumoronderdrukker in de darmen. 2

Stofwisseling en vetverbranding

Chilipepers hebben ook een positieve werking op de stofwisseling en vetverbranding, omdat capsaïcine thermogenese opwekt. Thermogenese is het proces waarbij cellen energie omzetten in hitte. Doordat capsaïcine TRPV1 stimuleert, ontstaat een hittesensatie. Capsaïcine creëert deze hitte op een directe manier doordat het de activiteit van een spierproteïne (SERCA) verandert. Normaal gesproken zetten spiersamentrekkingen een golf van calcium ionen vrij vanuit het reticulum (onderdeel van een cel en betrokken bij eiwitvorming). SERCA pompt de calcium actief terug het reticulum in, waarbij ATP (adenosinetrifosfaat) energie gebruikt wordt. Dit ontspant de spieren, en vernieuwt deze cirkel. Capsaïcine bindt aan SERCA en zorgt ervoor dat de proteïnen nog steeds ATP energie verbranden, maar deze energie niet gebruikt om calcium te pompen. Alle ATP energie wordt afgegeven als hitte, en dit is thermogenese. Capsaïcine is het eerste gevonden natuurlijke bestanddeel die het thermogenese proces vergroot. Dit verklaart waarom deze alkaloïde voor een toename van de stofwisseling en lichaamstemperatuur zorgt. 3

Chilipepers om de bloeddruk te verlagen

Chilipepers zijn ook gunstig voor de bloeddruk

Ook voor de bloeddruk is de chilipeper gunstig. Bij een hoge bloeddruk kan de peper exact zijn wat je nodig hebt. Capsaïcine zet dan misschien wel je mond in brand, maar zorgt ook voor ontspanning van de bloedvaten, meldde Cell Metabolism in 2010. Dit bloeddruk verlagende effect verloopt eveneens via TRPV1. Activatie van dit kanaal leidt tot een toegenomen productie van stikstofmonoxide. Stikstofmonoxide is een molecuul die de bloedvaten beschermt voor ontsteking en disfunctie. De studieauteur meldde in het journal dat de bloeddruk lager is in delen van China waar veel chilipepers gegeten worden.

Capsaïcine als inzet tegen (perifere neuropathische) pijn

Dan verdoven chilipepers ook nog eens de pijn. Want capsaïcine werkt ook op andere een ander kanaal behalve TRPV1. Het zet kanalen open die alleen in pijnvezels voorkomen. Capsaïcine verlicht met name perifere neuropathische pijn (zenuwpijn) die voorkomt bij ziekten zoals AIDS, diabetes, artritis en gordelroos. Crème met capsaïcine kan dit type pijn verlichten. Perifere pijn brengt tintelingen, doof gevoel, zwakte, brandende pijnen en andere onwelkome sensaties met zich mee. Het enige nadeel van capsaïcine crème is dat dit de huid kan irriteren. 4

Chilipepers voor een beter gezondheid van de lever

Op het International Liver Congress™ 2015 5 werd onthuld dat Behalve capsaïcine de lever ook beschermt. En de alkaloïde biedt niet alleen bescherming; het herstelt ook als schade al ontstaan is, zoals bij lever fibrose. Capsaïcine herstelt deze schade deels en voorkomt progressie.

Wat zwarte peper allemaal doet in je lichaam!

Chilipepers openen de sinussen

Eet een stukje peper als je neus verstopt zit, en je ontsteking wilt voorkomen

Eén complicatie van griep en verkoudheid is verstopping en ontsteking van de sinussen. Het zal je niet verbazen dat chilipepers de sinussen openen, maar dat is niet alles: de pepers rekenen ook af met de ontsteking die met de aandoening gepaard gaat. Dit is ook weer dankzij capsaïcine. 6 Pas op dat de slijmvliezen niet in aanraking komen met de pepers.

Een saus van chilipepers is makkelijk te maken. Je mengt de pepers in de blender, samen met knoflook, sesamolie en eventueel wat gember. Is het te heet? Voeg er dan tomatenpuree of ketchup aan toe. Gebruik dit lekker bij de maaltijden.

Hoewel capsaïcine darmtumoren bestrijdt, is er af en toe gesuggereerd dat capsaïcine in verband kan staan met kanker. Zoals in 2010, toen de alkaloïde gelinkt werd aan huidkanker. 7 Wanneer capsaïcine wordt met gember, zou dit een eventuele kans op kanker verlagen. 8

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van medisch advies van een arts. Als je alleen op deze informatie vertrouwt, is dit op eigen risico.

Alle foto’s zijn van Pixabay

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kokosolie geschikt om gewicht te verliezen (buikvet !)

Volgens studies: honing en kaneel helpt bij PMS, Candida, dip, afvallen en meer

De beste voedingsbronnen van magnesium

Honing gemixt met water heeft zeer positief effect op hart en antioxidantspiegel, nieuwe studie

Al met 2 á 3 keer lichamelijke activiteit per week verminder je gezondheidsrisico’s

Invloed van licht op gezondheid onderschat

Fenegriek, verrassend gezond kruid

Infrarood licht stimuleert aanmaak serotonine en verbetert depressie aanzienlijk

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.