Ui als sleutel tegen antibioticaresistentie

ui2.jpg

De ui kan antibioticaresistentie bestrijden in het geval van bepaalden ziekten. Dankzij de antibacteriële eigenschappen, kan het bolgewas het effect van een antibioticabehandeling versterken.

Antibacteriële ui

Dit laat een publicatie in Scientific Reports weten. Antibiotica verliezen steeds meer het vermogen om effectief schadelijke bacteriën te doden. Zo kan de bacterie verder groeien en meer schade aanrichten. Zo wordt bijvoorbeeld tuberculose bestreden met een cocktail van antibiotica, maar ontstaat er bij de pathogenen die een rol spelen bij de ontwikkeling van de ziekte weerstand tegen deze medicatie.

Er is dan ook een dringende behoefte aan nieuwe antibacteriële middelen.

In een nieuw onderzoek werden de bollen van Allium stipitatum (ook bekend als de Perzische sjalot) op antibacterieel effect onderzocht. Vier verschillende bestanddelen werden geanalyseerd, en alle vier lieten een aanzienlijke verlaging zien van de Tuberculosis bacterie met antibioticaresistentie. De groei van TB cellen werd met meer dan 99.9% geremd, in combinatie met synthetische antibiotica.

Studieauteur professor Gibbons

“Natuurlijke producten uit planten en microben hebben een enorme potentie als bron voor nieuwe antibiotica. De natuur is een wonderbaarlijk creatief scheikundig expert, en het is goed mogelijk dat planten zoals de Perzische sjalot deze chemicaliën produceert als verdediging van microben. We denken dat de natuur de sleutel tot nieuwe antibioticatypen.”

De gewone ui

De gewone ui –Allium cepa- zoals wij die kennen beschikt ook over antibacteriële activiteit.
1 2 3  De polysacchariden die in de ui zitten zijn sterke remmers van schadelijke bacteriën. 4 Hiervoor kan ook etherische olie van Allium cepa gebruikt worden (5) Hiernaast heeft de ui nog andere bijzondere eigenschappen: omdat het bolgewas rijk is aan flavonoïden en anthocyaninen, beschermt het ons DNA. Beide stoffen behoorlijk krachtige antioxidanten die vrije radicalen vernietigen. Ze remmen ook de groei van kanker. 6 Extract van Allium tripedale –sierui- bestrijdt Candida-infecties. 7

(5) Ye CL, Dai DH, Hu WL. Antimicrobial and antioxidant activities of the essential oil from onion (Allium cepa L) Food Control. 2013;30(1):48–53.