Kruiden-planten Natuurlijk gezond (bewezen)

Wat zwarte peper allemaal doet in je lichaam!

Share Button
Aan bijna elk gerecht wordt wel wat zwarte peper toegevoegd. Maar wist je dat zwarte peper pijn en ontsteking remt? Piper nigrum doet zelfs nog meer dan dat en bestrijdt een breed scala aan gezondheidsproblemen, van milde tot ernstige. Als je deze specerij dagelijks gebruikt, werk je aan veel fysieke ontregelingen en kun je ernstigere aandoeningen voorkomen.

Zo geneeskrachtig is zwarte peper

De koning van de specerijen, zoals zwarte peper wel genoemd wordt,  doet meer dan het eten op smaak brengen. Zwarte peper (Piper nigrum) werd ooit gebruikt als valuta. Al sinds oude tijden is peper het meest verhandelde kruid ter wereld. Piper nigra komt van de peperplant, die 10 meter hoog kan worden en in een heet en klam klimaat groeit. De pittige korrel is de vrucht van deze plant uit de piperaceae familie en wordt als specerij en medicijn gebruikt. Het bestanddeel piperine veroorzaakt de pittigheid.

Zwarte peper heeft een antibacteriële werking

De smaakmaker wordt ook gebruikt om voeding langer te bewaren, omdat het antibacteriële eigenschappen heeft. 1 Verder bevat peper mangaan, ijzer, kalium, vitamine C, vitamine K en vezels.  Hiernaast bevat de specerij nog piperine en ethanolextracten. Piper nigrum wordt nog altijd veel gebruikt in de traditionele geneeskunde, en heeft ook de interesse gekregen van de westerse wetenschappers.

Capsicum (hete peper, chilipeper) is met zijn bestanddelen (capsaïcinoïden) bekender wat betreft ontstekingsremmende en anti-kanker kwaliteiten.

Zwarte peper laat echter soortgelijke uitwerkingen zien.

De effecten van Piper nigrum

  •  Anti-hypertensief
  •  Anti-bloedklontering
  •  Anti-spasmodic
  •  Anti-schimmel
  •  Anti-apoptopisch
  •  Anti-depressie
  •  Antibacterieel
  •  Anti-astmatisch
  •  Anti-toxisch

2 3 4 5

Zwarte peper remt ontsteking en pijn

Zwarte peper is tevens een enorme goede ontstekingsremmer. Maar niet alleen een ontstekingsremmer, dit bekende keukenkruid heeft ook pijnstillende eigenschappen, dankzij de combinatie van de bestanddelen piperine en ethanol extracten. Zwarte peper remt pijn en ontsteking, zoals bijvoorbeeld door artritis. Piperine remt namelijk prostaglandinen, cyclo-oxygenase en interleukine-6 en hiermee ontstekingssymptomen én pijn. Pijnvermindering vindt waarschijnlijk plaats doordat piperine handelt via de opioïde route. 7 8 9 10 


De combinatie zwarte peper/kurkuma is een hele krachtige. Meer krachtige kruidencombinaties vind je in “9 Kruidencombinaties die krachtig(er) helen “ De peper zorgt ook voor een betere opname van andere stoffen. 10


Tip: Met trikatu heb een van de betere dingen uit de kruidenwereld. Het is een kruidenmengsel die gelijke delen bevat van Piper longum (lange peper), P. nigrum en gemberwortel. Ook P. longum en gemberwortel werken sterk tegen pijn en ontsteking. Het is makkelijk online te bestellen.


Als je last van hoofdpijn hebt, kun je het volgende eens proberen: neem een eetlepel kurkuma, een halve theelepel zwarte peper en gebruik iets om dit te mengen (bijvoorbeeld wat olie). Neem dit in, spoel het weg met water en wacht tot je hoofdpijn wegzakt. Waarschijnlijk hoef je niet lang te wachten.


Zwarte peper verbetert het vetprofiel

De pittige specerij moduleert allerlei lichaamsprocessen

Piperine uit Piper nigrum moduleert hormonale en apolipoproteïne profielen. De serumwaarden van de apolipoproteïnen zijn een belangrijke voorspellende factor om hart- en vaatziekten te ontwikkelen. De toediening van zwarte peper verbetert de ratio HDL/LDL (resp. ‘goed’ en ‘slecht’ cholesterol), triglyceriden waarden, vrije vetzuren en fosfolipiden. Ook reguleert het de testosteron- en insulinespiegel en tevens de spiegel van de schildklierhormonen T3 en T4, en brengt dit terug naar normale waarden. De specerij verbetert de serumwaarde van apolipoproteïne A-1, vermindert die van apo B. Ook beschermt de specerij de lever. Om deze redenen past zwarte peper prima in een gewichtsbeheersingsprogramma, en ondersteunt de specerij gewichtsverlies. Gepeperde voeding is dus een goede manier om het afvallen te ondersteunen. Als vetcellen worden afgebroken, worden ze makkelijk verwerkt door het lichaam en gebruikt voor gezondere processen, in plaats dat ze gewoon aan je lichaam zitten en je een te dik uiterlijk geven. 11 12 13 14 15 16

Zwarte peper heeft anti-kanker eigenschappen

De extracten in de specerij remmen de proliferatie van tumorcellen, en zijn cytotoxisch. 17 Maar ook de lipide peroxidatie en cyclo-oxygenase (COX) wordt begrenst door deze pittige spijs. Het enzym COX zet de cyclo-oxygenasecascade in werking: tijdens dit proces worden prostaglandinen aangemaakt die vaten verwijden en koorts en pijn veroorzaken. COX speelt een grote rol bij ontstekingsprocessen. COX, is een enzym dat de cyclo-oxygenasecascade in gang zet. In de cyclo-oxygenasecascade worden hormoonachtige stoffen, prostaglandinen, gemaakt die zorgen voor vaatverwijding (vasodilatatie), koorts en pijn. Cyclo-oxygenase speelt daarom een grote rol in het proces van ontsteking. 18 19 20 21 22 23 24

Zwarte peper als antioxidant

Nog jonge Piper nigrum, net van de boom

Er zijn veel factoren die oxidatieve stress veroorzaken, en een ervan is een dieet dat rijk is aan bewerkte vetten (gehydrogeneerde vetten). Vetten zijn gehydrogeneerd wanneer vloeibare plantaardige oliën omgezet worden in vaste plantaardige vetten (zoals bakboter en margarine). Dit type vet heeft een verstoorde moleculaire structuur, die niet gebruikelijk is voor natuurlijke stoffen. Het merendeel van de Westerse mensen draagt hier dagelijks de nadelige gevolgen van. De toevoeging van de specerij aan voeding (0.25 gram/kg lichaamsgewicht) bestrijdt de vrije radicalen in lever, hart en nieren op vele fronten. 25 Piperine uit zwarte peper verlaagt de oxidatieve stress die door vetrijke voeding in de cellen is opgewekt. Piperine doet dit samen met de ethanolextracten en laten sterke antioxidant activiteit zien. 26 27 28  29

De zwarte keukenspecerij als geheugenverbeteraar

Methanol extracten uit zwarte peper verbeteren het geheugen, indien achteruitgang hiervan al heeft toegeslagen. Ook in het brein vermindert deze koning onder de specerijen de oxidatieve stress, zoals bij Alzheimer’s. De peper leidt bij ratten met Alzheimer’s een verbeterd werk- en referentie- en korte termijn geheugen zien, doordat piperine de oxidatieve stress in de hippocampus vermindert. 30 31 32 

Zwarte peper en het spijsverteringskanaal

De scherpe spijs gaat flatulentie tegen, of te wel winderigheid

De specerij zorgt voor een toename van zoutzuur, een onderdeel van maagzuur, en faciliteert hiermee de vertering. Een goede vertering is noodzakelijk om diarree, constipatie en buikpijn te voorkomen. Maar voorkomt deze peper een opgezette buik en allerlei andere klachten die door gassen ontstaan. Het bevordert de detoxificatie en reinigt de poriën. Ook bij oedeem biedt het uitkomst. Zwarte peper is een ‘windverdrijvend’ middel (een carminatief middel) en zorgt voor een soepele uitweg van overtollige gassen in de juiste richting. De specerij werkt zo ook preventief tegen allerlei gastrointestinale problemen, waaronder darmkanker en remt de vorming van meer gassen. De bestanddelen uit zwarte peper blijken ook de spijsverteringsenzymen te stimuleren. 33 34

Zwarte peper als antidepressivum

Piperine heeft een antidepressief effect, waarschijnlijk doordat de neurotrofe factor proteïne en mRNA spiegels in de hippocampus afnemen door de specerij. Toen depressie door corticosteron bij muizen, verdwenen de door corticosteron ontstane gedrags- en biochemische veranderingen na behandeling met piperine. De stof was in staat om deze veranderingen om te keren. 35 36 

Bij verkoudheid, infecties en hoesten

Peper wordt in de Oosterse geneeskunde toegevoegd aan hoestdranken en tonics om verkoudheid te behandelen. De specerij heft verstopping en sinusitis op en heeft de eigenschap dat het overtollig (vastzittend) slijm verwijdert. De bekende keukenspecerij verkort op deze manier griep en verkoudheid en voorkomt complicaties door vastzittend slijm. Dankzij de antibacteriële eigenschappen bestrijdt de specerij ook bacteriële infecties. 37 

Piper nigra houdt de aderen schoon en verlaagt de bloeddruk

Doordat Piper nigra de lipiden waarden verbetert beschermt het aderen tegen dichtslibben. Artherosclerose is een belangrijke oorzaak van beroertes en (fatale) hartaandoeningen. De specerij vermindert de druk van bloed op de aderwanden en remt de kracht en snelheid van ventriculaire samentrekkingen en van ejecties van bloed in de aderen. 38 39

De pittige spijs ondersteunt detoxificatie

De specerij ondersteunt de ontgifting, onder andere via de lever. 40 41

Veiligheid

Peper is over het algemeen veilig, maar niet altijd

Peper kan een irriterende uitwerking op de darmen en maag hebben, als bepaalde darm- en maagproblemen al aanwezig zijn. Patiënten met een verhoogd risico op bloedingen, bij zwangerschap en borstvoeding moet peper alleen gebruikt worden om de voeding op smaak te brengen. De scherpe spijs gaat niet goed samen met anticholinerge middelen, cyclosporine, rustgevende medicatie of kruiden, diclofenac, nevirapine, ofloxacine, pentobarbital, carbamazapine of theofylline. Inhalatie van de stof kan tot irritaties en oedeem leiden. Zwarte peper kan ook nadelige effecten hebben op de vruchtbaarheid, zowel bij mannen als bij vrouwen. 42 Bij auto immuunproblemen, schildklierproblemen en problemen met de bloeddruk en bloeddruk verlagende medicatie is het verstandig om het gebruik van zwarte peper te overleggen met de behandelend arts. Zwarte peper verlaagt de bloedsuikerspiegel. De specerij mag niet in grote hoeveelheden geconsumeerd worden, de inname van te veel van dit keukenkruid kan voor nadelige effecten zorgen in het spijsverteringskanaal. Grote hoeveelheden zijn ook niet nodig, een kleine dosis volstaat om de gunstige effecten op de gezondheid te verkrijgen.

Er zijn veel in vivo en in vitro onderzoeken gepubliceerd over de potentie van zwarte peper, waaruit blijkt dat de specerij gebruikt kan worden bij verschillende ziekten en aandoeningen. Zwarte peper is over het algemeen veilig (bij normale doses en met uitzondering van bovenstaande), en zorgt voor een betere opname van nutriënten en medicijnen. Het keukenkruid reinigt namelijk ook de darmvlokken en houdt deze -net als de aderen- schoon. De meeste van bovenstaande onderzoeken betreffen ratten. De genetische, biologische en gedragskarakteristieken van ratten en muizen komen sterk overeen met die van mensen. Ratten en muizen zijn zoogdieren die veel processen delen met mensen en geschikt zijn om antwoorden op veel onderzoek kwesties te vinden. De 30.000 genen die bij de mens zijn gevonden heeft de muis bijvoorbeeld ook.

Foto’s: Eigen bestand, Pixabay

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Drinken van zwarte thee vermindert neurologische ziektes, beschermt tegen veroudering en meer..

Acne en onzuivere huid elimineren met deze 10 simpele strategieën

Verhoog je serotonine niveau met deze smoothies en ingrediënten

Te hoge oestrogeen spiegel: 15 Manieren om dit aan te pakken

Dit is wat een Big Mac met je lichaam doet -binnen 1 uur na consumptie-

Fytinezuur, vijand maar ook vriend

Nieuwe studie: minimaal 7 porties groente/fruit verlengen ons leven

Fibromyalgie-klachten grotendeels weg door zuurstoftherapie

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.