Tips Voeding

Is azijn drinken het nieuwe citroensap?

Share Button

Gastartikel door voedingsdeskundige Anita Mulderij–  Een tijdje terug was lauw water met citroensap niet weg te denken uit een gezond dieet. En niet zomaar citroensap toegevoegd aan je maaltijd of je dessert, maar om te drinken op de nuchtere maag.

Azijn, het nieuwe citroensap?

Het zou helpen bij het afvallen en het zou goed zijn voor je huid én je gezondheid. Een ander drankje is in opkomst en neigt citroensap van de troon te stoten: appelciderazijn. Appelciderazijn staat al jaren bekend om zijn gezondheidsvoordelen.

Zo helpt appelciderazijn bij het verlagen van je bloedsuikerspiegel en ondersteunt het de darmgezondheid. Inmiddels zijn er zoveel manieren en versies om appelciderazijn te drinken, dat je door het bomen soms het bos niet meer ziet. De vraag is natuurlijk: is appelciderazijn het nieuwe citroensap?

Lastig drankje
Wat het moeilijk maakt om deze vraag goed te beantwoorden, is dat er geen standaard manier of formule bestaat om appelciderazijn te drinken. Hoeveel appelciderazijn bevat een portie? Dat weet je niet, omdat er zoveel verschillende vormen zijn waarin je het kunt drinken. Het ene drankje is kant-en-klaar, terwijl het andere drankje zelf gebrouwen is. Of er zijn veel zoetmakers aan toegevoegd, of juist meer kruiden en specerijen. Er is zo’n breed scala aan producten dat je niet in een keer kunt zeggen of appelciderazijn per definitie gezond of ongezond is. In plaats daarvan is het belangrijk om op een aantal dingen te letten:

#1 De azijnsoort
Het ene product bevat appelciderazijn, maar er zijn ook drankjes die juist uit suikerrietazijn bestaan. Uit een onderzoek is gebleken dat suikerrietazijn een aantal kanker bestrijdende elementen bevat. Toch is er veel te weinig onderzoek naar gedaan om meer gezondheidsvoordelen op een rijtje te zetten (in tegenstelling tot appelciderazijn).

#2 Wees suikerbewust!

Een hele belangrijke: veel varianten bevatten al gauw ontzettend veel suiker. Of er nu echt suiker, kunstmatige zoetstoffen of honing aan toe is gevoegd – het is stuk voor stuk suiker. En te veel suiker is voor niemand goed.

#3 De grootte van de portie

Inderdaad: niet elke variant zal evenveel porties bevatten. Het beste drink je een portie per keer, omdat het van zichzelf een erg zure drank is die schadelijk is voor je tanden. Zit er in een fles overduidelijk meer dan een portie? Zorg dan dat je niet meer dan de helft, of bijvoorbeeld een derde, drinkt.

#4 Maak het zelf
De gezondste optie: maak je appelciderazijndrankje zelf. Bijvoorbeeld twee theelepels biologische appelciderazijn, vermengd met een theelepel biologische honing in warm water. Je kunt die twee theelepels ook aan iets anders toevoegen dan een drankje. Voeg appelciderazijn bijvoorbeeld toe aan je smoothie, of meng het met olijfolie, knoflook, kurkuma en andere kruiden voor een heerlijke en gezonde dressing.

Een teveel aan appelciderazijn kan zorgen voor een laag kaliumgehalte in je lichaam. Kalium heeft een gezond lichaam nodig om je spieren en je zenuwstelsel goed te laten werken. Zoals met alles is het daarom verstandig om – ook als het om wondermiddel appelciderazijn gaat – het met mate te drinken!


Anita Mulderij is voedingsdeskundige bij auteur en gezondheidscoach Jasper Alblas , die al veel gepubliceerd heeft over snel, maar gezond afvallen.


Foto’s: Pixabay

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Wat onthullen mondproblemen over je gezondheid ?

20 Redenen van een opgeblazen buik en wat je eraan kan doen

vet van binnen

Pak vette lever en ander intern vet aan, duik je keukenkastje in!

Pure chocola remt ontstekingen

Is 1 Milkshake echt gelijk aan10 glazen frisdrank? Hoeveel suiker/vet bevat jouw favo fast food item?

Mensen met overgewicht hebben anders werkende hersenen

Nierstenen natuurlijk behandelen: stof uit citrusfruit maakt einde aan nierstenen (nieuwe studie)

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.