Natuurlijk gezond (bewezen) Tips

Nog 6 beste ingrediënten voor de huid die bewezen effectief zijn

Share Button

Natuurlijke ingrediënten hebben veel te bieden voor de huid en zijn niet zelden effectief -zelfs bij ouderdomsvlekken en andere tekenen van huidveroudering- zodat je huid er gezond en jong uit blijft zien. In een vorig artikel bespraken we al de 7 beste ingrediënten voor natuurlijke huidverzorging. Met een beetje honing, kokosolie en groene thee kan je zelf een masker of tonic maken, en dat is nog maar voor starters. Wat zijn de andere 6 beste (en bewezen!)  ingrediënten voor de huid?

Argan olie

argan

In Marokko wordt argan olie al generaties gebruikt voor huid en haar. De olie is helend en celvernieuwend, omdat het vitamine A en E bevat, omega-6 vetzuren en linolzuur. Een uitstekend product om de huid te hydrateren, maar ook om de glans en gezondheid van je haren een boost te geven. Breng twee keer per dag een klein beetje argan olie aan op de probleemplekken van je huid, zoals insectenbeten, acne, exzeem en psoriasis. Je huid voelt niet alleen jeugdig, maar ziet er ook zo uit. (1) (2) (3)

Aloe Vera

aloe

Veel mensen denken bij aloe vera aan herstel na zonverbranding. Het effect van aloe vera op de huid is veel onderzocht en het plantje is bewezen effectief tegen huidveroudering. De sleutel ligt net onder de collageenlaag van de huid. Het netwerk van collageen en proteïnevezels ondersteunt het huidoppervlak en helpt aders en weefsels herstellen. Zonlicht en intrinsieke veroudering verzwakken deze ondersteuning geleidelijk aan, waardoor de huid gaat zakken en er plooien en lijnen ontstaan. Onderzoek toont aan dat Aloë Vera extract de fibroblastcellen die collageen aanmaken een enorme boost geeft. De fibroblastcellen reproduceren cellen 6 tot 8 keer sneller dan normaal. Het resultaat is: sterkere en veerkrachtigere collageenvezels en een strakkere, jongere en stevigere huid.

Hiernaast bevat aloe vera bacterie- en ontstekingswerende stoffen, waardoor de plant heelt bij aandoeningen zoals psoriasis, herpes en seborrhea.

Ook reinigt de plant van binnenuit en wel zo dat aloe vera het aantal en de grootte van tumoren vermindert en de lever reinigt van parasieten.

De Aloe barbadensis miller bevat meer dan 75 potentiële actieve ingrediënten: ontstekingswerende, antischimmel en antibacteriële stoffen, vitaminen, mineralen, sacchariden, aminozuren, vetzuren, enzymen, lignine en salicyl zuur. Deze laatste wordt ook gebruikt in huidverzorgingsproducten vanwege het verjongende en ook acne bestrijdend effect. Het biedt dus een behoorlijke all round huidverzorging.

(4) (5)  (6) (7) (8)

Jojoba olie

jojoba

Een van de meest gebruikte dragende oliën is jojoba olie: hydraterend, helpt bij brandplekken, zweren, littekens, dermatitis, acne, psoriasis en rimpels. De olie komt uit Zuid Amerika en Mexico en wordt hier al generaties gebruikt bij genoemde huidaandoeningen. Jojoba olie stimuleert zelfs de haargroei, en wordt zodoende ook gebruikt tegen kaalheid. Het ontstopt de haarzakjes. De chemische structuur van de olie is uniek; het is een meervoudig onverzadigde wax. Als wax is jojoba olie uitstekend geschikt om de huid te beschermen en gelijktijdig te voorzien van voldoende vocht. Het verzacht huid en haar. (9)  (10)

Amandel olie

amandel

De vele voordelen van amandelen voor de gezondheid zijn bekend. Maar de olie doet ook veel voor de huid. Niet alleen ruikt amandelolie goed, maar het heeft ook ontstekingswerende, antivirale, antibacteriële en antiseptische eigenschappen. Het is een prima dragende olie om te mengen met essentiële oliën, om huiduitslag, droge huid en acne te behandelen. Uit onderzoek bleek amandelolie schade door UV straling (bij muizen) te voorkomen alsmede af te remmen. (11)  (12)

Shea Butter

shea

Dit product wordt in Afrika al honderden jaren gebruikt; het is een uitmuntende moisturizer en vermindert roodheid en schilfers. (13)

Castor olie

castor

Castor olie heet ook wel wonderolie en is een drogende olie. Met andere woorden: het bevat meervoudig onverzadigde vetzuren. Wordt ook al sinds oudsher gebruikt om vollere wimpers te krijgen. Voor gezichtsreiniging gebruik je slechts een theelepeltje olie, dat je mengt met een kwart kopje kokosolie of amandelolie. Wrijf dit zachtjes op je gezicht, masseer het in en spoel het dan af met lauwwarm water. (14)

Meer tips voor puur natuur huidverzorging

huidd

De natuurlijke ingrediënten kunnen heel effectief zijn om de huid te herstellen en tegen huidveroudering. Maar wat er in het lichaam naar binnen gaat, speelt natuurlijk ook een enorme grote rol in hoe je eruit ziet. Een gezond dieet, gezonde nachtrust, voldoende beweging en water zie je aan de buitenkant. Maar ook bepaalde supplementen hebben hun weerslag op je looks.

Neem eens probiotica

huidd2

Probiotica staan sinds een aantal jaren erg in de spotlight en wel om goede redenen. Een gezonde darmflora staat in verband met een sterk immuunsysteem, een goede hormoonbalans, regulatie van eetlust, stemming en energieniveau. Ze ondersteunen je immuunsysteem en zenuwstelsel in de strijd tegen slechte bacteriën, gist, virussen, schimmels en parasieten. Gezonde darmen betekent ook een gezonde huid. Sommige probiotica, zoals Lactobacillus johnsonii NCC 533 blijken schade door UV straling te beperken. (15)  (16)

Omega3- vetzuren

omega3

Omega3-vetzuren zitten vol gezonde vetzuren en houden je huid elastisch en gehydrateerd. Ze reguleren ook de hormoonfunctie, het zenuwstelsel en de immuunfunctie. Leverolie is een uitstekende bron van de vitaminen A, D en K, omega3-vetzuren en antioxidanten die zo goed zijn voor je huid.

Collageen proteïne

huidd4

Collageen proteïne wordt steeds populairder als een van de beste natuurlijke manieren om de huidcellen te vernieuwen. Het is verantwoordelijk voor een jeugdige, stevige en elastische huid. Terwijl bij sommige commerciële producten collageen aan de formule is toegevoegd, is collageen een stuk effectiever wanneer het ingenomen wordt. Collageen is te groot om door de huid opgenomen te worden. (17) (18)

Drink voldoende water

water

Er zijn veel redenen om genoeg water de drinken, en het is vrijwel het beste wat je voor je huid van doen. Je lichaam bestaat voor 70% uit water en je huid eveneens voor een groot deel! Wanneer je citroen aan je water toevoegt, zullen de voordelen van citroenwater ook zichtbaar zijn aan je huid. Je huid krijgt een gezonde kleur, en een glad aanzien. Giffen worden uit de bloedbaan en cellen gespoeld en je huid blijft gehydrateerd.

Zorg voor voldoende nachtrust en verminder stress

relaxed

Door te weinig nachtrust en stress raken je hormonen uit balans. Dit zal te zien zijn aan je huid. Het woord ‘schoonheidsslaapje’ is er niet voor niks: een goede nachtrust is magisch voor de huid. Terwijl je slaapt zijn je ‘gelukshormonen’ het hoogst en de stresshormonen staan redelijk buiten spel. Je lichaam heeft dan de energie om zich bezig te houden met vertering, spiergroei en huidherstel. Door stress en te weinig slaap komt de gezondheid van je huid in gevaar.

Als laatste: kijk eens wat het voor je huid doet, wanneer je suiker, zuivel en gluten laat staan. Suiker beschadigt collageen, waardoor vroegtijdig rimpels en plooien ontstaan. Door zuivel (met name kaas, melk) raakt de huid uit balans. Alcohol is ook funest voor de huid. En zo is er meer voeding die je als eerste zou moeten vermijden, wanneer je zo lang mogelijk een elastische en gladde huid wilt. Meer lezen: Van rijstwafels tot rood vlees: deze voeding veroudert de huid

 

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Knoflooktinctuur volgens 5000 jaar oud recept. Makkelijk zelf te maken: maar 2 ingrediënten!

Mandarijnen, lekker gezond ? Pas op ! (zie ook uitzendingen)

Cayennepeper beschermt hart en vaten -ook acuut

‘1 Enkele dosis multivitaminen verbetert stemming binnen een uur’

Lange transitietijd van voeding door darmen ongunstig

Bone broth: krachtige boost, heilzaam bij auto-immuun ziekten (makkelijk te maken)

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.