Darmflora Natuurlijk gezond (bewezen)

Waarom honing bewezen goed voor de darmflora is

Share Button

Honing is al duizenden jaren een remedie: de eerste verwijzing naar dit bijenproduct als medicijn dateert van 2100 v. C.  Honing bevat veel belangrijke antioxidanten, enzymen en ook fructose en glucose. In dit artikel lees je de bewezen bevindingen over de effecten van honing op de darmflora. Het is misschien verrassend, dat deze positieve werking op de darmbacteriën mede dankzij de fructose en glucose is die honing bevat. Hoe kan dat?

Honing en de darmflora

Honing bevat fructose en glucose; net zo slecht als suiker?

Na de vele positieve artikelen over het bijenproduct op het Internet, kwamen ook de negatieve artikels: “honing is helemaal niet gezond, want bevat fructose en glucose en is net zo slecht als suiker.” Dat dit oppervlakkig bekeken is, laten de ondergenoemde studie uitkomsten zien. De werking van fructose en glucose in honing verloopt via diverse mechanismen en honing is niet in een zin af te doen, omdat het deze de twee koolhydraten bevat. Dat honing gezond is, wordt vervolgens ten onrechte een ‘mythe’ genoemd. Dat is jammer, ook gezien het gegeven dat honing (alweer) een middel is waarmee je op een natuurlijke manier je gezondheid kunt verbeteren, dat vriendelijk is voor de portemonnee en zoveel voordelen biedt. De voordelen gelden, wanneer je honing gewoon met mate gebruikt. Want een teveel aan fructose blijft nadelig. Het scheelt trouwens wel om andere bronnen van fructose wat vaker in het schap te laten staan; we worden overladen met fructosesiroop. Een goed middel zou niet moeten lijden onder de slechte naam van andere middelen.


In de vorige blog over honing kon je lezen hoe dit bijenproduct werkt op de glucose- en insulinehuishouding en over dit bijzondere mechanise. Het effect is gunstig, als honing met mate gebruikt wordt. De fructose uit honing wordt vertraagd opgenomen, waardoor dit geen nadelige gevolgen heeft.


De twee belangrijkste koolhydraten in honing zijn fructose en glucose; ze hebben dezelfde moleculaire formule, maar een andere structuur. De fructose in honing vertraagt het legen van de maag, en hiermee ook de opname in de darmen. De oligosacchariden vertragen vervolgens de omzetting en opname van glucose. Dit zou een onderdrukkend effect hebben op de voedselinname.

De uitwerking op de darmen

De opname van nutriënten en macromoleculen kan beïnvloed worden door de inname van bepaalde voedingsbestanddelen. Er is bewijs dat toont dat er een rol voor honing is weggelegd als modulator van de opname van allerlei stoffen. 1 Zo zijn er een aantal veranderingen en aanpassingen gedocumenteerd in de absorberende cellen in de dunne darm door honing. Er zijn tevens veel studies die tonen dat het bijenproduct de oxidatieve stress bestrijdt in de lever, nieren en alvleesklier. 2 3 4 5

Betere opname voedingsstoffen

Gezien het antioxidant effect van deze zoete stof is het onwaarschijnlijk dat de uitwerking alleen tot deze weefsels beperkt blijven. Zo is er gesuggereerd dat de bloemenstroop de functie van de absorptiecellen in de dunne darm verbetert, een functie die bij bijvoorbeeld diabetici verslechterd is. Verder vermindert de stof oxidatie tijdens de transport van verschillende moleculen. 6. Dit beïnvloedt verder de bio beschikbaarheid van nutriënten. 7. Kortom: als je dagelijks wat honingwater drinkt of een kleine hoeveelheid honing neemt, dan bevordert dit de opname en verwerking van de andere gezonde stoffen die je inneemt.

Bescherming van maag en darmen

De monosacchariden (fructose en glucose) en disacchariden (sucrose en maltose) zouden de maag en darmen beschermen. 8. Het bijenproduct remt de groei van Helicobacter pylori , de grootste boosdoener bij darm- en maagzweren. 9. De zoete stof blijkt ook de conditie van geelzucht, de functie van de ileum (kronkeldarm) en de anastomotische wondheling, bij ratten. 10. Honing heeft een glucose verlagend effect dankzij de rol bij het legen van de maag 11 en de voedselinname12 13 de snelheid van opname1415, functie als fructosetransporteur 1617 Een groot voordeel van dit natuurproduct is de vermindering van oxidatieve stress waardoor belangrijke voedingsstoffen beter bio beschikbaar worden. 18 19

Darmbacteriën

Onze darmbacteriën spelen een grote rol bij onze mentale en lichamelijke gezondheid. Telkens verschijnt er nieuw bewijs dat toont hoe de invloed van deze micro-organismen veel verder reikt dan onze darmen alleen. Ze oefenen invloed uit op de lever 20 en het brein 21.

Prebiotisch, probiotisch

De laatste inzichten zijn dat de darmbacteriën ook betrokken zijn bij diabetes, 22 23 insulineweerstand en obesitas. 24 25 Vetrijke voeding zou ten koste gaan van de hoeveelheid bifidobacteria, en oligofructose herstelt dit weer en verbetert de insulinefunctie. 25 26 Het bijenproduct bevat behalve monosacchariden een diversiteit aan oligosacchariden (ongeveer 5-10% van het totaal aantal koolhydraten) 27 28 29. De uitwerking van honing op de het darm microbioom is goed gedocumenteerd 28.

In vitro en in vivo studies laten zien dat honing voor een toename zorgt van

  • Lactobacilli: L. acidophilus, L. plantarum, Lactobacillus delbrukii en L. bulgaricus
  • Streptococcus thermophilus
  • Melkzuur
    29 30
  • Bifidobacteria: longum, adolescentis, breve, bifidum, infantis 31

Het effect van honing op deze microben is vergelijkbaar met dat van fructooligosacchariden, galactooligosacchariden of inuline. 31. Oligosacchariden hebben pre- en probiotische activiteit laten zien en zorgen niet alleen voor een toename van lactobacilli en bifidobacteria, maar ook voor de groei van andere gunstige darmbacteriën. 33 34.

Wat betreft het prebiotische effect: 35 de groei, activiteit en levensvatbaarheid van micro-organismen werd niet aangetast door de oligosaccharide-inhoud en bron van verschillende typen honing. 36. De grote hoeveelheden monosacchariden (fructose en glucose) bewerkstelligen de groei van microflora. 37 38 39.

Oligosacchariden zouden een antidiabetisch effect hebben. 40.

Zoals gezegd, gelden de voordelen voor consistent maar matig gebruik van honing. Je zou eens een kan honingwater (of honing-kaneel water , lees hier over de voordelen) kunnen maken. Je gebruikt dan gefilterd water waar je 2-4 eetlepels honing aan toe voegt, en dit drink je gedurende de dag. Eerder bleek dat ook honingwater de antioxidantspiegel verhoogt, en dat het goed voor het hart is.

 

Foto’s: Pixabay

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

4 Verrassende slaaptips waar je misschien nog niet aan gedacht had

Kalknagels? Probeer dit eenvoudige –niet voor de hand liggende- middel!

Probiotica uit yoghurt verbeteren geheugen en cognitie significant

Verrassend: Eén nacht zonder slaap leidt tot symptomen van schizofrenie

Een hoger serotonineniveau verhoogt motivatie

Trucs op voedselverpakkingen en -labels, ken je ze inmiddels?

Conclusie grootschalig onderzoek: Te weinig zonlicht zorgt voor vroegtijdige dood

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.