Brein Tips Vetzuren

Verbeter je hersenfunctie en gezondheid met lijnzaadolie

Share Button

lijnaadolie

Lijnzaadolie boordevol omega 3 voor een goede hersenfunctie
Lijnzaadolie is afkomstig van het lijnzaad van de plant Linum usitatissimum.  Het wordt al eeuwen gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Volgens studies bevat lijnzaadolie grote hoeveelheden omega 3 vetzuren, of te wel alfa linolzuur (ALA).

Lijnzaadolie en hersenfunctie

 

Deze vetzuren spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van ontstekingsreacties, het behoud van een goede bloeddruk, een goede hersenfunctie en de vermindering van hart- en vaatziekten. (zie hier) Wanneer ze onvoldoende aanwezig zijn is dit te merken aan de cognitie (leer- en geheugenstoornissen).

Leer- en geheugenstoornissen

De omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor iedere lichaamscel. Ze zitten in plasmamembranen en celmembranen en zijn dus belangrijk voor transmembraan transport, cel signalen en de goede conditie van membranen.

Omdat vetzuren een integraal component van celmembranen zijn, heeft elk tekort vergaande gevolgen. Ze zijn zeer belangrijk voor een goed functionerend brein en wanneer ze in onvoldoende mate aanwezig zijn resulteert dit in geheugen- en leerstoornissen. Een tekort is niet alleen schadelijk voor de hersenfuncties, maar tevens nadelig voor het immuunsysteem, het hart en de vaten en het stollingsmechanisme. Volgens studies kan een tekort aan omega 3 dan ook verantwoordelijk zijn voor de vorming van bloedproppen.

Een tekort aan omega 3 vetzuren zit in klein hoekje

Een tekort aan omega 3 vetzuren zit in een klein hoekje. Veel mensen eten simpelweg niet genoeg vette vis. Omega 3 en vette vis worden vaak in één adem genoemd. De vraag is of de omega 3 vetzuren in vette vis opwegen tegen de giffen die ook in visolie zitten. (dioxines, dioxineachtige pcb’s, zware metalen zoals kwik en cadmium en brandvertragers), radioactiviteit en andere giffen. Het is bekend dat deze giffen de hersenstructuur van kinderen veranderen. Gelukkig zijn vette vis en visolie niet de enige bron van omega 3 vetzuren. Mits je bij visolie niet de garantie hebt dat het product vrij van zware metalen (lood, kwik, cadmium) is, is krill olie een beter alternatief. Of plantaardige olie zoals lijnzaadolie. Van alle plantaardige oliën bevat lijnzaadolie simpelweg de grootste concentratie omega 3 vetzuren.

Maar, er zou wellicht een nadeel kunnen zijn: in lijnzaadolie zit geen EPA en DHA, maar ALA. ALA moet door het lichaam worden omgezet in EPA en DHA, maar dit verloopt niet altijd bij iedereen even effectief. Vissen halen EPA en DHA uit algen.

Omega 3 vetzuren per 100 gram:

 • lijnzaadolie, 55 gram
 • Hennepzaadolie, 22 gram
 • walnootolie, 8,7 gram
 • sojaolie, 5,7 gram,
 • koolzaadolie, 10 gram

Geen extra omega 6 vetzuren !

De combinatie omega 3-6 vetzuren is inmiddels wel achterhaald. Waar we te weinig Omega 3 vetzuren binnenkrijgen, krijgen we teveel omega 6 vetzuren binnen en deze laatstgenoemde zuren werken ontstekingsbevorderend. Niet echt handig om dit ook nog eens via een supplement binnen te krijgen dus. We zitten niet te wachten op huidproblemen, artritis, hart- en vaatziekten en astma. Er is duidelijk een disbalans tussen omega 3 vetzuren en omega 6 vetzuren. De ratio zou moeten zijn: 2:1 of 1:1. Maar de ratio ligt eerder vanaf 16:1. En dit is nog bescheiden ingeschat. Bewerkte voeding is hier de hoofdoorzaak van. Geen wonder dat er zoveel gezondheidsproblemen zijn.

Omega 6 vetzuren:

 • Saffloerolie, 75%
 • Zonnebloemolie, 65%
 • Maisolie, 54%
 • Sojaolie, 51%
 • Walnootolie, 52%
 • Katoenzaadolie, 50%
 • Pompoenolie, 43%
 • Sesamolie, 42%
 • Lijnzaadolie, 14%
 • Olijfolie, 8%

Het LDL gehalte, dat verantwoordelijk is voor een te hoog cholesterol,  is in lijnzaadolie laag. De omega 3 vetzuren werken gunstig bij diabetes, omdat ze het triglyceride niveau verlagen. Ook verbeteren de vetzuren bloedcirculatie en versterken ze het zenuwstelsel.

Lijnzaadolie zou de eetlust verminderen en daarom helpen bij het afvallen. De ALA in de olie helpt bij een hoge bloeddruk. Ook depressies, menstruatiestoornissen, overgangsklachten en het prikkelbare darm syndroom verminderen door ALA. Voor mannen: er zou een verband kunnen zijn tussen ALA en een verhoogde kans op prostaatkanker.

Harvard Medical School/Why not flaxseed oil ?

Referenties m.b.t. ALA (alfa linoleenzuur):

Arnold LE, Kleykamp D, Votolato N, Gibson RA, Horrocks L. Potential link between dietary intake of fatty acid and behavior: pilot exploration of serum lipids in attention-deficit hyperactivity disorder. J Child Adolesc Psychopharmacol. 1994;4(3):171-182.

Baumgaertel A. Alternative and controversial treatments for attention-deficit/hyperactivity disorder. Pediatr Clin of North Am. 1999;46(5):977-992.

Belluzzi A, Boschi S, Brignola C, Munarini A, Cariani C, Miglio F. Polyunsaturated fatty acids and inflammatory bowel disease. Am J Clin Nutr. 2000;71(suppl):339S-342S.

Billeaud C, Bougle D, Sarda P, et al. Effects of preterm infant formula supplementation with alpha-linolenic acid with a linoleate/alpha-linolenate ratio of 6: a multicentric study. Eur J Clin Nutr. August 1997;51:520 – 527.

Boelsma E, Hendriks HF, Roza L. Nutritional skin care: health effects of micronutrients and fatty acids. Am J Clin Nutr. 2001;73(5):853-864.

Bruinsma KA, Taren DL. Dieting, essential fatty acid intake, and depression. Nutr Rev. 2000;58(4):98-108.

Burgess J, Stevens L, Zhang W, Peck L. Long-chain polyunsaturated fatty acids in children with attention-deficit hyperactivity disorder. Am J Clin Nutr. 2000; 71(suppl):327S-330S.

Danao-Camara TC, Shintani TT. The dietary treatment of inflammatory arthritis: case reports and review of the literature. Hawaii Med J. 1999;58(5):126-131.

DeDeckere EA, Korver O, Verschuren PM, Katan MB. Health aspects of fish and n-3 polyunsaturated fatty acids from plant and marine origin. Eur J Clin Nutr. 1998;52:749 – 753.

de Lorgeril M, Renaud S, Mamelle N, et al. Mediterranean alpha-linolenic acid-rich diet in secondary prevention of coronary heart disease. Lancet. 1994;343:1454 – 1459.

Deutch B. Menstrual pain in Danish women correlated with low n-3 polyunsaturated fatty acid intake. Eur J Clin Nutr. 1995;49(7):508-516.

Edwards R, Peet M, Shay J, Horrobin D. Omega-3 polyunsaturated fatty acid levels in the diet and in red blood cell membranes of depressed patients. J Affect Disord. 1998;48:149 – 155.

Hibbeln JR, Salem N, Jr. Dietary polyunsaturated fatty acids and depression: when cholesterol does not satisfy. Am J Clin Nurt. 1995;62(1):1-9.

Kris-Etherton P, Eckel RH, Howard BV, St. Jeor S, Bazzare TL. AHA science advisory: Lyon diet heart study. Benefits of a Mediterranean-style, National Cholesterol Education Program/American Heart Association Step I dietary pattern on cardiovascular disease. Circulation. 2001;103:1823-1825.

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

6 Redenen waarom je steeds weer verkouden wordt, en wat je eraan kunt doen!

10 Huismiddeltjes die echt werken

Ongezond eten vs drugs, alcohol en tabak

Nieuwe hersen-darm as gevonden: darmbacteriën beschermen tegen beroerte

Lage magnesiumspiegel; ken je alle symptomen en feiten?

Depressie als lichamelijke ziekte: Stevige link tussen depressie en ontsteking

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.