Combinatie knoflook-citroen effectief tegen bepaalde infecties

vetspiegel

Gember, knoflook, citroen en honing hebben een anti-microbiële werking tegen infecties, laat een nieuwe studie weten. De combinatie knoflook-citroen is dan effectiever dan die van gember-citroen.

Knoflook-citroen sterk antimicrobieel

Extract van de 4 middelen is effectief tegen Streptokokken infecties.

Streptokokken kunnen verschillende ziekten veroorzaken. Een paar voorbeelden zijn roodvonk, keelontsteking en krentenbaard. De bacterie wordt ook de ‘vleesetende’ bacterie genoemd, omdat een invasieve infectie kan leiden tot het afsterven van huid en spieren. 1

Bij de studie  –gepubliceerd in Journal of Contemporary Dental Practice– waren ook commercieel verkrijgbare honing, gember, citroen en knoflook betrokken.

Toen de extracten met elkaar werden vergeleken bleek knoflook de grootste antimicrobiële activiteit te vertonen. Honing kwam op de tweede plaats. Wat betreft combinaties: tegen Streptokokken –een groep bacteriën die infecties veroorzaakt- was de combinatie knoflook + citroen het meest effectief vergeleken met de combinatie gember + citroen.

Deze studie is van belang omdat bij infecties meestal antibiotica gebruikt worden, maar er vanwege excessief gebruik antibiotica resistentie kan optreden. De extracten hebben dus medicinale waarde bij infecties.

Meer knoflook-citroen

Wat studies nog laten zien

knoflookcitroen2-300x200.jpg

Bij een te hoge vetspiegel

De combinatie knoflook-citroen heeft een gunstige werking op de vetspiegel en cardiovasculaire risicofactoren bij mensen tussen de 30-60 jaar met verhoogde vetten in het bloed (hyperlipidemie). Dagelijks kreeg men 20 gram knoflook plus een eetlepel citroensap. Dit werd 8 weken lang ingenomen. Het resultaat was dat het LDL-cholesterol en de bloeddruk waren afgenomen en dat er een “grote afname” van het BMI was geobserveerd. 2

Tegen kanker

De consumptie van een combinatie van knoflook en citroen extracten zou angiogenese (vorming van nieuwe bloedvaten uit bestaande vloedvaten) remmen, apoptose opwekken (georganiseerde celdood) en het immuunsysteem moduleren. Dit bleek bij muizen met borstkanker. Bij 80% van de zieke muizen vond genezing plaats. In de publicatie werd de combinatie veelbelovend genoemd als anti-kanker voeding en als versterkend middel voor conventionele antikanker-behandelingen. 3

Foto’s: pixabay