Afvallen Kruiden-planten

Kaneel zet vetcellen direct aan tot verbranding

Share Button

Kaneel is heerlijk verwarmend op koude dagen, maar kan ook ingezet worden bij overgewicht en obesitas, meldt nieuw onderzoek in Metabolism. Een stof uit de aromatische specerij werkt direct in op de vetcellen en zet ze aan tot vetverbranding.

Kaneel zet aan tot vetverbranding

De onderzoekers van the University of Michigan zagen eerder al dat de etherische olie in kaneel –cinnamaldehyde- muizen tegen obesitas en hyperglykemie beschermde. De onderliggende mechanismen waren echter nog niet helemaal duidelijk. Dus wilde het team de activiteit van cinnamaldehyde beter begrijpen en inschatten of deze stof bij mensen hetzelfde doet.

Studieauteur Jun Wu:

“Onderzoeken lieten al zien dat dit bestanddeel een invloed op het metabolisme heeft. Dus gingen we kijken op welke manier: welke route hierbij betrokken is en of het effect op menselijke vetcellen hetzelfde is.”

Betere metabole gezondheid

De bevindingen laten zien dat cinnamaldehyde de metabole gezondheid verbetert doordat het direct op de vetcellen werkt (of adipocyten): de stof zet de vetcellen aan om energie te verbranden via een proces dat thermogenese heet.

Wu & team testten de menselijke vetcellen van vrijwilligers van diverse leeftijden, etniciteiten en BMI’s. Toen de cellen behandeld waren met cinnamaldehyde werd er een toegenomen expressie van meerdere genen en enzymen gezien, die verantwoordelijk zijn voor een goede vetstofwisseling. Belangrijke regulators van het metabolisme zijn de proteïnen Ucp1 en Fgf21; deze namen toe.

Vetcellen slaan energie op in de vorm van lipiden. De lange termijn opslag was gunstig voor onze voorouders, die natuurlijk geen toegang hadden tot de vetrijke voeding zoals we die vandaag de dag hebben. Hun vetvoorraad kwam van pas in tijden van schaarste en koude, wanneer de adipocyten de opgeslagen energie omzetten in hitte.

Wu:

“Het is nog maar relatief kort dat een surplus aan energie een probleem geworden is. Door de evolutie heen was een energietekort juist altijd het probleem. Elk energie-consumerend proces houdt vrijwel op zodra het lichaam het niet nodig heeft.”

Thermogenese door cinnamaldehyde

Nu er sprake is van een obesitas-epidemie zoeken wetenschappers naar manieren om de vetcellen tot thermogenese aan te zetten, zodat het vetverbrandingsproces weer ‘aangezet’ wordt. Wu denkt dat cinnamaldehyde zo’n methode biedt.

Kaneel maakt al duizenden jaren deel uit van onze voeding en mensen houden meestal echt van deze specerij. Volgens Wu is het dan ook een prima specerij om te beschermen tegen obesitas en om een betere metabole gezondheid te creëren.

Wel moeten er nog onderzoeken verricht worden naar de bijwerkingen van cinnamaldehyde.

Kaneel vermindert de schadelijke effecten van vetrijke voeding

Een eerdere studie van dit jaar meldde dat kaneel de schadelijke effecten van vetrijke voeding vermindert. Voeding die rijk is aan transvetten is een grote risicofactor in het ontstaan van cardiovasculaire ziekten, gewichtstoename, aderverkalking, diabetes e.d. Al deze schadelijke gevolgen kunnen vermeden worden dankzij de specerij, lieten de onderzoekers van de studie weten.

De dagelijkse inname door ratten van kaneel voor de duur van 12 weken tijdens vetrijke voeding leidde tot minder gewichtstoename, buikvet, een gezondere vet-, insuline- en suikerspiegel, in vergelijking met ratten die vetrijk aten en geen kaneel toegediend kregen.

Kaneel beschermde tegen de schade die door vetrijke voeding kan ontstaan. De ratten kwamen minder aan in lichaamsgewicht en buikvet, en hadden een gezondere vetspiegel. Ook was er sprake van meer insulinegevoeligheid.

 

Foto’s: Pixabay, Unsplash

 

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Deze 9 planten verbeteren de slaap en zuiveren de lucht in je slaapkamer

Deze smoothie verlicht pijn door ontsteking van gewrichten

Kruidnagels: een van de krachtigste natuurlijke antibiotica

Trage schildklier & gewichtsverlies stimuleer je succesvol met zwarte komijn

Top 11 kruiden/voeding die bewezen het cholesterol verlagen

Top 10 beste en verkoelende zomerdrankjes !

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.