Afvallen Natuurlijk gezond (bewezen)

Appel cider azijn verbetert kenmerken van oxidatieve stress en obesitas

Share Button

Al in de jaren ’90 had een miljoen Nederlanders onder de 60 jaar deze chronische stofwisselingsziekte, en dit aantal is hierna alleen maar gestegen. Het metabool syndroom is een grote risicofactor voor hart- en vaatziekten, en diabetes type 2. Appel cider azijn is een eenvoudig middel dat ingezet kan worden bij de kenmerken van het syndroom zoals obesitas en oxidatieve stress, laat Journal of Medicinal Food weten.

Appel cider azijn als inzet bij obesitas

Het metabool syndroom, een chronische stofwisselingsziekte, gaat gepaard met cardiovasculaire risico’s zoals een hoge bloeddruk, dyslipidemie (hoge concentraties vrije vetzuren, triglyceriden en LDL-cholesterol) en glucoseintolerantie. Voeding met natuurlijke antioxidanten laten een gunstig effect op oxidatieve stress, de bloeddruk en de compositie van vetten in het bloed zien. Bij synthetische antioxidanten is dit niet altijd het geval. Om deze reden testten de onderzoekers van deze studie appel cider azijn bij ratten met overgewicht die gevoed werden met vetrijke voeding.

Wat deed appel cider azijn

  • Malondialdehyde-waarden namen af. Malondialdehyde is een afbraakproduct van oxidatie van meervoudig onverzadigde vetzuren. Het wordt ook gevormd bij andere oxidatieprocessen. Als de MDA-waarden verhoogd zijn is het lichaam niet goed in staat om bescherming te bieden tegen vrije radicalen. Hierdoor kunnen weefsels beschadigen en kunnen er ziekten ontstaan.
  • De antioxidant status verbeterde, net als glutathion peroxidase, catalase en de vitamine E concentraties. Glutathion peroxidase en catalase zijn specifieke antioxidanten die beschermen tegen schade, zelfs tegen radioactieve straling.
  • Het niveau van sporenelementen was in balans gebracht.

Betere oxidant-antioxidant balans

De conclusie van deze studie was dat appel cider azijn de oxidant-antioxidant balans ten gunste verandert en dat dit zichtbaar is door onder andere een verbeterde lipide peroxidatie. Het natuurlijke middel kan gunstig zijn om de oxidatieve stress -die door overgewicht of obesitas is ontstaan-  te onderdrukken. Dit gebeurt via het antioxidant verdedigingssysteem dat gemoduleerd wordt, en verlaagt de kans op obesitas gerelateerde ziekten. Ook neemt het atherogene risico af.

Buikomvang en BMI

Hoewel dit een studie op ratten betrof, zijn er ook studies waarbij de positieve effecten bij mensen gedocumenteerd zijn wat betreft het lichaamsgewicht, de buikomvang, het BMI en de triglyceriden waarden. Een studie meldt dat er aanzienlijke verbetering optrad bij een inname van 15 ml en 30 ml (in 500 ml vloeistof) voor de duur van 12 weken. 1

Risico’s

Appel cider azijn wordt al duizenden jaren gebruikt in de voeding en om bederf van voeding tegen te gaan. Gebruik van appel cider azijn zou kunnen leiden tot ontsteking van de keelholte, en schade aan de slokdarm. Dit is naar alle waarschijnlijkheid zeldzaam. Bij langdurig gebruik kan er hypokaliëmie optreden. 2

 

 

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

De beste supplementen om hooikoortsklachten te verlichten

Tonijnsalade waar geen tonijn in zit. Maar wat er wel in zit, is schrikbarend !

Waarom voldoende vitamine K belangrijk is om -mentaal- gezond oud te worden

Doorbreek het metabool syndroom met deze kruiden top 6!

Bone broth: krachtige boost, heilzaam bij auto-immuun ziekten (makkelijk te maken)

Hooikoortstabletten brein

Voorzichtig met hooikoortstabletten: ze tasten het brein aan

Bone broth: krachtige boost, heilzaam bij auto-immuun ziekten (makkelijk te maken)

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.