Afvallen

Wat kies jij: koolhydraatloos of koolhydraatarm?

Share Button

Gastblog geschreven door Charlotte/Puur figuur-   Minder koolhydraten eten is een populaire en effectieve manier om af te vallen. Er zit echter een groot verschil tussen koolhydraatarm eten en koolhydraatloos eten. In dit artikel gaan we dieper in op dit verschil en leggen we uit welke van de twee de beste keuze is.

Waarom minder koolhydraten eten?

Als je effectief en vooral zonder honger af wilt vallen, is minderen met koolhydraten de beste keuze. Koolhydraten zijn namelijk een belangrijke en makkelijke energiebron voor je lichaam. Door minder koolhydraten te eten en tegelijkertijd te zorgen voor een calorietekort, dwing je je lichaam als het ware om energie uit je lichaamsvet te halen, en dus vet te verbranden.

Daarnaast helpt het minderen met koolhydraten ook om je hormoonhuishouding in balans te brengen. Dit is ontzettend belangrijk omdat je hormonen een grote invloed hebben tijdens een afslankdieet. Of je veel honger hebt of jezelf juist snel verzadigd voelt, wordt namelijk voor een groot deel door je hormonen bepaald. Ook kunnen je hormonen ervoor zorgen dat je sneller vet opslaat of dat je juist sneller vet verbrandt.

Kort samengevat: minder koolhydraten eten zorgt ervoor dat je én minder honger ervaart én makkelijker vet verbrandt.

Wat is het verschil tussen koolhydraatloos en koolhydraatarm?

Het mag duidelijk zijn dat wij voorstander zijn van minderen met koolhydraten als je wilt afslanken. Maar hoeveel minder precies? Je kan voor koolhydraatarm kiezen of voor koolhydraatloos.

Wat houdt een koolhydraatarm dieet in?

Bij een koolhydraatarm dieet beperk je je koolhydraatinname flink, maar blijf je 50 tot 100 gram koolhydraten per dag eten. Als je deze hoeveelheid koolhydraten aanhoudt, kan je dagelijks flinke porties groentes en twee stuks fruit eten.

Het verschilt per persoon wat precies de perfecte hoeveelheid koolhydraten is om af te vallen. Hierbij speelt bijvoorbeeld je leeftijd een rol, maar ook hoe actief je bent, wat voor werk je doet en hoeveel je sport. Als je lichamelijk zwaar werk doet en/of fanatiek sport, heb je bijvoorbeeld meer koolhydraten nodig dan wanneer je zittend werk doet en niet of nauwelijks sport.

Wat houdt een koolhydraatloos dieet in?

Compleet koolhydraatloos eten is zeer lastig. Koolhydraten zitten namelijk in bijna alle voedingsmiddelen. Als je alle koolhydraten wilt schrappen uit je eetpatroon, houd je alleen dierlijke producten en oliën over. Dit betekent dat je dus geen fruit en groentes kan eten, waardoor je vele vitamines, mineralen en antioxidanten mist.

Naast compleet koolhydraatloos, kan je ook voor een zeer streng koolhydraatarm dieet kiezen, waarbij je minder dan 25 gram koolhydraten per dag eet. Dit geeft wel wat ruimte om groentes te eten, maar niet voldoende om je lichaam echt van alle essentiële voedingsstoffen te voorzien.

De gevaren van te weinig koolhydraten eten

We raden je aan om niet veel minder dan 50 gram koolhydraten per dag te eten. 25 gram is echt het minimum. Als je lichamelijk actief bent, kan je zelfs beter een hoger minimum aanhouden.

Te weinig koolhydraten eten is namelijk schadelijk voor je gezondheid. Onder andere omdat je dan veel gezond eten moet laten staan, waardoor je al snel voedingsstoffen tekort komt.

Als je te weinig koolhydraten binnenkrijgt, kan je daarnaast ook last krijgen van:

  • Vermoeidheid omdat je lichaam simpelweg brandstof tekort komt.
  • Spierverlies omdat je lichaam koolhydraten nodig heeft om je spiermassa te behouden.
  • Een somber gevoel omdat je niet voldoende serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd, aan kan maken.
  • Problemen met je stoelgang doordat je te weinig vezels binnenkrijgt.

Minderen maar niet helemaal schrappen

Koolhydraatarm eten is een verstandig idee als je op een prettige manier wilt afvallen. Sla hier echter niet in door: minder dan 25 gram koolhydraten per dag eten kan verschillende lichamelijke klachten opleveren. Voor de meeste mensen is 50 tot 100 gram koolhydraten per dag wel een goede richtlijn.

Bronnen: McClernon FJ, Yancy WS Jr, Eberstein JA, Atkins RC, Westman EC, Obesity (Silver Spring), 2007. JS Volek, MJ Sharman, AL Gómez, DA Judelson, MR Rubin, G Watson, B Sokmen, R Silvestre, DN French, WJ Kraemer, Nutrition & Metabolism 2004. Rozenek R, Ward P, Long S, Garhammer J, J Sports Med Phys Fitness, 2002.

 

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Gastblog sportcoach: 5 Belangrijkste inzichten van cursisten tijdens gewichtsverliesprogramma

Huid: TOP 10 tips van dermatologen

Training spiermassa op oudere leeftijd loont, ook voor hartpatiënten

Dubbele werking muntthee bij afvallen: als hongerstiller en als spijsverteringactivator

Lewy body dementie, meest voorkomende vorm van dementie na Alzheimer

Soja olie veroorzaakt meer obesitas, vette lever en diabetes dan beruchte fructose

De invloed van hormonen op je gewicht

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.