Zwarte peper verlaagt lichaamsgewicht, vetpercentage en bloedsuikerspiegel

De inname van zwarte peper kan leiden tot een lager lichaamsgewicht, vanwege een stof die het bevat. Volgens nieuw onderzoek kan de specerij dan ook helpen bij de strijd tegen obesitas. De stof uit zwarte peper verlaagt niet alleen het gewicht, maar ook het vetpercentage en de bloedsuikerspiegel. De bloedsuikerspiegel daalt al een uur na inname.

Zwarte peper en lager lichaamsgewicht

Wat zwarte peper allemaal doet in het lichaam is niet niks: de specerij bestrijdt onder andere ontsteking, schadelijke bacteriën, pijn, en een hoge bloeddruk.  Hier lees je over alle bewezen effecten van zwarte peper

Nu meldt een nieuwe Indiase studie dat dit type peper mogelijk kan worden ingezet bij de strijd tegen obesitas. De studie is gepubliceerd in Nutrition & Metabolism.

Sterkere botten

In de specerij zit piperonal en dit verminderde “significant” de schadelijke effecten van een vetrijk dieet bij ratten. Ratten die 6 weken lang een supplement kregen hadden een lager lichaamsgewicht, vetpercentage en bloedsuikerspiegel. Hiernaast hadden ze ook sterkere botten, in vergelijking met hun soortgenoten die vetrijke voeding aten zonder peper.

In de afgelopen jaren zijn er mutaties in een obesitas gerelateerde genen ontdekt en concludeerde men dat obesitas niet altijd met gebrek aan zelfcontrole te maken heeft. En interessant genoeg denken de Indiase onderzoekers dat piperonal juist dit soort genen aanpakt.

Deze bevindingen zijn meer dan welkom, omdat de wereldwijde obesitascijfers sinds 1980 verdubbeld zijn. In Groot Brittannië heeft 30% van de vrouwen/27% van de mannen overgewicht. En is bijna een derde van de kinderen tussen de 2 en 15 jaar eveneens te zwaar, volgens de European Society of Cardiology.

Daling van de bloedsuikerspiegel

De studie

Onderzoekers van de Sri Venkateswara University in India deden een experiment op obese ratten voor de duur van 22 weken. Ze gebruikten piperonal uit de zaden van zwarte peper en voegden dit toe aan de voeding van de knaagdieren.

Aan het einde van de studieperiode hadden de ratten een toegenomen spiermassa en botmineraaldichtheid, in vergelijking met de groep die geen peper toegevoegd had gekregen. Suppletie met piperonal zorgde ook voor een aanzienlijke daling van de glucosespiegel: dit vond al een uur na inname plaats. De preventieve effecten waren het meest optimaal bij een dosis van 40 mg/per kg lichaamsgewicht, bij een duur van 42 dagen. Piperonal reguleerde ook sommige genen die met obesitas in relatie staan.

In Nutrition & Metabolism zeggen de auteurs

“Onze bevindingen demonsteren de efficiency van piperonal als een krachtig anti-obesitas middel. Hiernaast geven ze het wetenschappelijke bewijs hiervoor en suggereren ze een mogelijk mechanisme van actie.”