Gewicht Zoet

Deze man dronk 10 blikjes cola per dag, een maand lang. Met welk resultaat?

Share Button

Dat het drinken van frisdrank gevolgen heeft voor gewicht en gezondheid weten we inmiddels wel. De taille verdwijnt, de kans op depressie en stofwisselingsstoornissen neemt toe. Een man besloot een maand lang 10 blikjes cola per dag te drinken.  Wat was het resultaat? Het begon allemaal toen George Prior las dat acteur Jude Law 10 blikjes cola per dag dronk om aan te komen voor een filmrol. Prior besefte dat veel Amerikanen per dag dezelfde hoeveelheid aan toegevoegde suikers consumeren zonder dat ze het beseffen. Hij besloot om eveneens 10 blikjes gewone Cola in combinatie met Cherry Coke te drinken. Hiermee consumeerde hij 1400 calorieën en 390 gram suiker extra per dag. Hij beschrijft zijn ervaringen op zijn website  10CokesADay.com.

Prior (50 jaar) begon zijn experiment als een gezonde man, met een gewicht van 84 kilo. Gedurende de maand dat hij cola dronk kwam hij 12 kilo aan. Zijn vetpercentage steeg van 9.4% naar 15.3%. En dit terwijl hij zich aan zijn gebruikelijke trainingsroutine hield en min of meer Paleo at. Wel at hij minder tijdens zijn cola-maand en hij hunkerde vooral naar cola.

Photo: 10cokesaday.com

Prior’s experiment eindigde 22 november, de cola is uit zijn dieet, en sindsdien is hij alweer 7,5 kilo afgevallen.

Hij heeft het wel gehad met de cola: “Voor mij voorlopig geen cola meer.”

Light frisdrank lijkt een alternatief. Het scheelt calorieën terwijl je toch je hunkering naar iets zoets kan bevredigen door kunstmatige zoetstoffen als aspartaam en saccharine.

Toch zijn er belangrijke redenen om ook de light frisdrank te laten staan.

Gewichtstoename

Kunstmatige zoetstoffen hebben een intensere smaak dan suiker. Op den duur proeven we door de zoetstoffen de zoetheid van bepaalde puur natuur voeding, zoals fruit, niet meer. De zoetstoffen hebben hetzelfde effect als suiker heeft op ons lichaam. Ze triggeren insuline, waardoor het lichaam op de vetopslag-modus gaat en dit leidt tot gewichtstoename.

Dikkere taille

Onderzoekers van de  University of Texas ontdekten dat wanneer mensen over een periode van 10 jaar light frisdranken drinken, ze rond de taille 70% meer gewichtstoename hebben dan mensen die geen frisdrank drinken. Mensen die twee of meer frisdranken per dag drinken hebben zelfs een toename van 500%. De manier waarop zoetstoffen het lichaam verwarren kan een rol spelen, maar er is ook nog een psychisch effect: wanneer je denkt dat je geen calorieën drinkt, neem je misschien op een ander vlak iets extra’s.

Chronische stofwisselingsstoornis

Eén light frisdrank per dag verhoogt het risico op een chronische stofwisselingsstoornis en diabetes met 36%. Een chronische stofwisselingsstoornis gaat met een serie aandoeningen gepaard, zoals hoge bloeddruk, hogere glucosespiegels, te hoog cholesterolgehalte en een grotere tailleomvang. Dit verhoogt weer het risico op hartaandoeningen, beroerte en diabetes.

Geen voedingswaarde

Als je light drinkt neem je weliswaar geen calorieën, maar er zit totaal geen voedingswaarde in. Je kan beter water drinken, omdat water essentieel is voor veel lichaamsprocessen.

Link met hoofdpijn

Studies naar aspartaam plus anekdotisch bewijs tonen een link tussen deze kunstmatige zoetstof en hoofdpijn. Het kan zelfs leiden tot migraine.

Slecht gebit

Wat hebben een cocaïne verslaafde, een methamfetamine gebruiker en een frisdrank drinker – al dan niet light- gemeen? Ze vertonen, volgens een gepubliceerde studie General Dentistry, exact dezelfde mate van tanderosie. De oorzaak is citroenzuur, dat tand emaille verzwakt en kapot maakt.

Sneller dronken

Wie light frisdrank mixed met een alcoholische drank wordt sneller dronken. Mensen die cocktails mixen met light frisdrank hebben een hogere alcoholconcentratie in de adem dan wanneer er gewoon suiker gebruikt is. Kunstmatige zoetstoffen worden sneller opgenomen in de bloedstroom dan suiker.

Link met depressie

Wie voor een periode van 10 jaar meer dan 4 blikjes frisdrank per dag drinkt, heeft 30% meer kans op het ontwikkelen van depressie. De link met depressie betreft zowel light drank als gewone frisdrank, hoewel het risico voor light-drinkers groter lijkt.

Osteoporose

Het drinken van cola, zowel light als gewoon, vermindert de botmineraaldichtheid (botmassa) in de heupen met 4% bij vrouwelijke coladrinkers.

Beroerte, hartaanval

Slechts één light frisdrank per dag verhoogt het risico op beroerte en hartaanval. Wie verknocht is aan light frisdrank heeft zelfs 43% meer kans op een vasculaire aandoening.

Bovenstaande beweringen over (light) frisdrank zijn gebaseerd op:

 

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

vet van binnen

Pak vette lever en ander intern vet aan, duik je keukenkastje in!

14 Negatieve effecten die een zittend bestaan op je lichaam heeft

Goede redenen om rijstwater te bewaren en gebruiken

Dadels: gezond en suikerrijk, te vermijden tijdens lijnen? Nee, lees waarom !

Vitamine D belangrijk bij fibromyalgie en andere chronische pijnklachten

Overconsumptie van voeding met dit aminozuur leidt tot geheugendefecten

Deze dieetproducten kan je beter mijden

statines cholesterol verlagen

Statines hebben geen voordelen, wel gevaarlijke bijwerkingen -Studie

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.