Lever Zoet

Suiker leidt al binnen 3 maanden tot een vette lever

Share Button

Hoewel fructose de ergste vorm van suiker is, ben je met gewone suiker niet veel beter af. Zelfs gezonde mensen verhogen de kans op een hartaandoening door teveel suiker te eten. Suiker brengt je al binnen 3 weken naar een vette lever, meldt een nieuwe publicatie. Vette levers zetten stoffen vrij die de aderen beschadigen. Om nog maar niet te spreken van een verstoorde stofwisseling.

Snel een vette lever door suiker

Fructose verschrompelt de lever van jonge kinderen net zoals alcohol dit zou doen. Een hoge fructoseconsumptie is een enorm hoog risico voor leverziekten, meldde Journal of Clinical Science een paar dagen geleden. Een andere publicatie in het medisch blad laat zien dat andere suikers niet beter zijn: door suikerrijke voeding krijg je exact dezelfde vetstofwisseling als die van mensen met een vette lever. Experts maken zich vooral zorgen om tieners, de groep bij uitstek die een voorkeur heeft voor zoete voeding en drankjes.

Andere vetstofwisseling

Binnen 12 weken naar een vette lever, het kan snel gaan. Suikers geven de lever zoals mensen met het vette lever syndroom die hebben, en verhogen de kans op een hartaanval.

Studieauteur professor Bruce Griffin, University of Surrey; “Onze bevindingen geven nieuw bewijs dat de consumptie van veel suikers het vet metabolisme dusdanig verandert dat de kans op een hartaandoening groter is.”

Hoewel de studie kleinschalig was (deelnemers: 25 mannen) logen de resultaten er niet om. De deelnemers kregen een dieet dat voor 26% of 6% uit suikers bestond, voor de duur van 12 weken. Een hoeveelheid van 6% is vrij normaal.

Aan het begin en einde van de studie werden de lipide- en cholesterolwaarden gemeten. Mannen die al een non-alcholic vette lever hadden waren er nog slechter aan toe dan voorheen. Hun lipide- en cholesterolwaarden hadden een gevaarlijk punt bereikt. Bij de mannen die bij aanvang van de studie nog geen vette lever hadden, was leververvetting aan het eind van de studie een feit. De vetstofwisseling was bij deze mannen gelijk aan die van de mannen met het vette lever syndroom.

Organen kunnen niet meer ontgiften

Er zijn tal van studies die de vette lever koppelen aan hartaandoeningen en een verstoorde werking van detoxificerende organen. De organen zijn niet langer in staat om te detoxificeren, maar laten stoffen vrij die de aderen schaden en bloedklontering bevorderen.

De meeste volwassenen consumeren niet de hoeveelheid suikers die in de studie genuttigd werd. Tieners eten echter anders: ze kiezen veel eerder voor zoetige snacks en dito drankjes.

Dit verklaart ook het feit dat de non-alcoholic vette lever veel voorkomt bij kinderen en tieners, en de explosieve stijging van vette levers onder volwassenen.

Suiker vermijden

Het is niet bepaald moeilijk om de duidelijke bronnen van suiker te vermijden, zoals snoep en frisdrank. Maar daarmee ben je er helaas niet. Een reden voor het probleem van de vette lever is dat het niet makkelijk is om suikers te vermijden. Ze zitten ook in bronnen waarvan je het niet verwacht: pizza’s, sauzen, dressings, ‘gezonde’ yoghurts en drankjes, ontbijtgranen, mueslirepen. Zelfs vleeswaren en vlees kunnen nog suikers bevatten. Een beetje suiker kunnen we heus wel hebben, maar het is de dosis die het gif maakt.  Kunstmatige zoetstoffen zijn beslist geen geschikt alternatief.

Ander recent nieuws over de vette lever

Vette lever en vitamine D

Een review, gepubliceerd in Nutrients geeft informatie over de rol van vitamine D bij de behandeling van het vette lever syndroom. Er is een rol voor vitamine D gesuggereerd wat betreft ontsteking en de response van de lever op insuline. Een optimale vitamine D spiegel zou een behandelwijze voor de non-alcoholic vette lever kunnen zijn. Vitamine D herstelt mogelijk de schade aan de lever. Er zouden wel meer studies nodig zijn om duidelijkere conclusies te trekken.

 

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Ongezond eten vs drugs, alcohol en tabak

Tonijnsalade waar geen tonijn in zit. Maar wat er wel in zit, is schrikbarend !

Dit is wat 1 lepel kokosolie per dag met (buik-) vet doet: -volgens nieuwe studie

Cholesterol mythe delft onderspit: richtlijn wordt geschrapt

Is rijst glutenvrij?

Hoe fibromyalgie relateert aan een lekkende darm

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.