Brein Kids

Autisme gekoppeld aan constante ontsteking in hersenen

Share Button

In hersenen van mensen met een autismespectrumstoornis zit een ontstekingspatroon, dat het gevolg is van een verminderde immuunrespons. Dit stelt prof. Arking van de John Hopkins University School of Medicine.

Uit het laatste onderzoek van Arking blijkt dat mensen met ASS ontstekingsresponse genen hebben die constant actief zijn. De bevindingen zijn gepubliceerd in medisch journal Nature Communications.

De onderzoekers noemen dat, hoewel er sprake is van een sterk genetisch component bij ASS,  de identificatie van de betrokken genen tot nu toe weinig vooruitgang heeft geboekt, waardoor er slechts een ‘beperkt inzicht van de moleculaire basis van autisme is’.

Professor Arking merkte dat er bij studies naar autisme en genexpressie  -of, waarom en hoe vele genen actief zijn-  weinig data betrokken zijn, zodat het tot dusver niet mogelijk was om nuttige conclusies te trekken. Om dit wel mogelijk te maken, moet onderzoek van genexpressie uitgevoerd worden op het specifieke weefsel, in dit geval het hersenweefsel.

Ontstekingsresponse genen die continu actief zijn

Voor het uitvoeren van een diepte onderzoek, analyseerde Arking data m.b.t. genexpressie van 104 hersenweefsel-monsters van 72 personen, waarvan sommigen ASS hebben en sommigen niet.

Snelle feiten over ASS

  •  ASS komt 5x vaker voor bij jongens dan bij meisjes
  •  De aandoening komt vaker voor bij mensen met bepaalde genetische of chromosomale condities
  •  Bijna de helft van de kinderen met ASS hebben een bovengemiddelde intelligentie

Eerdere studies toonden abnormaliteiten in cellen, die gekoppeld zijn aan autisme en die de hersenen en ruggenmerg neuronen ondersteunen. Zo konden Arking en zijn team een speciaal type van een van deze ondersteuningscellen (gliacellen) identificeren, de microgliale cel. Microgliale cellen beschermen de hersenen voor gevaarlijke invloeden en pathogenen.

De onderzoekers ontdekten dat de microglia in de hersenen van de personen met ASS constant actief zijn en hiermee ook de ontstekingsgenen.

Hoewel deze vorm van ontsteking nog niet goed begrepen wordt, werpt het volgens de onderzoekers een licht op het huidige gebrek aan inzicht in de manier waarop immuniteit de neurale routes beïnvloedt.

“Wat we niet weten is in hoeverre deze immuunresponse dingen verbetert op de korte termijn en verergert op de lange termijn. Er is sprake van een neergaand gevolg van een opgaande genmutatie.”

Hij bedoelt hiermee dat gezien de feiten die ze al weten over de genetisch bijdrage aan autisme, ontsteking waarschijnlijk niet de wortel is. Of behandeling van de ontsteking de symptomen verlicht, is de volgende stap die het team wil onderzoeken.

In augustus dit jaar melden onderzoekers van de Columbia University Medical Center, dat hersenen van kinderen met ASS te veel verbindingen hebben. De neuronen in de hersenen van deze kinderen bestaan uit oude en beschadigde componenten. Betreffende onderzoekers vonden een potentiële manier om de conditie te behandelen.

Bron: www.hopkinsmedicine.org

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Etherische olie Lemongrass: antibacterieel, natuurlijke pijnstiller en meer (deel 2)

Hoe overtollig maagzuur honger nabootst. Wat is de rol van koolhydraten hierbij?

Insomnia leidt tot abnormaliteiten van witte stof in brein

Deze 4 stoffen zijn onmisbaar voor je schildklier

Minderen of stoppen met suiker: wat gebeurt er in je lijf?

De beste supplementen om hooikoortsklachten te verlichten

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.