Brein

Medicijnen bij migraine: helpen ze?

Share Button

Migraine is helaas niet te genezen. De klachten worden meestal behandeld met medicijnen (triptanen), als een migraineaanval begint. Deze medicijnen zijn effectief, als ze op de juiste manier gebruikt worden.

Medicijnen bij migraine effectief

Van triptanen is de effectiviteit bij migraine bewezen, maar alleen als er bepaalde richtlijnen gevolgd worden. Een behoorlijk uitgebreide studie (resultaat van 133 onderzoeken tussen 1991-2012, gepubliceerd in Headache) laat zien dat triptanen werken. De standaard dosis triptanen gaf betere resultaten dan ergotamine, niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s) en aspirine.

Hoe werken triptanen?

Triptanen zijn serotonine-receptoragonisten. Ze werken doordat ze selectief de bloedvaten samentrekken die verwijd werden tijdens een migraineaanval. De medicatie voorkomt migraine niet, maar snelle interventie met triptanen vermindert ook snel de pijn en maakt de kans kleiner dat de hoofdpijn terugkeert. Bijbehorende klachten zoals misselijkheid, overgeven en gevoeligheid voor licht en geluid worden verminderd.

Ongeveer 80% van de mensen die de medicijnen al inneemt als de pijn nog mild is, wordt pijnvrij binnen 2 uur. Als triptanen later tijdens de aanval worden ingenomen, dan is dit slechts 36%.

Het is de bedoeling dat triptanen snel en langduig werken, maar er zit verschil tussen. Frovatriptan werkt iets minder snel, maar wel langer. Imitrex werkt snel, maar de verlichting duurt niet lang. Frovatriptan is het meest effectief bij aura migraine. Bij alle triptanen ligt terugkeer van hoofdpijn op 20-45%.

Niet voor iedereen

Niet iedereen kan triptanen nemen. Mensen met coronaire vaatziekte, een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk of een geschiedenis van een hartaanval of beroerte kunnen de medicatie niet nemen. Mannen die ouder zijn dan 40 jaar en vrouwen die ouder zijn dan 55 jaar hebben een grotere kans op de gevaarlijke bijwerkingen. Dit geldt ook voor rokers, obese mensen, diabetici of zwangere vrouwen.

Feiten en cijfers over migraine

  • Vrouwen hebben 3x meer kans op migraine dan mannen
  • Als je pech hebt kan migraine 48 uur aanhouden
  • 12% van alle hoofdpijnen valt onder migraine
  • Migraine komt het meest voor in de leeftijd van 25-55 jaar
  • 80% van de migrainepatiënten is binnen 2 uur pijnvrij, als de triptanen tijdig worden ingenomen.

Coenzym Q10 helpt ook

Volgens een recente studie in Nutritional Neuroscience helpt suppletie van coenzym Q10 bij migraine, omdat migraine en ontsteking met elkaar verbonden zijn. Coenzym Q10 heeft namelijk effect op de ontsteking. De studie werd uitgevoerd onder vrouwen in de leeftijd van 18-50 jaar met migraine. Ze kregen 400 mg CoQ10 per dag voor de duur van 3 maanden. Er was een duidelijke toename van CoQ10 in het bloed zichtbaar, ook vond er aanzienlijke verbetering plaats qua ernst en duur van de migraineaanvallen.

Bronnen 5

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Zo gezond is komkommer: 10+ voordelen deze frisse groente

Eenvoudig drankje tegen hooikoorts

Opgepast met pesticiden op citroenschil

Waarom elke maaltijd korte termijn ontsteking uitlokt

12 Medicinale planten die bewezen werken bij obesitas

Monsanto GMO-sojabonen met pesticidecocktails goedgekeurd

Helpt St. Janskruid bij angst en depressies ?

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.