Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

10x Snacks die diabetes-vriendelijk zijn

De beste voeding om symptomen van hooikoorts effectief te verlichten

Regeneratie van het lichaam: deze voeding herstelt !

Ingrediënt uit olijfolie blijkt kankercellen te doden met eigen enzymen

Meer gewicht verliezen door meer eten, kan dat?

Obesitas verandert brein van jonge obese mensen

Cannabis patch maakt verschil bij chronische pijn

Tips

Voedt je cellen voor meer energie: neem elke dag een beetje van deze zeezout-oplossing

Share Button

Zout is onmisbaar voor goed functioneren, want het voedt ons lijf op cellulair niveau. Als je gebrek aan energie hebt en snel herstel van vermoeidheid wilt, maak dan een sole van Himalaya zout. Je geeft je lichaam en brein een enorme oppepper (en mineralen) met een lang effect.

Elke dag een beetje sole, meer energie

sole1

Zout is onmisbaar voor veel lichaamsprocessen. Zout haalt zuur uit de cellen, en is mede-regulator van spiercontracties en slaap. Al met al functioneren we beter, als we voldoende zout nuttigen. Als je een sole maakt van Himalayazout, voldoe je aan die behoefte en krijg je ook nog de nodige mineralen binnen.

Zoutarme voeding, juist gezondheidsproblemen

zout2

Uit een recente studie  blijkt dat zoutarme voeding juist leidt tot ernstige gezondheidsaandoeningen. De uitkomsten waren spraakmakend: zoutarme voeding staat juist in verband met meer hartaanvallen, beroerten en vroegtijdig overlijden. Het betrof een wereldwijde studie, met 130.000 deelnemers uit 49 landen. Een lage zoutinname, van minder dan 3 gram per dag, verhoogt al het risico op dit gevaar. (naar artikel)

Uit een meta-analyse van meerdere studies (met een totaal aantal van 6250 studieobjecten) bleek dat er geen relatie is tussen zoutarme voeding en minder hartaanvallen, overlijdens en beroerten. 1  En hoe minder natrium er via de urine wordt uitgescheiden –een maatstaf voor zoutconsumptie- des te groter de kans op coronaire ziekten of overlijden is. 2

Broodnodige elektrolyten

Zout is mede-regulator van de spiercontracties, slaap, vochthuishouding en bevat nutriënten die belangrijk zijn voor de maag. Zout kan eigenlijk niet ontbreken in de voeding. Ons lichaam rekent op elektrolyten, waaronder zout. Elektrolyten helpen bij het afgeven van elektrische impulsen die de lichaamsfuncties reguleren. Ons lichaam heeft de juiste hoeveelheid elektrolyten nodig. Want hierdoor komt het dorstmechanisme op gang (nodig: want daardoor drinken we voldoende water). De nieren hebben dit water nodig voor hun filterfuncties, kortom: het ondersteunt ontgifting.

Spieren en bijnieren

Zout is ook belangrijk voor de zenuwen, stimuleert spiersamentrekkingen en voorkomt spierkrampen. 3 Natrium houdt ook calcium en andere mineralen in de bloedbaan, en stimuleert de bijnieren. Dit mineraal voorkomt oververhitting tijdens warm weer. 4  Bij een studie op muizen bleken de zeemineralen prestatievermogen te vergroten en oxidatieve stress te verminderen. 5

Magnesium uit zeezout, sneller herstel bij vermoeidheid

Magnesium uit zeezout verlaagt ook de vetspiegel in het bloed 6  en brengt sneller herstel bij lichamelijke vermoeidheid. 7

Herstel van mineraalbalans

Het drinken van vocht met zeezout herstelt de mineraalbalans bij huidaandoeningen zoals eczeem en dermatitis, dankzij de mineralen. 8

Spijsvertering en maag

Ook de spijsvertering heeft natrium nodig, omdat het een rol speelt in de spijsverterings- en opnameprocessen. Het mineraal activeert amylase, een enzym dat zetmeel afbreekt tot glucose. De maag heeft ook zout nodig, want zout creëert zoutzuur. Een belangrijk zuur, want het beschermt de maag tegen de meeste bacteriën en ziektekiemen.

Meer helderheid en power

Als je denkt dat wel wat meer helderheid en energie kunt gebruiken, hoef niet ineens rijkelijk met de keukenzout te strooien. Er is een betere optie: een sole maken van Himalaya zout. Hier neem je dan elke ochtend een halve/hele theelepel van in een glas water. Wat Schussler doet met zijn zouten, kunnen wij ook, en het is een stuk goedkoper. De mineralen geven je energie voor de rest van de dag. 9

Bloedsuikerspiegel

En heb je last van onbedwingbare eetbuien? Probeer dan ook eens de dag te beginnen met een halve/hele theelepel sole. Zie wat het voor je doet: het kan een betere balans in de bloedsuikerspiegel geven.

Omdat sole de spijsvertering verbetert, zuur uit lichaamscellen haalt en het lichaam voedt op cellulair niveau, kun je eventueel wat gewicht verliezen.

“In een 9-weekse studie werd gekeken naar de effecten van Himalaya zout op de lichamelijke en mentale functies. Er vonden positieve veranderingen plaats in ademhaling, bloedsomloop, verbindingsweefsels, organen en het zenuwstelsel. Patiënten meldden een betere kwaliteit van slaap, toegenomen energie, breinactiviteit en concentratie, gewichtsverlies, een beter bewustzijn en een duidelijk toegenomen groei van haren en nagels.” Uit ‘Water & Zout: Essentie van het Leven’ van arts Barbara Hendel en biofysicus Peter Ferreira.


lezenWil je het boek ‘Water & Zout lezen? Hier is de vertaling (pdf).


Waar vind je dit zout met veel mineralen?

zout3

Niet alleen van Himalaya zout kun je een goede sole maken, ook Keltisch zout is prima. In ‘goede vervangers van tafelzout’ lees je ook nog over andere zouten.

Hoe maak je sole?

sole2

Niets is eenvoudiger dan het maken van een sole. Je hebt alleen zout, water en een pot nodig. Neem een pot met een plastic deksel, of een deksel dat niet van metaal is! Wanneer je roert, gebruik dan geen metalen lepel.

Je neemt:

  • 1 á 2 koppen zout (Himalaya, Rode Zee of Keltisch)
  • Gedestilleerd of gefilterd water

Wat je doet:

  • Je vult ongeveer een kwart van de pot met zout
  • Je voegt het water toe tot ongeveer 2 cm onder de deksel
  • Doe de dop erop en schudt
  • Laat de pot 12 uur staan, zodat het zout oplost
  • Wanneer er dan nog zout op de bodem ligt, is de maximale hoeveelheid opgelost in het water (mocht alles opgelost zijn: voeg dan nog wat toe, net zolang totdat er een laag zout op de bodem blijft liggen).

De sole is nu klaar en kan op kamertemperatuur bewaard worden. Het is oneindig lang houdbaar: zout is natuurlijk antibacterieel en beschimmelt ook niet. Drink elke ochtend een halve/hele theelepel in een glas water. (Begin bij voorkeur met een halve theelepel). Roer het even door, voordat je een theelepel neemt. Het is onnodig om meer te gebruiken.

Als je zwanger bent, borstvoeding geeft of een medische aandoening hebt, overleg dan eerst het gebruik van een sole met een arts!

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.