Gezondheid-divers Tips

Dit onthult je tong over je lichaam !

Share Button

Je tong is een nuttig middel om je gezondheid in de gaten te houden. Van witte vlekken tot rode bobbels, je tong onthult hoe het met je lichaam gesteld is. Volgens studies is de tong een behoorlijk accurate indicator. Wat vertelt jouw tong over je lichaam en gezondheid?

Wat je tong onthult over je gezondheid

De kleur van de tong kan een aandoening verraden, van diabetes tot bronchitis en meer.


tongIn de Oosterse geneeskunde maken ze al eeuwen gebruik van de tong als diagnostisch middel.

In een eerder artikel ‘Wat je Tong Zegt over je Gezondheid’ lees hier meer over en komen veel tongsoorten met kleuren en kenmerken aan bod. Ook zie je er een plaatje van de indeling van de tong: welk gedeelte met welk orgaan correspondeert en lees je wat een Chinese herbalist en een naturopaat over tongproblemen te vertellen hebben. Dit artikel is een aanvulling hierop.

Wil je ook weten wat je mondproblemen en een slechte adem over je gezondheid zeggen?


Tong en maagproblemen

Een vrij nieuw onderzoek in BMC Complementary and Alternative Medicine, het officiële medisch vakblad van de International Society for Complementary Medicine Research bevestigt dit. 1

In de studie werd naar het verband gekeken tussen de infectiestatus van Heliobacter pylori, tongkleur, endoscopische bevindingen en serologische aanwijzingen voor atrofische gastritis. Aan de studie deden 896 Japanners mee, in de leeftijd van 28 tot 86 jaar. De tong werd gefotografeerd, er werd een oesofagogastroduodenoscopie gedaan (bezichtiging van slokdarm, maag en een stukje van duodenum) en in het bloed werden de antistoffen tegen H. pylori gemeten. Om het verband tussen de deklaag van de tong en de bevindingen te bepalen, werd de ratio van de tongrand berekend ten opzichte van drie andere meetpunten. De conclusie was dat de kleur in het middelste gedeelte van de tong een acute verandering reflecteert van maagslijmvlies, zoals erosieve gastritis. Tongdiagnose zou een nuttige non-invasieve screeningsmethode zijn, concludeerden de studieauteurs.

Tongkleur en diverse ziekten

Een andere studie uit 2013 (2, Carnegie Mellon University) liet een spectrum van verschillende tongkleuren zien -van blauw en paars tot grijs- die op een nier- of spijsverteringsziekte duidt.

Tabel: Classificatie van ziekten
Ziekte ID Naam van de ziekte Aantal genomen

monsters

1 Chronische nierziekte 141
2 Diabetes 69
3 Nefritis 10
4 Hypertensie 66
5 Verruceuze Gastritis 25
6 Longontsteking 10
7 Nefritis syndroom 10
8 Chronisch Cerebrale Circulatie Insufficientie 14
9 Infectie van bovenste luchtwegen 12
10 Erosieve Gastritis 10
11 Coronaire Hartaandoening 13
12 Chronische Bronchitis 11
13 Aambeien 11
14 Overig 500

Voorbeelden van ziekte 1

nr1

Voorbeelden van ziekte 3

nr2

Voorbeelden van ziekte 5

nr3

Voorbeelden van ziekte 6

nr4

Voorbeelden van ziekte 7

nr5

Voorbeelden van ziekte 8

nr6

Voorbeelden van ziekte 9

nr7

Voorbeelden van ziekte 10

nr8

Voorbeelden van ziekte 11

nr9

Voorbeelden van ziekte 12

nr10

Voorbeelden van ziekte 13

nr11

Afbeeldingen: Complementary and Alternative Medicine
Volume 2013 (2013), Article ID 264742

De conclusies die uit kleur van de tong getrokken werden waren in 91.99% van de gevallen accuraat. Ook de auteurs van deze studie meldden dat dit een nieuwe en pijnloze methode is om patiënten te onderzoeken. Hier kun je de bovenste afbeeldingen, andere afbeeldingen en meer uitleg vinden.

Je tong inspecteren, waar kijk je naar

tong8

Er zijn drie belangrijke gedeelten om naar te kijken als je je tong inspecteert.

  • Kleur van de tong: dit vertelt veel over je circulatiesysteem en de hoeveelheid zuurstof in je lichaam
  • De deklaag (of tongrug): geeft een indicatie hoe het met je spijsvertering gesteld is.
  • Puntje en zijkanten van de tong

Veelvoorkomende tekenen van de tong en de betekenissen

tong9
(Voor meer informatie: even op de afbeelding klikken)

Een witte tong

Een tong met witte aanslag komt het meeste voor, dus deze komt in dit artikel uitgebreider aan bod.

Verstopping, verkoudheid, infectie

Meestal is een tong met witte aanslag geen reden tot zorg. Als je in de spiegel naar je tong kijkt, zie je de kleine knopjes zoals een aardbei die ook heeft. Dit zijn de smaakpapillen, speekselklieren en huidcellen. Er zit ruimte tussen de papillen en klieren van je tong en hierin kan vuil verzameld worden zoals dode bacteriën, er is extra ophoping hiervan na infectie of verkoudheid. Extra slijm kan zich ophopen wanneer je verstopt zit. Deze ophopingen geven de witte aanslag op de tong.

Neusademhaling

Als de smaakpapillen en klieren uitgedroogd raken kan er ook aanslag op de tong verschijnen. Dit is vaker het geval als je medicijnen gebruikt of veel door je mond ademt. Deze uitdroging kan tot zwelling en overgroei leiden en geeft eveneens de wittige aanslag. Als de tong gezwollen is worden bacteriën en afval sneller verzameld wat de aanslag nog witter maakt. Meestal ademen we door onze neus, niet door onze mond. De neusademhaling heeft de voorkeur, omdat het ongewenste stoffen filtert, lucht verwarmt, slijmvliezen bevochtigt en bevat antibacteriële stofjes. Ademhaling door de neus houdt ook de tong in goede gezondheid en vochtig.

Tong met tintje

De witte aanslag zie je vooral op het achterste gedeelte van je tong. Alles wat aan de voorkant van je tong verschijnt is geneigd weer weggewerkt te worden, omdat speeksel zich daar verzamelt. In dit gedeelte is er ook wrijving tussen voeding en de binnenkanten van je mond. Het achterste gedeelte van je tong, de amandelen en andere weefsels in je keel zijn special ontworpen om vuil en afvalstoffen te verzamelen, of deze nu via de neusholten komen, via de mond of vanuit de maag. De tong en amandelen doen dit om immuunsysteem te helpen om alles wat in en uit je lichaam gaat te proeven. Dit kan je tong een witte gloed of een ander tintje geven.

Witte laag over de tong

tongwit
Tong met een witte laag

Kan duiden op schimmelovergroei. Maar voordat je denkt dat je een infectie zoals Candida hebt, probeer eerst eens een week lang je tong te poetsen met een tandenborstel, en kijk dan of de witte laag verminderd is.

Candida overgroei komt meestal voor na antibioticagebruik, ziekte of als je immuunsysteem zwakker is. Breng je gastrointestinale systeem weer in balans met probiotica, bijvoorbeeld via gefermenteerde voeding, goede yoghurt of suppletie. Als de witte laag aanhoudt en je hebt andere klachten, ga dan naar de dokter.

Gestreepte/gevlekte tong

orallichenplanus
Een gevlekte tong kan op Oral Lichen Planus duiden

Als de textuur van de tong niet egaal is en de tong er vlekkerig uitziet, kan het wijzen op chronische ontstekingsziekte of auto immuunziekte. Kurkuma wordt al duizenden jaren gebruikt om het immuunsysteem te versterken. Natural Journal of Maxillofacial Surgery meldde een succesvolle behandeling van Oral Lichen Planus met kurkuma. Oral Lichen Planus is een chronische ontstekingsconditie van de mondslijmvliezen.

Ruggen en deuken

ruggen
Een tong met ‘ruggen’ of te wel kloven/barsten
deuken
Een tong met deuken aan de zijkant, m.a.w. een gekartelde tong.

Als je naar je tong kijkt zie je misschien een rug die naar beneden loopt vanaf het midden van je tong, of meerdere ruggen die vanuit het centrum ontspringen. Ook kunnen er ruggen en deuken over de zijkant lopen. Dit is geen reden tot zorg.

Een rode tong

rodetong
Een tong kan roze-achtig zijn of echt rood

Een gezonde tong heeft een roze-achtige kleur. Maar als je tong rood is, dan moet je even opletten. Een zere keel gaat weleens samen met een rode tong. Roodvonk kan ook een rode tong veroorzaken. Als de rode tong samengaat met een zere keel of een infectie staat dit met elkaar in verband. Een rode tong kan  een teken zijn van een vitaminetekort, en dan met name een tekort aan vitamine B12, foliumzuur en ijzer. Als de rode tong aanhoudt, kijk dan of je vitamine-inname conform je behoefte is.

Bobbels en bulten

bulten
Bulten op de tong
zweren
Een tong met zweren

Een tong met bobbels kan wijzen op meerdere aandoeningen. Het kan zijn dat je gewoon op je tong gebeten hebt, maar dat gaat wel weer over. Als je mondzweren hebt kan het een teken van stress zijn, maar let op bobbels. Als ze pijnlijk zijn of niet weggaan, kan het een indicatie voor mondkanker zijn en moet je naar een arts.

Zwarte harige tong

zwart
Deze tong is zwart en harig

Dit verreweg de meest afstotelijke tong en ziet er behoorlijk alarmerend uit. Toch is een zwarte harige tong vrij onschuldig. De kleine ‘haartjes’ zijn papillae. Soms worden ze lang en ontstaat er een soort begroeiing. Deze begroeiing biedt een veilige plek voor bacteriën en dit veroorzaakt de zwarte kleur.

Dit type tong kan het resultaat zijn van een slechte mondhygiëne, antibioticagebruik of een schimmelinfectie en kan resulteren in een slechte adem. Gebruik een antibacterieel mondwater, of spoel met een oplossing met kurkuma. Kurkuma is namelijk net zo effectief gebleken en bevat natuurlijk niet de chemische stof triclosan, meldde een parodontologisch journal in 2012.

Vlekken: geografische tong

geografische-tong
Een landkaart op de tong

Heb je plekken op je tong die je tong er doen uitzien als een wereldkaart, dan heb je een geografische tong. De plekken kunnen wit of rood zijn en dit is meestal onschuldig. De plekken kunnen ook op cottage cheese lijken, dan heb je misschien Candida. Als de witte plekken groeien kan het duiden op leukoplakie. Leukoplakie is een aandoening van de mond die precancereus is, wat wil zeggen dat deze aan kanker voorafgaat. Leukoplakie wordt gekenmerkt door het opkomen van een hardnekkige wittige plek, die niet kan worden afgeschraapt. Deze plek kan overal in de mondholte ontstaan, ook op de tong. Harige leukoplakie is een subtype dat wordt veroorzaakt door infectie met het epstein-barr-virus. Deze aandoening kan zich voordoen bij overigens gezonde mensen en wordt zelden kwaadaardig. Mensen die aan aids (acquired immunodeficiency syndrome) lijden, zijn extra vatbaar voor harige leukoplakie. Bij hen is het gevaar dat de aandoening zich tot kanker ontwikkelt, groter dan bij andere mensen. 3 Ga in dit geval naar de arts, zeker als de plekken gevoelig of pijnlijk zijn en wanneer er zweren zijn die aanhouden.

Vergroting of verdikking van de tong

dikketong
Een dikke of vergrootte tong kan tandafdrukken aan de zijkant hebben

Een vergroting of verdikking van de tong heet macroglossie. Er zijn meerdere reden voor deze aandoening, zoals genen. Soms is het een teken van hypothyreoïdie, een schildklierafwijking, vooral bij kinderen. De schildklier is dan te weinig actief. Het is reden om naar de arts te gaan.

Zoals je begrijpt vervangt deze informatie geen medisch consult. Luister naar je lichaam, en raadpleeg een arts wanneer je voelt dat iets niet in orde is.

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Ziekte van Lyme natuurlijk behandelen

Zo verhoog je eenvoudig je dopamineniveau

Test: hoe Extra Virgin is jouw olijfolie?

Zo verbeter je de leverfunctie in 6 stappen, stap 1: rol van voeding

Sneller afvallen door gemberpoeder bij ontbijt

Dit is wat een blikje cola met je doet

Gezonde porties & gezond gewicht: terug naar de jaren 50?

Huidveroudering en vitamine E capsules op de huid: wat je moet weten!

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.