Natuurlijk gezond (bewezen)

Zo verlaag je natuurlijk je triglyceriden waarden

Share Button

Hoge trygliceriden waarden bloed kunnen het hart, de lever en de vaten schaden en voeden het buikvet. Gelukkig zijn er natuurlijke bewezen manieren waarmee je de triglyceriden waarden prima kunt verlagen.

Triglyceriden waarden natuurlijk verlagen

triglyceriden
Hoge triglyceriden waarden bedreigen de gezondheid en moeten aangepakt worden

Je hebt vast gehoord over de bijwerkingen van statines, het medicijn dat de lipidenwaarden (cholesterol en triglyceriden) verlaagt. De bijwerkingen zijn indrukwekkend: geheugenverlies, leverschade, spierpijn en zwakte zijn niet ongebruikelijk bij deze medicatie. De medicatie bewijst telkens weer gevaarlijk te zijn en de kans op een beroerte flink te verhogen. Heb je hoge triglyceriden waarden, dan wordt het tijd om pro-actief te worden.

Triglyceriden zijn het type vet in het bloed die nodig zijn voor een goede gezondheid. Ze geven het lichaam energie. Maar als deze waarden te hoog worden, gaat het lichaam deze vetten opslaan en neemt het risico op cardiovasculaire aandoeningen toe.

Hoge triglyceriden waarden

Er zijn een aantal factoren die de triglyceriden waarden verhogen, zoals een schildklieraandoening. Maar ook obesitas, diabetes en nier- of leveraandoeningen verhogen de waarden. De voeding speelt een belangrijke rol, omdat de verkeerde koolhydraten, suikers en alcohol deze verhoging ook in de hand werken. Medicijnen zoals de anti-conceptiepil, steroïden, beta-blockers, diuretica en Tamoxifen zorgen ook voor een verhoging.

Triglyceriden waarden doen ertoe

Triglyceriden waarden doen ertoe, omdat ze in verband staan met hartaandoeningen, hartaanvallen en beroerten. Ook zijn ze gekoppeld aan het metabool syndroom, een combinatie van stoornissen waaronder een hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel, hoge triglyceriden waarden en een toegenomen buikomvang vallen. Het metabool syndroom bedreigt de gezondheid ernstig, en zorgt eveneens voor een grotere kans op een hartaanval, beroerte of diabetes.

Makkelijk te verlagen

Het is niet zo moeilijk om de triglyceriden waarden te verlagen. Het vereist slechts 4 bewezen strategieën.

Vermijdt zetmeelrijke koolhydraten.

koolhydraten3
Deze koolhydraten doen niks voor je gezondheid

Voeding zoals gebakken aardappelen, wit brood en cornflakes zorgen voor hoge bloedsuikerpieken en dus ook voor een stijging van de triglycerides.

Eet meer voeding zoals cranberries, en voeg Mediterrane voeding aan toe.

Het is aangetoond dat dit werkt om de waarden te verlagen en gezonder te worden, en dat het de buikomvang vermindert. 1

Zorg voor meer voedingsvezels

koolhydraatarm
Eet vezelrijk

Vezelarme voeding staat in verband met hoge triglycerides en een lage HDL-spiegel. Neem minimaal 25 tot 30 gram vezels op een dag. Met onze Westerse voeding komen we vaak niet verder dan 10 gram. Eet meer bonen, havermout, appels, bananen, peren, groenten en zoete aardappels. Eventueel kun je psyllium vezels toevoegen, die niet alleen de triglyceriden waarden verlagen maar ook de trek intomen en de glucosespiegel in bedwang houdt. Neem hierbij ruim voldoende water. 2, 3,

Ga meer bewegen

actief
Beweeg met plezier, het is dé manier

Als er een magische sleutel was, dan zou het beweging zijn. Consistente fysieke activiteit reguleert de vetspiegel in het bloed en zorgt voor een afname van overtollige triglycerides.

Probeer in ieder geval 3 tot 5 dagen per week 30 minuten te bewegen, en kies de vorm beweging waar je plezier in hebt. 5

Neem omega-3 vetzuren

omega3
Eet meer omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zorgen voor een gezonde vetspiegel, ook bij mensen met coronaire aandoeningen. 6, 7, Je vindt ze in sardientjes, zalm, lijnzaad (olie) en walnoten. Het is lastig om voldoende van deze voeding te eten, dus het vergt wat bedachtzaamheid en inspanning om deze vetzuren binnen te krijgen. Om het wat makkelijker te maken zou je een omega-3 supplement kunnen aanschaffen.  Zorg dan dat de hoeveelheid DHA en EPA samen op 1000 mg komt. In ‘omega-3 supplementen getest’ lees je dat een goed en zuiver supplement niet heel duur hoeft te zijn.

En aanvullende manieren

  • Knoflook, 900 mg per dag 8 ,
  • Honing 9
  • Kurkuma 10
  • Olijfolie 11
  •  Kaneel (bij mensen met diabetes 2) 12
  • Tomatensap
  • Anthocyaninen 13 (uit bessen, acai bessen, rode kool, frambozen, basilicum, vlierbes, nieuwe appelsoorten). De anthocyaninen-inhoud geldt ook voor deze producten in diepvriesvorm.
Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Omega 3 supplementen getest: hoe en welke kies je het beste?

Met deze tips hou je griep en verkoudheid weg

5 Manieren om je lymfesysteem te zuiveren

Lever reinigen voor meer energie: deze planten zijn toppers

Yoghurt verandert hardnekkige darmflora die zich verzetten tegen gewichtsverlies

Verband tussen migraine, darmproblemen en serotonine receptor-gen – Studie

Zo pak je de wortel van gastritis op een natuurlijke manier aan

Tiener slaapt stuk beter door oranje glazen tijdens smartphonegebruik in avond

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.