Antioxidanten, vitamines, mineralen

Ken je deze bewezen effecten van appelciderazijn al?

Share Button

Appelciderazijn als middel om het gewicht en de bloedsuikerspiegel te beheersen, voor de huid of voor de spijsvertering; we hebben er vast wel van gehoord. Hoewel de voordelen ook aangedikt worden, kan appelciderazijn zeker veel betekenen voor bepaalde facetten van je gezondheid. Het heeft een aantal verrassende effecten die bewezen zijn. Want wie had ooit gedacht dat dit type azijn bijvoorbeeld pijn kan verminderen?

Effect van appelciderazijn op de gezondheid

De invloed van appelazijn en appelciderazijn is al honderden jaren onderzocht. Het werd eigenlijk al 5000 jaar geleden gebruikt! En in 400 voor Christus schreef Hippocrates, de vader van de moderne medicijnen, een mix van honing en appelciderazijn voor. In de Amerikaanse Burgeroorlog werd dit gebruikt om de wonden van soldaten te desinfecteren. 1

Azijn heeft veel positieve effecten op de gezondheid. Volgens onderzoeken is er een:

  • Antibacterieel effect
  • Verlaging van de bloeddruk
  • Vermindering of preventie van obesitas
  • Verlaging van de cholesterolspiegel
  • Helende werking op wonden
  • Positieve werking op hersen- en cognitieve functies

2 3  4  6  9  10  11

Fenol bestanddelen

Het gebruik van appelproducten gaat dan wel eeuwen terug, maar de wetenschappelijke informatie over de biologische effecten als traditioneel geneesmiddel was lang niet bepaald adequaat. De waardevolle eigenschappen van appelciderazijn, de ingrediënten en de helende kwaliteiten worden sinds de laatste jaren weer ontdekt. 12 13 14 15 Dit type azijn van de appel bevat polyfenol bestanddelen die de gezondheid goed doen, en het geschikt maken als traditioneel medicijn. 16 17 Vreemd genoeg krijgen recente bevindingen over deze azijnsoort nauwelijks aandacht.


De uitkomsten na behandeling met appelciderazijn zijn verrassend: er vind verlichting plaats van pijn, kramp, jeuk, pigmentatie, gevoel van volheid en vermoeid gevoel in de benen. zie tabel A Zelfs sociale angst vermindert na inname.   zie tabel B


Vermindert schadelijke effecten van vetrijke voeding

Naast fenolbestanddelen bevat dit drankje azijnzuur, pectine en carotenoïden met prebiotische en antibacteriële kenmerken. Azijnzuur is het hoofdingrediënt. Je kunt verdunnen met water in concentraties van 3-9%. 18 De antioxidant flavonoïden kunnen de schadelijke effecten van vetrijke voeding verminderen 19

Lipidenwaarden

Appelciderazijn verlaagt de hoeveelheid lipoproteïnen in het bloed en dus de lipidenwaarden bij volwassenen. 20 Zelfs de gevaarlijke atherosclerosische laesies in de aorta zouden verbetering kunnen ondervinden dankzij dit type azijn. Toen er 4 weken lang appelciderazijn (6%) geconsumeerd werd verbeterde dit het lipidenprofiel bij ratten met diabetes. 21 Aerobe oefeningen in combinatie met appelciderazijn zouden een aanzienlijke verlaging tot stand brengen van het LDL-cholesterol bij oudere vrouwen, terwijl er een verhoging van het HDL-cholesterol plaatsvindt. Acute consumptie van het middel, als antioxidant, zou direct sommige risicofactoren van atherosclerose verlagen, dit bleek dan weer uit een dierstudie. 23

Bij Japanse mensen met obesitas verminderde de toevoeging van appelazijn obesitas. 24

Bij mensen met diabetes type 1 versnelt appelciderazijn de lediging van de maag, als deze vertraagt is. Hiernaast zorgt het voor een verlaging van het bloedsuiker, bij gezonde volwassenen. 25     26

Waar wordt appelciderazijn nog meer voor gebruikt?

Onderstaande is niet bewezen, maar de azijnsoort wordt ook hiervoor gebruikt

Roos

Dankzij de zuurheid en antischimmel-werking van het appelproduct kan roos voorkomen en/of verminderd worden.

Tegen een zere keel

Als je het azijn verdund en mengt met zout of honing kan het helpen bij een zere keel. Wees voorzichtig mee, omdat het ook de keel juist kan irriteren. Vandaar de toevoeging van honing.

Om de mond te spoelen

Het ligt voor de hand dat dit het tandglazuur beschadigt. Alles wat zuur is en op de tanden komt tast deze beschermende laag aan. Als je je mond wilt spoelen met een antibacterieel middel zijn er genoeg alternatieven, zoals een dragende olie gemengd met wat pepermunt-, kruidnagel-, tijm- of kaneelolie.

Tegen schimmelvoeten

Azijn en citroensap kunnen geschikt zijn voor een voetbad; beide gaan schimmels en ongewenste bacteriën tegen. Om deze reden kunnen ze ook heel goed in het huishouden gebruikt worden.

Voor een vol gevoel

Een beetje appelciderazijn kan helpen om een vol gevoel te krijgen. Een glas water doet het trucje ook. Je kunt uitproberen of de toevoeging van azijn een nog voller gevoel geeft. Je consumeert hiermee wel extra vitaminen en mineralen.

Controle over de bloedsuikerspiegel

Je kunt appelciderazijn proberen voor het eten van een zetmeelrijke maaltijd. Het azijnzuur blokkeert de opname van zetmeel en zo wordt een bloedsuikerpiek voorkomen. Mensen met pre diabetes hebben hier het meeste profijt van. Appelciderazijn is waarschijnlijk niet de enige azijnsoort met dit effect; de kans is groot dat de andere azijn en dit ook doen. Sprenkel het lekker over je salade!

Acne/anti-aging

Je kunt het als skin toner gebruiken, maar dan moet je het wel behoorlijk verdunnen. Appelciderazijn droogt puistjes uit. Het is geen anti-aging middel (dan kun je beter aloe vera gebruiken), maar het vervaagt wel pigmentvlekken.

Als je appelciderazijn gaat gebruiken

Naast de waardevolle stoffen (niacine, foliumzuur, pantotheenzuur, biotine, vitamine C, B1 en B2 en een aantal mineralen) bevat appelciderazijn behoorlijk wat zure stoffen (azijnzuur, citroenzuur). De inname van deze azijnsoort is waarschijnlijk veilig, als je het verdund en het voor een korte periode gebruikt. Als je veel appelciderazijn gebruikt is dit waarschijnlijk niet veilig. Zo leidt 100 ml van dit type azijn in de voeding voor een langere periode tot een kaliumtekort en osteoporose. Deze hoeveelheid ligt natuurlijk vrij hoog. Met tabletten moet je oppassen: dit kan keelproblemen geven vanwege de zuurheid. Er is niet genoeg bekend over de veiligheid bij zwangerschap en borstvoeding; je kunt het in deze gevallen beter niet gebruiken. Appelciderazijn kan de bloedsuikerspiegels verlagen. Er is een negatieve interactie tussen appelciderazijn en Digoxine (Lanoxine). De inname samen met insuline kan voor kaliumproblemen zorgen. Om deze reden gaat het product ook niet goed samen met diuretica.

Azijn is feitelijk bedoeld voor ‘erbij’ en om in zeer kleine hoeveelheden te consumeren; als besprenkeling van (bij-) gerechten.

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Dit zijn de krachtige antioxidanten in gember

Is 1 Milkshake echt gelijk aan10 glazen frisdrank? Hoeveel suiker/vet bevat jouw favo fast food item?

De beste supplementen om hooikoortsklachten te verlichten

9 Makkelijke trucs om het beste uit je voeding te halen

Kruiden (meer dan 30!) die de bloeddruk bewezen verlagen

‘Vrouwen zijn door menstruatie psychisch gestoord’

Studie: Gember behandelt gewrichtsontsteking goed

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.