Lever

Honing doet de (vette) lever meer dan goed

Share Button

Honing wordt door de lever erg gewaardeerd. Het bijenproduct is helend voor dit drukke orgaan en voor de galwegen. Er zitten waardevolle ingrediënten in, het verbetert te hoge triglyceridewaarden en tevens de conditie van leververvetting. Ook honingwater doet het lichaam veel goed en is een perfecte levertonic, ondanks dat het product veel fructose bevat. Hoe zit dit?

Honing is een zoetstof die door de lever erg gewaardeerd wordt. Er zit veel fructose in honing, dus hoe kan dat? De sleutel is om het (bijna) dagelijks, maar matig te gebruiken. Maar wat doet het bijenproduct dan precies voor de lever?

Vorige artikelen over honing:

Waarom honing bewezen goed voor de darmflora is

Mag je honing eten als je diabetes 2 hebt ?

Honing voor de lever

De lever is altijd druk bezig, en een van de vele rollen die dit hard werkende orgaan vervult is het controleren van de bloedsuikerspiegel bij diabetes mellitus. 1 De zoete stof bestaat voornamelijk uit mono- en oligosacchariden. Van de twee monosacchariden (fructose en glucose) wordt er minder glucose dan fructose omgezet in de lever. 2 De fructose die we vinden in bewerkte voeding, in de vorm van fructosesiroop, is een veroorzaker van leverschade en –vervetting. De fructose in honing kan juist bijdragen aan het anti-diabetes en bloedsuiker regulerend effect. 3

Fructose heeft laten zien dat het de glucose fosforylering in de lever doet toenemen en glycogenolyse remt. Met andere woorden: het houdt glucose binnen de cel en remt het proces waarbij glycogeen afgebroken wordt en omgezet wordt in glucose. 4 5 Data laten ook de complementaire en synergetische uitwerking van fructose en glucose zien op bepaalde  sleutelenzymen.  Dit zijn de enzymen die betrokken zijn bij de stofwisseling van glucose en glycogeen in de lever. 6 7  Deze werking is er alleen wanneer een lage dosis of concentratie ingenomen wordt. 8

In de lever wordt fructose uitgebreider omgezet dan glucose, dus passeert er meer glucose ongemetaboliseerd door de lever dan fructose. 9  Als er honing ingenomen wordt verbetert de fructose in honing de glucose opname en de samenstelling/opslag van glycogeen, wat verder bijdraagt aan een adequatere glykemische controle.

Beschermt tegen leverschade

Honing inname beschermt tegen leverschade. 10 11 Naast de belangrijke werking van honing dat het voor een betere glykemische controle zorgt, is ook het beschermende effect op de lever gunstig. Vooral bij diabetes, omdat deze ziekte vaak gepaard gaat met leverschade. 12  13 14 15   Het zoete product beschermt ook de lever tegen schade die kan ontstaan als de galwegen verstopt zijn. 16

Fructose uit honing vs. fructosesiroop

Volgens recente bevindingen heeft fructoseconsumptie een aantal verkeerde effecten, zoals gewichtstoename, lipogenese, te hoge vetspiegel, insulineweerstand, toegenomen percentage visceraal vet en leververvetting. 17 18 19    Gezien het gegeven dat deze vernietigende effecten zich niet voordoen bij het acute gebruik van fructose, zijn de lange termijn effecten van fructose bevattende voeding of dranken belangrijker. Fructose is ook niet hetzelfde als honing.

Honing bevat veel meer dan fructose

Honing is vrij uniek omdat het meer dan 181 bestanddelen bevat die vrije radicalen bestrijdt. 20 21  Antioxidanten veroorzaken geen gewichtstoename en leverschade, zoals dit normaal gesproken het geval is bij fructose uit voeding en drank. 22 De antioxidanten gaan gewichtstoename tegen en rekenen af met vetten. 22 Antigewichtstoename en het anti-lipidemisch effect zijn aangetoond bij ratten en mensen. 23 24 25  De negatieve effecten van fructose hebben te maken met hoge fructoseconsumptie,  26 een probleem van deze tijd. Wat niet verwonderlijk is;  aan veel producten is fructosesiroop toegevoegd. Ondanks de hoeveelheid fructose in honing, komen dit soort negatieve effecten op de lever bij het bijenproduct niet voor. Het aantal bioactieve bestanddelen compenseert elk mogelijk negatief effect.

Honingwater, ideale levertonic

Journal of Medicinal Food liet in 2003 weten  dat de dagelijkse consumptie van honingwater een positief effect heeft op de mineralen- en enzymenspiegel in het bloed bij gezonde mensen. De deelnemers kregen elke dag 250 ml water met honing, met een tweeweekse controle periode . De hoeveelheid was 1.2 gram per kilo lichaamsgewicht. Als je 70 kilo weegt, zou dit neerkomen op 84 gram; dat zijn in dit geval 4 eetlepels honing. 27

Honing houdt hartaandoeningen net zo goed buiten de deur als groenten en fruit

Na elke twee weken werden de bloedmonsters onderzocht op de hoeveelheid mineralen, glucose, vitamine C, beta-caroteen, urinezuur, glutathion reductase, immunoglobuline E, hemoglobine, serum ferritine, en de ijzer bindende capaciteit. De resultaten toonden dat honing de antioxidant activiteit had doen toenemen:

Toename

 • Vitamine C, 47%
 • Beta-caroteen 3%
 • Urinezuur 12%
 • Ferritine 11%
 • Glutathion reductase 7%
 • IJzer 20%
 • Monocyten 50%
 • Koper 33%

Afname

 • Aspartaat transaminase 22%
 • Alanine transaminase 18%
 • Melkzuur dehydrogenase 41%
 • Creatinine kinase 33%
 • Bloedsuiker 5%
 • Immunoglobuline E 34%

Er waren lichte verhogingen van zink en magnesium en hemoglobine. De conclusie was dat honing de antioxidant status verhoogt, net als de hoeveelheid ijzer en sporenelementen terwijl het immunoglobuline E, lever- en spierenzymen en het bloedsuiker verlaagt. 28

Honing en de vetstofwisseling

Een ander hedendaags probleem is een gebrekkige vetstofwisseling. Hieronder vallen verhoogde cholesterolspiegels en triglyceridewaarden, plus een gebrekkige synthese en metabolisme van lipoproteïnen. 29  Honing verbetert dus abnormaliteiten in de lipide spiegel, verlaagt het LDL-cholesterol terwijl het HDL-cholesterol verhoogt. 30  Dit geldt vooral voor mensen waarbij de lipidewaarden te hoog zijn. 31 32 Een enkele studie meldt alleen de preventie van een stijging in LDL-cholesterol. 33 Bij diabetici zijn de uitkomsten soortgelijk noemenswaardig. 34 35 

Honing en eetlust regulerende hormonen

Hormonen zoals leptine, ghreline en peptide YY reguleren het verzadigingsgevoel, uithoudingsvermogen, lichaamsgewicht, eetlust en calorie-inname. Honing vertraagt de vrijzetting van ghreline en verbetert het de peptide YY response. 36  Honing lijkt dus een modulerend effect te hebben op de eetlust-regulerende hormonen. 37 38 Bij honing gevoerde ratten is minder gewichtstoename geconstateerd, in vergelijking met ratten die sucrose kregen. 39 40 Hoewel er een beperkt aantal data is, suggereren deze data dat honing suppletie bij mensen met en zonder diabetes met een lager lichaamsgewicht in verband staat. 41 42

Aan honingwater kun je een aantal heilzame kruiden toevoegen, zoals munt, gember of kaneel. Honing-kaneel water maak je bijvoorbeeld zo.

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Wat zegt jouw vingerlengte over je persoonlijkheid en vaardigheden?

Buikvet en 12 dingen die je hierover moet weten

Light frisdrank is slecht nieuws voor je brein

Buitengewoon trucje met pasta: als je het zo eet neem je minder calorieën op

Cayennepeper: Eerste Hulp bij hartaanval en beroerte (en ook preventief)

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.