Antioxidanten, vitamines, mineralen Lever

Eerder magnesiumtekort bij Vette Lever Syndroom

Share Button

Mensen met het vette lever syndroom lopen een hoger risico op een magnesiumtekort. En tegelijkertijd staat een lage magnesiumspiegel in verband met chronische ontsteking en insulineweerstand. De inname van magnesium verlaagt dan weer fiks de kans op overlijden door een leverziekte. Hoe zit dit en wat eet je om je magnesiumspiegel te verhogen?

Magnesiumtekort en vette lever syndroom

Een grootschalig onderzoek (Third National Health and Nutrition Examination Study, 13.504 deelnemers ) laat weten dat mensen met een vette lever een grotere kans hebben op een magnesiumtekort. De toevoeging van magnesium stond ook in verband met een lagere kans op overlijden door een leverziekte. Belangrijke conclusie uit dit onderzoek:

“De inname van elke 100 mg magnesium verlaagt de kans op overlijden door een leverziekte met 49%”

Lagere magnesiumspiegels

De vette lever is een kenmerk van het metabool syndroom, en de meest voorkomende leveraandoening ter wereld. Ontsteking en insulineresistentie spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van het vette lever syndroom. De magnesiumspiegels zijn duidelijk lager bij mensen met lever steatose en diabetes type 2. Ook als er regelmatig alcohol genuttigd wordt is de spiegel lager.

Behalve voor de levergezondheid is magnesium ook onmisbaar voor de algehele gezondheid, vitaliteit en gevoel van welzijn. De makkelijkste manier om de magnesiumspiegel te verhogen is via een magnesiumsupplement.

In “Magnesiumsupplementen getest, welke vorm kies je het beste” kun je onder andere lezen welke vormen beste opgenomen worden.

 

Groene sojaboontjes bevatten net als peulvruchten veel magnesium

Magnesium, wondermineraal?

Magnesium wordt het “mineraal van het millenium” of “wondermineraal” genoemd. De lijst van uitstekende voordelen is eindeloos, maar om er een paar te noemen: het mineraal reguleert meer dan 300 chemische reacties in het lichaam, waaronder de reacties die te maken hebben met het energieniveau en ontspanning. Het is de sleutel voor onze cardiovasculaire gezondheid en bloedsuikerspiegelbalans. Ons hart, de nieren en spieren hebben het mineraal hard nodig. Hiernaast houdt het andere mineralen (kalium en calcium) in balans. Magnesium helpt bij een hoge bloeddruk, cardiovasculaire aandoeningen, osteoporose, chronische pijn (ook in spray vorm; zeer effectief) migraine en diabetes type 2.

Wil je geen supplement, dan kun je vaker voor voeding kiezen waar het mineraal inzit.

Goede bronnen van magnesium

  • Groene bladgroenten: een goede keuze als het om magnesium gaat. Een halve kop spinazie geeft 78 mg en bevat ook nog vitamine K: een vriendje van magnesium, omdat de twee samenwerken.
  • Een kop avocado stukjes geeft 44 mg en een medium banaan voorziet in 32 mg. Een banaan gedipt in pindakaas is een magnesiumrijke snack.
  • Peulvruchten: eet ze ook eens als lunch en onderschat de kracht van peulvruchten niet! Bonen zijn een goede bron van magnesium. Een kop gekookte zwarte bonen geeft al snel 60 mg magnesium, bij kidneybonen is dit 35 mg en bij de groene sojaboontjes 50 mg.
  • Noten en zaden: Een rijke bron van het “wondermineraal”! Een portie van 30 gram bevat 80 mg magnesium, bij cashewnoten is dit 74 gram en pinda’s bevatten per dezelfde portie 63 mg.
  • Pindakaas: twee eetlepels voorzien in 49 mg magnesium. Kijk of je pindakaas geen toegevoegde oliën, suikers of andere additieven bevat. Een handje noten per dag is voldoende.
  • Zuivel: sommige zuivelproducten zijn bronnen van magnesium, hoewel er niet heel veel inzit; 240 ml gewone yoghurt geeft 42 mg magnesium (maar wel 400 mg calcium).

In “De beste bronnen van magnesium” kom je nog meer voeding tegen waar het mineraal rijkelijk inzit, en zie je ook waarom cacao en rijstzemelen de allerbeste keuzes zijn.

Foto: Samuel Zeller/Unsplash

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Energie herstellen: Wanneer is het de hoogste tijd om je lever te reinigen?

20 Redenen van een opgeblazen buik en wat je eraan kan doen

Yoghurt in namiddag: leidt tot minder calorie-inname en minder hongergevoel

2 Eetlepels blauwe bessensap per dag: boost brein aanzienlijk -studie

Waarom darmbacteriën enorme impact op gedrag en stemming hebben, neuroloog legt uit

Bij vette lever zijn verzadigde vetten beter dan sommige plantaardige oliën

Venkel: de belangrijkste gezondheidsvoordelen

Zo vind je de beste, gezonde pasta!

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.