Voeding

Mediterraan dieet remt veroudering en verlengt levensduur

Share Button

Succesvolle celdeling–   Volgens recent onderzoek spelen koolhydraten, vetten en eiwitten een belangrijke rol bij het omkeren van het verouderingsproces. Een nieuwe studie legt ook de link tussen type voeding en een langer leven.

Al duizenden jaren zijn mensen bezig om het geheim naar een langer leven te vinden. Ook vandaag de dag zijn wetenschappers druk bezig met het uitvinden van pillen en elixers om de levensduur te verlengen en jeugdigheid te kunnen behouden.

Mediterraanse voeding bevordert een succesvolle celdeling, wat een sleutel is bij gezond ouder worden. De verschillen in celveroudering van mediterraanse eters versus’gewone’ eters zijn verbazingwekkend.

Mediterraan dieet

Het mediterraan dieet wordt consistent gelinkt aan gezondheidsvoordelen, waaronder een langer leven en verminderd risico op chronische ziekten zoals cardio-vasculaire aandoeningen. Het dieet wordt gekenmerkt door een hoge inname van groenten, fruit, noten, peulvruchten, olijfolie en volkoren granen. Vis wordt met mate gegeten en zuivelproducten en vlees nog minder. In dit dieet wordt regelmatig rode wijn bij de maaltijd gedronken.

Celveroudering

Belangrijke factor bij celveroudering zijn telomeren. Aan het uiteinde van een chromosoom bevindt zich een telomeer: een stukje DNA. Telomeren worden telkens een stukje korter wanneer er celdelingen plaatsvinden. Wanneer de telomeer korter wordt, loopt het DNA van de chromosoom schade op. De cel deelt zich  niet langer, en sterft. Na ongeveer 50 delingen bereiken menselijke cellen deze fase. Een cel zou zich kunnen blijven delen wanneer de lengte van de telomeer in tact zou blijven. Veroudering en ziekte komt door het korter worden van telomeren en korte telomeren zijn gekoppeld aan kanker, hart- en vaatziekten en een verzwakt immuunsysteem. Korte telomeren verdrievoudigen de kans op overlijden door een hartstoornis en verzevenvoudigen de overlijdenskans door infectieziekte.

Extreme duursport vs. krachttraining en de lengte van telomeren

Volgens eerder onderzoek blijven telomeren op lengte door lichaamsbeweging en fysieke activiteit. Zo hebben krachttrainers langere telomeren in spiercellen. Extreme duursport,  zoals rennen,  maakt telomeren korter. Dit laatste bleek ook uit onderzoek van Dr. Martin Matsumura, verbonden aan het Cardiovascular Research Institute: waar de gematigde renner wel profijt heeft van zijn activiteit, geldt voor de fanatieke renner het tegenovergestelde. Voor hardlopers die tientallen kilometers per week rennen is de kans op vroegtijdig sterven net zo groot als voor mensen die voornamelijk een zittend en inactief leven leiden. Kortere telomeren worden geassocieerd met een lagere levensverwachting en een groter risico op leeftijdsgerelateerde ziekten. Levensstijlfactoren zoals voeding, roken en de consumptie van zoete dranken worden allemaal gekoppeld aan kortere telomeren. Ook oxidatieve stress en ontstekingen verkorten telomeren.

Wat voeding -het mediterraan dieet in dit geval- met de lengte van telomeren te maken heeft

Omdat fruit, groenten en noten (de sleutelbestanddelen in het mediterraan dieet) bekend staan om antioxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen, onderzocht professor I. de Vivo (verbonden aan Brigham and Women’s Hospital en Harvard Medical School) en zijn team of er een link was tussen het mediterraan dieet en de lengte van telomeren. Ze analyseerden data van 4,676 gezonde vrouwen van middelbare leeftijd uit de Nurses’ Health Study — een langdurende studie waarin de gezondheid van meer dan 120.000 Amerikaanse verpleegsters gevolgd wordt sinds 1976. De telomeerlengte werd gemeten via bloedtesten. Middels een schaal van 0-9 werd bijgehouden hoe mediterraans de vrouwen aten. Bij 9 werd er consequent mediterraans gegeten. Vrouwen die mediterraner aten, hadden langere telomeren. Ieder punt hoger op de schaal betekende 1,5 jaar telomerenlengte. Zo verschilde de telomerenlengte tussen twee vrouwen met 3 punten, wat 4,5 jaar verschil maakte. De verschillen

  • Niet-rokers en rokers, verschil van  4,6 jaar te zijn
  • Fysiek actieve en inactieve vrouwen,  4,4 jaar
  • Vouwen met fobieën en angsten versus ‘zorgeloze’ vrouwen, 6 jaar

Echter, geen enkel op zichzelf staand bestanddeel van het dieet werd geassocieerd met telomeerlengte, wat het belang van een voedingspatroon onderschrijft en niet uitsluitend het toevoegen of weglaten van specifieke bestanddelen. Het is het complete plaatje. I. De Vivo: “Voor zover ons bekend is,  is dit het grootste bevolkingsonderzoek dat zich specifiek richt op de associatie tussen het mediterrane dieet en de lengte van telomeren in gezonde vrouwen van middelbare leeftijd. Onze bevindingen laten zien  dat dit dieet gezondheid en een langer leven bevordert”. Professor P. Nilsson van de Lund Universiteit in Zweden in zijn commentaar op de studie: “Een mediterraan dieet is de hoeksteen van dieetadvies bij preventie van cardiovasculaire ziekten en het feit dat het ook linkt aan een biomarker van langzamere veroudering is geruststellend.”

Houdt telomeren lang

  • Niet roken
  • Beperk ontsteking, verzuring en oxidatie
  • Gewicht gezond houden (overgewicht verkort telomeren)
  • Kom voldoende in de zon (vrouwen met hogere vitamine D concentratie in bloed hebben langere telomeren in witte bloedcellen)
  • Ontspan (stresshormoon cortisol verkort telomeren)

Bron: www.bmj.com

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Verhoog je serotonine niveau met deze smoothies en ingrediënten

Deze voeding geeft langer een vol gevoel zonder extra calorieën

Goede redenen om rijstwater te bewaren en gebruiken

Waardevolle tips van ex-kankerpatiënte die reguliere behandeling weigerde

‘Vrouwen zijn door menstruatie psychisch gestoord’

Statines verhogen kans op hersenbloeding en diabetes fors

Kurkuma remt de activiteit van het HPV virus

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.