Kruiden-planten Natuurlijk gezond (bewezen)

Natuurlijke middelen tegen schimmelinfecties

Share Button

Sommige kruiden en essentiële oliën zijn effectief om schimmelinfecties te behandelen, waar de schimmel dan ook in het lichaam voorkomt. We denken vaak aan bacteriële of virale infecties, maar het is ook belangrijk om bij klachten aan symptomen van een schimmelinfectie te denken. Een schimmelinfectie is lastig, maar wel de makkelijkste om te behandelen wanneer je er vroeg bij bent. In dit artikel: de beste kruiden en essentiële oliën tegen schimmelinfecties.

Anti-schimmelkruiden en essentiële oliën

Oregano olie

oreganoolie
Sterk tegen schimmels en bacteriën

Wordt beschouwd als de krachtigste remmer van interne schimmelinfecties, zoals Candida. Anders dan bij gefabriceerde antibiotica, is er geen weerstand tegen de effectiviteit van oregano. De olie kan de groei van elke schimmel doden, of op zijn minst afremmen.

Oregano doet dit ook bij vele bacteriën. ( 1, 2)

 

 

 

Knoflook

Een krachtige booster voor het immuunsysteem. Door knoflook creëert het lichaam meer natuurlijke killercellen, en dit komt goed van pas als er sprake is van een schimmelinfectie. Knoflook is het meest effectief, wanneer deze rauw gebruikt wordt. Nu roept de smaak van knoflook wel eens weerstand op, mocht dit bij jou zo zijn, dan is dit een beproefde methode: pureer de knoflook in een blender met een beetje water of olie, en breng dit op de voetzolen aan. Dit is een methode die van oudsher bekend is, de gunstige stoffen van het knoflook worden via de voetzolen geabsorbeerd.  ( 3, 4, 5)

Pau d’Arco Thee

Deze thee staat vooral bekend om zijn gebruik tegen de Candida-schimmel, maar werkt tegen welke schimmel dan ook. De indianen uit het Amazone gebied gebruiken Pau d’Arco al eeuwen vanwege zijn medicinale werking. De thee is afkomstig van een boom, die bekend staat om zijn weerstand tegen schimmels en insecten. Het is de chemische stof lapachol die de thee zo effectief maakt. Deze stof bestrijdt niet alleen schimmels zoals de Candida schimmel, maar werkt ook bloedzuiverend, versterkt het immuunsysteem en ontgift het circulair systeem. De anti schimmeleigenschappen zijn goed gedocumenteerd. ( 6)
Dr. Geovanni Espinosa adviseert in zijn boek ‘1000 cures for 200 ailments’ dat je twee keer per dag een Pau d’Arco thee drinkt, voor een optimaal effect.

Tea Tree Olie

Wordt ook veel gebruikt bij huidcondities. Tea tree olie is een natuurlijk antischimmelmiddel tegen Malassezia furfur (de schimmel die pityriasis versicolor veroorzaakt). Pityrosporum (Malassezia furfur) is een schimmel die normaal op huid aanwezig is. Maar bij seborroisch eczeem,  Pityrosporum folliculitis (in de haarzakjes), pityriasis versicolor en hoofdroos is deze overmatig aanwezig. Omdat de schimmel afhankelijk is van lipiden voor zijn groei, gedijt deze goed op een vettige huid. Tea tree olie wordt ook gebruikt om schimmelnagels te behandelen. ( 7)

*De olie kan alleen uitwendig gebruikt worden.

Zwarte Walnoot

zw
Krachtig, maar niet altijd veilig

Staat bekend om zijn werking tegen parasieten (wordt ook in natuurlijke anti-parasiet kuren gebruikt), tegen schimmels en bacteriën. Is antiseptisch van nature en is ook als tinctuur verkrijgbaar. Zwarte walnoot wordt al duizenden jaren als medicijn gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen: gastro-intestinale problemen, slangenbeten, wonden, maagzweren, schurft en als laxeermiddel. Deze walnoot is ook een probaat antischimmel middel en wordt ook gebruikt om de overgroei van candida aan te pakken. Vanwege zijn antiseptische eigenschappen wordt het ook gebruikt tegen sexueel overdraagbare infecties en malaria.

*Toch is de noot niet helemaal onschuldig: hij wordt afgeraden voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. En hoewel ze normaal gesproken in andere gevallen tot maximaal 2 weken genuttigd kunnen worden, kan dit niet bij de Heartwood walnoot. Ook bij ziekte kunnen ze beter niet gebruikt worden. ( 8)

Calendula

Ook bekend als goudsbloem, en heeft anti schimmel- en ontstekingseigenschappen en kan zowel uitwendig als inwendig gebruikt worden. Hier lees je hoe je tinctuur, thee, olie en zalf van goudsbloem maakt.

Kamille

Dit apart geurende kruid is befaamd vanwege de geneeskrachtige kwaliteiten. De anti microbiële activiteit van kamille is in vitro bestudeerd en de resultaten zijn bemoedigend: het is uiterst schimmelwerend, en ook antibacterieel. Tevens is kamille antiseptisch en ontstekingsremmend. Wordt ook wel gebruikt voor een goede nachtrust en ter behandeling van wonden. ( 9)

Kaneel

kaneel
Behoorlijk antibacteriëel.

Heeft anti schimmeleigenschappen en is vooral effectief tegen overgroei van de Candida schimmel. Behalve tegen schimmels, is kaneel ook antibacterieel en antiviraal. ( 10)  Kauwgom met kaneel jaagt een slechte adem weg, vanwege de antibacteriële eigenschappen. In combinatie met honing, is kaneel sterk wondhelend gebleken.

Geranium

Behalve de eerder genoemde antibacteriële, antivirale en anti schimmeleigenschappen ( 11), 
is geranium ook nog een natuurlijk antidepressivum.

Kurkuma

Behalve dat kurkuma een antioxidant is en ook ontstekingsremmend werkt, heeft deze specerij ook anti schimmeleigenschappen ( 12).
De gezondheidsvoordelen van kurkuma zijn bijna te veel om op te noemen. Elke week duiken er wel weer nieuwe onderzoeksresultaten op die de helende werking van kurkuma op lichaam en geest bevestigen. Kurkuma zuivert ook nog eens het bloed, en brengt bloedsuikerspiegels in balans. De akelige –en in Nederland veel voorkomende- parasiet Giardia Lambria wordt door kurkuma uitgeroeid en dat is een groot bijkomend voordeel. Veel mensen, en met name kinderen, dragen parasieten (met name deze), wat voor buikklachten, misselijkheid, voedingsintoleranties en urticaria zorgt. Niet zelden gaat men over tot gluten- en/of lactosevrije voeding, terwijl de werkelijke veroorzaker van de klachten de parasiet is.


    1. www.huffingtonpost.ca/2013/11/14/oil-of-oregano-benefits_n_4274795.html
    2.  www.articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/02/01/oregano-health-benefits.aspx
    3.  www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1439-0507.2004.01076.x/abstract;jsessionid=7F65C07E042B107758D77B950960DF9D.f04t01?deniedAccessCustomisedMessage=&userIsAuthenticated=false
    4. www.nrcresearchpress.com/doi/abs/10.1139/b90-172
    5. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC203719/pdf/aem00120-0155.pdf

6. www.wholehealthmd.com/ME2/dirmod.asp?type=AWHN_Supplements&id=0510EE3F7F7B47D5810E4EBDD9AC9119&tier=2
7. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1360273/
8. www.natural-medicinal-herbs.com/herbs/black-walnut.htm
9. www.japsonline.com/admin/php/uploads/288_pdf.pdf
10. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22594097
11. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8893526
12.   www.hindawi.com/journals/bmri/2014/186864/

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

De helende eigenschappen van Cannabis (Hennep) sap

De 8+ verrassende gezondheidsvoordelen van geitenkaas!

4 Gouden tips om slaapapneu te behandelen

Waarom gemberwater een uitmuntend drankje is

Proteïnes onmisbaar voor behoud jeugdigheid, sterke spieren en vitaal lichaam bij ouder worden

Cacao verbetert de stemming binnen een maand!

5 Bewezen redenen om vaker kruidnagels te consumeren

De positieve effecten van ketose en het ketogeen dieet

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.