Gewicht

Deze vrouw viel 40 kilo af, wat gebeurde er met haar internetfoto’s ?

Share Button

De 36-jarige Amanda verloor 40 kilo en toont een serie foto’s van haar drastische gewichtsverlies, waarop te zien is hoe haar lichaam veranderde. Amanda at proteïnerijk, deed lichte oefeningen en deed aan portie-controle, zo vertelde ze op ABC news: Op Reddit hield ze haar ervaringen bij en plaatste ze foto’s.

Haar verhaal ging in 2013 viraal over Internet, maar werd door afslankfirma’s gebruikt om mensen te misleiden. Ze dook op in verhaal over paleo voeding, waarin gesuggereerd werd dat zij het succesverhaal van dat type voeding was. Vreemd genoeg doken haar foto’s ook op, op de website van een ‘tolerance suppressing method’ die zij gebruikt zou hebben. Op ABC news heeft ze het alleen over portiecontrole, matige training en eiwitrijk eten. Scepticisme m.b.t. afvalfoto’s die gebruikt worden door producenten van afslankmethoden en -producten is dus helaas niet onterecht.

amanda1

Bedrog met diëten, methoden en producten bestaat al eeuwen. Het grote verschil nu is, dat Internet het zo veel makkelijker heeft gemaakt om te misleiden. Vooral spam via mail is enorm. In Groot Brittannië bijvoorbeeld, neemt Pfizer 25% van alle spam mails voor zijn rekening om big business te maken ten koste van mensen met gezondheidsproblemen.

Het bedrog van de bikiniselfie: 10 kilo kwijt in 10 minuten

Kruidensupplementen kunnen verboden, ongeteste of vage claims bevatten. Afgezien van de mogelijkheid dat bepaalde afslankpillen niets doen, kunnen ze gevaarlijke ingrediënten bevatten en zijn ze regelmatig onveilig. Getuigenissen over afvalsuccessen moet je niet zonder meer geloven, zie ook hoe er aan de haal is gegaan met de foto’s van Amanda.

Snel afvallen door wonderbesje

Het kleine acai besje (Euterpe oleraceae)  heeft een wereldwijde reputatie als superfood of ‘superfruit’. Het wordt in van alles verwerkt, van vruchtensappen en voedingssupplementen tot cosmetica. En ook in afslankproducten.

Een voorbeeld van de promotie van een afslankproduct met dit besje is een websites waarop ook staat ‘aanbevolen door artsen’. Op de site is dan een foto te zien van een man in een witte jas met een stethoscoop. Het is echter een stockfoto. Dan staat er een getuigenis op van een 31 jarige vrouw die zegt;: ” ik kan niet geloven hoe snel ik ben afgevallen, het is een wonder!”

Op proef

Sommige sites bieden gratis pillen als proef, maar het is niet altijd wat het lijkt. Klanten moeten leveringen binnen 14 dagen na bestellen afzeggen en wanneer dit niet gebeurt, blijven de (dure) pakketjes komen. Zoals bij bedrijf raspberryketones.nl, die gewichtsverlies belooft via een frambozensupplement. Je kan dit 14 dagen gratis op proef proberen. Toch berekenen ze (hoge) kosten, wanneer de ‘proef’ periode over is. Agressieve brieven van incassobureaus komen, kosten lopen steeds hoger op. Termen als ‘keto paleo’ en ‘raspberry ketone(s)’ kunnen verdacht zijn.

Celebs

Dan zijn er nog de celebs die ingezet worden om producten te promoten. We zijn geneigd een bekend gezicht te vertrouwen en dit is een simpele strategie. Adele en Victoria Beckham werden gebruikt voor een raspberry ketone dieet. Uiteraard ontbraken de voor en na foto’s van de beroemdheden niet, alsmede foto’s van een arts en bedachte quotes.

Let op het volgende

De bewering dat alle afslankmiddelen en -methoden via Internet bedrog zijn, zou onjuist zijn. Wanneer je toch via Internet wilt bestellen, neem dan de volgende tips in acht

  • Wanneer de naam van een product onbekend is, kan het heel verhelderend zijn om de naam te googelen met hierachter de zoekterm ‘kassa’, ‘consumentenbond’, ‘radar’ of ‘opgelicht’.
  • Webwinkels zijn verplicht om hun adresgegevens op de website te vermelden (adres, email en telefoon). Er is iets niet in de haak wanneer deze gegevens ontbreken. Een pakketje retourneren wordt ook lastig op die manier, en dat is nu juist de bedoeling.
  • Staan er wel contactgegevens op de site, check dan of ze kloppen (bijvoorbeeld via google maps). Wanneer er een telefoonnummer op de site vermeld staat, check dan of deze klopt en of je correct te woord gestaan wordt.
Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Deze 9 planten verbeteren de slaap en zuiveren de lucht in je slaapkamer

Salie bewezen effectief bij opvliegers en andere overgang symptomen

Gewichtsverlies en betere stemming: helpt dit supplement wel echt?

Teveel serotonine -en niet te weinig- bij mensen met een sociale angststoornis

Zuurkool: boordevol belangrijke enzymen om langer jong te blijven

Kokosolie en cacaoboter verlichten symptomen van inflammatoire darmziekten

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.