Gewicht

Experts: Extra kilo’s wegademen. 80% Van lichaamsvet verdwijnt via longen

Share Button

Kan je de extra kilo’s wegademen? Experts zeggen dat 80% van het lichaamsvet via de longen verdwijnt. Gewicht dat je verliest, wordt dus niet omgezet in warmte en energie, zoals altijd gedacht werd. De verloren kilo’s verdwijnen letterlijk in de lucht: het overgrote deel van de massa wordt namelijk uitgeademd als koolstofdioxide. Experts hebben ontdekt dat je overgewicht simpelweg kwijt kan raken door te ademen. Lichaamsvet verdwijnt via de longen. Hoe kunnen wij ons voordeel met dit nieuwe inzicht doen?

Menselijke vetcellen

Het zal een grote opluchting zijn voor iedereen die zich te veel te goed heeft gedaan aan kerstdiners. Meer dan 80% van het lichaamsvet verdwijnt door ademen, en dit maakt de longen het primaire orgaan middels welke gewicht kwijtgeraakt kan worden. Menselijke vetcellen slaan triglyceride op, gemaakt van drie atomen: koolstof, waterstof en zuurstof. Om vet kwijt te raken moeten de atomen worden afgebroken in triglyceride via oxidatie. Wanneer 10 kilo vet geoxideerd is, verdwijnt 8.4 kilo het lichaam als CO2 via de longen.

Analyse toont dat ingeademd zuurstof vereist is voor dit stofwisselingsproces, en dat deze zuurstof bijna 3x zoveel weegt als het verloren lichaamsgewicht.

Longen: primaire uitscheidingsorgaan m.b.t. gewichtsverlies

Door de route te volgen die elke atoom aflegt bij het verlaten van het lichaam, ontdekte Meerman en zijn team dat wanneer 10 kilo lichaamsvet geoxideerd is, 8.4 kilo hiervan het lichaam verlaat via de longen als CO2 (koolstofdioxide). De resterende 1.6 kilo wordt water (H2O) en verlaat het lichaam onder andere via urine, ontlasting, transpiratie.

De bevindingen van de onderzoekers:

  • Om 10 kilo lichaamsvet kwijt te raken, moet 29 kilo zuurstof geïnhaleerd worden. Dit produceert een totaal van 28 kilo koolstofdioxie en 11 kilo water.
  • Deze biochemie is niet nieuw, maar voor onbekende redenen heeft niemand eerder deze berekeningen gemaakt
  • De hoeveelheden zijn zo logisch als maar kan, maar we waren verrast door de cijfers die eruit kwamen. Deze resultaten laten zien dat de longen het primaire uitscheidingsorgaan zijn voor gewichtsverlies
  • Water wordt uitgescheiden via urine, ontlasting, transpiratie, adem, tranen en andere lichaamssappen
  • De geïnhaleerde koolstofdioxide kan alleen vervangen worden door voeding te eten of te drinken in de vorm van melk, fruitsappen

In rusttoestand inhaleert een persoon die 70 kilo weegt, rond 200ml CO2 per dag, via 12 ademhalingen per minuut. Dus door 17.280 keer per dag uit te ademen, verliest men gemiddeld per dag 200 gram koolstof.  Ongeveer een derde hiervan verliest men ‘s nachts tijdens de slaap.

Om het gewicht eraf te houden, moet je wel zorgen dat er minder gegeten wordt dan dat er uitgeademd wordt. Een extra broodje kan het effect makkelijk te niet doen. Een uur rennen zorgt voor verlies van 40 gram extra koolstof, en dit verhoogt gewichtsverlies in totaal met 20%, tot 240 gram. Wanneer je hierna een muffin eet, is het voordeel verdwenen.

Bron: Daily Mail

 

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Deze 13 natuurlijke middelen doen haren sneller groeien

Training spiermassa op oudere leeftijd loont, ook voor hartpatiënten

Chronische ontsteking, cacao helpt

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.