Tips

6 Bekende gezondheidsfabels die je kunt negeren (maar wat werkt wel?)

Share Button

Welke bekende gezondheidstips zijn gedateerd en kun je negeren? Wat zijn de alternatieven?

Bij bloedneus, hoofd achterover

bloedneus

Doe je hoofd niet achterover: dit zorgt dat het bloed door je keel loopt, wat je maag van streek kan maken.

Doe dit in de plaats: buig je hoofd voorwaarts en knijp 10 minuten met je duim en wijsvinger in je neus, totdat het bloed opdroogt. Een bloedneus kan in de winter voorkomen door droge en verwarmde lucht.

Een workout doe je ‘s morgens

Het idee achter een workout in de ochtend, is dat je de dag gelijk goed begint. Maar het is belangrijker om tijd te vinden waarbij je in alle rust je workout kan doen, en het maakt niet uit wanneer dat is. Bewegen op welk moment van de dag dan ook, versnelt de stofwisseling. Een stofwisseling boost van ochtend workout vervaagt naarmate de dag vordert.

Doe dit in de plaats: Ieder heeft zijn eigen bioritme, dus kijk gewoon naar wat voor jou het beste werkt. Beweeg en train wanneer dit je het beste uitkomt. Zodat je je niet verplicht voelt en om tegenzin de vermijden.

Droge huid: drink veel water

Hoewel een droge huid inderdaad één van de tekenen van dehydratatie is, krijg je dit alleen als je echt serieus watertekort hebt.

Wat doe je dan: Tegen een droge huid waar niks bijzonders mee aan de hand is, helpt het niet om glazen water naar binnen te klokken. Gebruik gewoon een moisturizer (zoals aloë vera), eventueel met hyaluron zuur en breng dit aan na elke douche.

Let op ‘slecht cholesterol’ om je hart gezond te houden

Ondanks de wijd verspreide bewering dat verhoogd LDL cholesterol (‘slecht cholesterol’) hartaandoeningen veroorzaakt, is de link tussen ‘slecht cholesterol’ en het ontstaan van cardiovasculaire aandoeningen vaag. Cholesterolremmers tasten bovendien het denkvermogen aan. Cholesterol is vitaal om te overleven, en het (kunstmatig) verlagen ervan kan juist nadelen hebben. Er zijn studies die juist aantonen dat mensen met zogenoemd slecht cholesterol langer leven.

In plaats van focussen op cholesterol, kun je hart en bloedvaten gezond houden door voeding en beweging. Beweging hoeft niet intensief en langdurig te zijn, wel regelmatig. Magnesium verlaagt het risico op cardiovasculaire aandoeningen met 30% en lycopeen (veel aanwezig in tomaten) doet dit met 26%.

Zonnebrand crème beschermt de huid

Hoewel de huid zeker bescherming tegen de zon nodig heeft, bevat zonnebrand crème de giftigste chemicaliën. Helaas verlaagt het blokkeren van zonnestralen ook de hoeveelheid vitamine D in het bloed.

Wat is het alternatief ? Voeding  kan gebruikt worden om de huid van binnenuit meer bescherming tegen zon te geven. Zo blijkt tomatenpuree de huid te beschermen tegen zon beschadiging: na 3 maanden bleken deelnemers 25% van en onderzoek meer (natuurlijke) bescherming tegen de zon te hebben opgebouwd, door tomatenpuree. Maar er is meer voeding die de huid beschermt. Ook biologische koudgeperste huidolieën bieden zon bescherming. Bovendien bieden ze twee vliegen in één, omdat ze veel antioxidanten en vitamine E bevatten, wat rimpelvorming tegen gaat.

Mensen zijn gezonder dan in vorige generaties

De levensduur verwachting steeg met een paar jaar van 1980 tot 2000. In werkelijkheid lijden mensen in de laatste 15 jaar van hun leven meer pijn en zijn ze beperkter geworden dan ooit. Er zijn meer chronische aandoeningen dan ooit tevoren. De grootste boosdoener is de voeding zo blijkt uit een grootschalige studie uit 2010.

Hoe kan je dan wel gezonder worden? Meer mediterraan eten is veelbelovend qua gezondheidsvoordelen, en verminderd het risico op chronische ziekten zoals cardio-vasculaire aandoeningen.

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Vitamine K2 bestrijdt aderverkalking

Mandarijnen, lekker gezond ? Pas op ! (zie ook uitzendingen)

Verhoog je serotonine niveau met deze smoothies en ingrediënten

Depressie als lichamelijke ziekte: Stevige link tussen depressie en ontsteking

Studies: Coriolus Versicolor (elfenbankje) krachtige strijder tegen HPV, tumoren en autoimmuunziekten

Wetenschappers werken aan ‘elixer’ dat verouderingsproces mens omkeerbaar maakt

9 Beste natuurlijke remedies tegen een vette lever

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.