Anti-Aging

Van rijstwafels tot rood vlees. Deze voeding veroudert de huid

Share Button

Huidspecialist Karen Fischer zegt dat voeding het beste wapen tegen huidveroudering is. Suiker beschadigt collageen, waardoor vroegtijdig rimpels en plooien ontstaan. Door zuivel (met name kaas, melk) raakt de huid uit balans. Alcohol is ook funest voor de huid. En zo is er meer voeding die je als eerste zou moeten vermijden, wanneer je zo lang mogelijk een elastische en gladde huid wilt houden. Karen Fischer:

“Het consumeren van de juiste voeding voorziet je huid van nutriënten die nodig zijn om nieuw collageen te produceren. Het doet je jonger en gezonder lijken.”

Suiker beschadigt het kostbare collageen van je huid

suiker2

Collageen, daar moeten we zuinig op zijn! Suiker veroorzaakt schade aan collageen, wat tot vroegtijdige huidveroudering leidt. Na verloopt van tijd ontstaat glycation: het proces waarbij suiker moleculen de eiwitmoleculen beschadigen door zich eraan te verbinden. Er worden nieuwe moleculen gevormd: AGEs (advanced glycation end-products). Deze beschadigen het collageen, wat resulteert in verlies van elasticiteit.

Maar suiker is niet de enige boosdoener voor de huid. Verzadigde vetten, zuivelproducten en alcohol zouden eveneens vermeden moeten worden, als je een perzikhuidje wilt (behouden).

Geraffineerde koolhydraten natuurlijk idem

Onnatuurlijk witte voeding bestaande uit geraffineerde koolhydraten wordt afgebroken tot suiker. En dit is een trigger voor de vernietigende moleculen, de AGEs. Rijstwafels mogen dan bejubeld worden door supermodellen, maar ook rijstwafels kunnen beter vermeden worden.

Teveel suiker in het bloed, maakt dat glucosemoleculen zich kunnen hechten aan collageenproteïnen. AGEs vormen zich, en deze schadelijke moleculen verpesten de elasticiteit van de huid. Rimpels, plooien en verzakkingen ontstaan. Hoe meer suiker iemand eet, des te meer AGEs er ontstaan.

Blauwe kaas, de ergste

Blauwe kazen zijn echt slecht voor de huid, zo waarschuwen dermatologen. Zo zegt dr. Ross Perry (Cosmedics Skin Clinic, London) dat kaas in het algemeen huidproblemen uitlokt en dat het vetgehalte daar wellicht de oorzaak van is. Maar Stilton kaas en blauwe kaas zijn de ergste.

Onderzoekers hebben de theorie dat het verzadigde vet de omega-6 vetzuren in het lichaam doen toenemen en zo concurreren met de omega-3 vetzuren. Wanneer deze 2 vetzuren niet in balans zijn, ontstaan er meer ontstekingen en acne.

Watermeloen

Voeding met een hoge glycemische index, zoals watermeloen, lokt hormonale schommelingen uit en zo ook acne. Helaas heeft voeding met een hoge GI -door snelle opname in de bloedbaan- een direct effect op acne.

Dit geldt ook voor de suikers en geraffineerde koolhydraten. Ze verhogen de productie van het hormoon insuline, en dit leidt tot een verhoogde afscheiding van sebum  door de huid. Hierdoor slibben huidporiën dicht. Tijdens een Australische studie uit 2007, waarbij jonge mannen op een laag GI dieet gezet werden, traden grote veranderingen op in hun acnetoestand.

Melk

Ook melk beïnvloedt acne, vanwege de aanwezige hormonen. Een studie van de Harvard School of Public Health liet duidelijk de link tussen melkdrinkers en ernst van acne zien.

Interessant genoeg hadden deelnemers die magere melk dronken de ergste acné. Dit komt naar alle waarschijnlijkheid door de verwerking, waardoor er meer hormonen inzitten.

Een recentere studie uit 2012 (Journal of the American Academy of Dermatology) toonde ook aan dat matige tot ernstige acne verergerde wanneer melkconsumptie toenam.

Dermatologe Sam Bunting raadt alle zuivel af. Zogenoemde ‘gezonde’ granen zitten vaak vol met suiker en worden met zuivel gegeten, dus deze maken de nadelige gevolgen nog erger. Zowel voor acne als elasticiteit en gelijkmatige teint.

Ontbijtgranen

Ontbijtgranen worden in de markt gezet als gezond ontbijt. Toch kan er 37% suiker in zitten, wat natuurlijk veel te hoog is. Wetenschappelijk bewijs waarin aangetoond wordt dat suiker de huid verouderd en slap maakt, neemt steeds verder toe.

Onderzoekers van de Leiden Universiteit Medisch Centrum en Unilever maten de bloedsuikerspiegels van 600 mannen en vrouwen tussen de 50-70 jaar. Ze toonden foto’s van deze mensen aan een panel van 60 onafhankelijke beoordelaars en de conclusie was: deelnemers met de hoogste bloedsuikerspiegels zagen er het oudst uit. Sterker: bij elke stijging van bloedsuiker van 1mm//liter, steeg de leeftijd met 5 maanden. (zie onderzoek)

Vlees

Qua gezondheid kwam rood vlees in 2014 niet goed uit de bus. Rood vlees is voor de huid ook al niet goed. Dermatologen waarschuwen dat het voor roodheid in het gezicht en acné zorgt. De huid wordt er slechter van, en dit is waarschijnlijk te wijten aan verhoogde niveaus van mannelijke hormonen in het lichaam door rood vlees. Ook hier scheidt de huid meer sebum af, wat de poriën dichtstopt.

Alcohol veroudert ook vroegtijdig

rowijn
Dr. Ross Perry noemt alcohol zonder twijfel het ergste voor de huid.

 Alcohol en suiker drogen de huid uit. Ook alcohol geeft de gezichtshuid een rood aanzien. Huidcondities als psoriasis verergeren, roodheid en schilfers nemen toe.

De huid ziet er opgezet en pafferig uit, er kunnen donkere kringen onder de ogen verschijnen en alcohol leidt tot rimpelvorming en vroegtijdige veroudering. Ook putten alcoholische dranken de in weefsels aanwezige vitamine C uit.

Artikelbron: dailynews

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

9 Goede redenen om vaker grasboter te eten

7 Handige gebruiken van Tea Tree oil

7 Meest gezonde oliën door expert onthuld

Deze voeding garandeert sneller verlies van collageen en elastine

Wanneer is ontlasting abnormaal?

Dit zijn de 10 waarschuwingstekenen van een slechte spijsvertering

Verrassend: Eén nacht zonder slaap leidt tot symptomen van schizofrenie

Bij vette lever zijn verzadigde vetten beter dan sommige plantaardige oliën

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.