Anti-Aging Beauty Kruiden-planten

Kurkuma: ook voor een stralende huid!

Share Button

Dat de bijzondere specerij kurkuma goed voor het lichaam is weet inmiddels bijna iedereen. Maar wat doet kurkuma voor de gezondheid van de huid? Een nieuwe review in Indian Journal of Dermatology laat ook iets weten over de bijzondere werking die de specerij op de huid heeft. Wist je trouwens dat kurkuma een uitstekend anti-aging middel is dat goed voor je collageen en elastine zorgt?

Kurkuma voor een gezonde huid

Kurkuminoïden

Kurkuma is een standaard bestanddeel in de Aziatische keuken, en wordt al eeuwen in de traditionele geneeskunde gebruikt. Ook bij ons heeft deze geelwortel aan populariteit gewonnen, niet in de minste plaats om de vele gezondheidsvoordelen. Kurkuma is een van de meest onderzochte specerijen in preklinische en klinische studies als preventief kruid én genezing. Het zijn vooral de kurkuminoïden die bioactief zijn en zorgen voor antioxidant activiteit, antimicrobiële, antiproliferatieve en anti-inflammatoire effecten. Het is ook een veelbelovend middel bij schimmelinfecties zoals Candida.

Kurkuminoïden geven de specerij de gele kleur, en de oliën geven het de aromatische smaak en geur. Ook de etherische olie van kurkuma –en andere etherische oliën- beschikken over de eerder genoemde effecten. Kurkumine is het meest aanwezig in Curcuma longa, maar zit ook in de andere soorten (aromatica en phaeocaulis). Pure kurkuma heeft de hoogste concentratie; er zit minder kurkumine in poeders. De eerste die kurkumine isoleerde was Vogel, in 1815.

Zeer veelzijdig

Veel kurkumasoorten worden sinds oudsher gebruikt in diverse soorten Oosterse geneeskunde. De specerij wordt ingezet bij hoesten, luchtwegproblemen, anorexia, reuma, buikpijn, gebitsproblemen. Ook gastrointestinale klachten worden er mee behandeld, zoals: leveraandoeningen, maagzuur, dyspepsie, maagzweren, verteringsproblemen en opgeblazenheid. Bij spierpijn wordt een papje van kurkuma en slangenslijm gebruikt. Verse kurkuma wordt toegepast voor een betere wondheling. Vrouwen drinken warme melk met kurkuma, gember en honing direct nadat ze bevallen zijn. De specerij wordt ook nog gebruikt bij brandwonden, huidaandoeningen, beten en ooginfecties. Misschien is kurkuma wel het eerst gebruikte cosmetische middel ter wereld. Het zou gezichtshaartjes verminderen, acne verlichten en de teint verbeteren.

Kurkumine op de huid 1

 • Verbetert jeukende ontsteking in de mond (6 gram per dag) Een van de bijwerkingen kan diarree zijn.
 • Remt psoriasis en kalmeert de bijbehorende ontsteking. Hiervoor is een gel met 1% kurkumine het meest geschikt. Zorgt voor de dood van basaalcelcarcinoom, en remt de groei en proliferatie

In de meeste landen wordt gemiddeld 100 mg kurkumine per dag geconsumeerd bij de voeding. Een overdosering lijkt onwaarschijnlijk vanwege de gebrekkige biobeschikbaarheid. Een dosis tot 8 gram per dag lijkt goed getolereerd te worden, hoewel misselijkheid, diarree en dyspepsie een gevolg kunnen zijn. Om kurkuma beter biobeschikbaar te maken, combineer je dit het beste met zwarte peper en wat olie. Als kurkuma op de huid wordt aangebracht zou dit kunnen leiden tot urticaria of dermatitis.

Andere werkingen op de huid

  • Bij vitiligo 2 3
  • Bij acne 4 5

Het lokaal aanbrengen van de kurkuma bestrijdt de acne veroorzakende bacterie en maakt de huid minder vet (bij 2x per dag). 6

 • Bij dermatitis 7
 • Bij scleroderma  8
 • Bij huidkanker is een gel net zo werkzaam als kurkumine via de voeding: 15 mg remde de groei van tumoren bij een huidkankermodel. 9
 • Voor bescherming van de cellen tegen UVB-straling 10
 • Voor een snellere heling van wonden, ook van de keizersnede 11

12

Waarom een uitmuntend anti-aging middel?

Zorgt voor collageen en elastine

Kurkuma beschikt dus over een genezende werking bij allerlei huidproblemen, en is ook een effectief anti-aging middel omdat het de huid beschermt tegen vrije radicalen. Kurkumine moduleert de detoxificatie enzymen en heeft nog een belangrijk effect, namelijk dat het de huid regenereert. 13

In cosmetica hebben kurkuminoïden nut vanwege de eigenschappen (antioxidant, ontstekingsremmend). In vitro kurkuminoïden doen iets bijzonders voor de huid: ze remmen collagenase, elastase en hyaluronidase. Dit zijn de processen waarbij collageen, elastase en hyaluronzuur worden afgebroken. Deze drie zijn onmisbaar voor het behoud van een stevige en elastische huid.

Kurkuminegel zou de tekenen van een door zonlicht verouderde huid verbeteren. Pigmentveranderingen en dergelijke verbeteren en schadelijke cellen hebben het moeilijk in de aanwezigheid van kurkuma.

De combinatie van kurkuma/gember zorgde voor een toegenomen collageenproductie bij ratten. Hiervoor werd een combinatie van 10% kurkumine/3% gember extract gebruikt.  14

Een zonnebrandcrème beschermt, maar is na 2 uur niet meer werkzaam en zou dus weer opnieuw aangebracht moeten worden. Voeding die de huid tegen de zon beschermt van binnenuit, zoals kurkuma, is dus een goede keuze. Je kunt hier nu al mee beginnen, ter voorbereiding van het voorjaar!

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Avocado bij de lunch kan helpen bij gewichtbeheersing

Hoe overtollig maagzuur honger nabootst. Wat is de rol van koolhydraten hierbij?

Chocolade en rode wijn vernieuwen oude cellen in rap tempo en gaan rimpels tegen

Van hoge bloeddruk tot ontsteking: de bewezen voordelen van kamille (deel I)

Multiple Sclerose-koemelk link, meer nieuws

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.