Anti-Aging

Omkering verouderingsproces: nóg een stap verder

Share Button

Behoud van jeugdige looks, productie van nieuw collageen-  Er is weer nieuw onderzoek die de ontwikkeling van leeftijd gerelateerde ziekten afremt, en zelfs tegenhoudt. Deze doorbraak zorgt eveneens voor behoud van jeugdige looks. De nieuwe ontdekking kan mogelijk leiden tot een nieuwe generatie cosmeticaproducten die echt anti-aging zijn – het geheim zit onder andere in de productie van nieuw collageen- en die de algehele gezondheid een boost geven. De afgelopen tijd kwamen meer onderzoeken in het nieuws, die melding maakten van ontdekte formules voor eeuwige jeugd en langer leven.

We zetten de doorbraken van 2014 op gebied van de afremming van veroudering op een rijtje.Maar eerst over het nieuwste onderzoek.

Extracellulaire matrix

De onderzoekers hebben een formule ontwikkeld die de activiteit stimuleert van genen. die zowel collageen als andere proteïnen produceren en die gevonden worden in de ECM (extracellulaire matrix). Extracellulaire matrix (ECM) is een term die gebruikt wordt om structuren aan te duiden,  die deel uitmaken van biologische weefsels maar zich buiten de cellen bevinden. De extracellulaire matrix biedt stevigheid en structuur aan weefsels. Rond onze cellen bevindt zich een structuur die de extracellulaire matrix wordt genoemd.

Deze matrix is het bouwwerk dat je overhoudt in het lichaam als je alle levende cellen weghaalt en bestaat grotendeels uit eiwitten zoals collageen. Meer info hierover

Levensduur verlengen

In de studie van professor Keit Blackwell, verbonden aan Joslin Diabetes Centre (CORR) en aan de Harvard Medical School, ligt de focus op een strategie waarvan bekend is dat deze de levensduur van een worm (Caenorhabditis elegans, ook wel C. Elegans genoemd) verlengt. Bij de strategie is calorie restrictie en het immuniteit onderdrukkend geneesmiddel rapamycine betrokken. Rapamycine verlengde ook het leven van muizen met meer dan 10% (2009). Blackwell meldt dat elke langdurige interventie, of het nu genen, voeding of medicatie is, de activiteit van collageen en andere ECM genen bevordert en regenereert.

“Wanneer je je richt op deze activiteit, richt je je op verlenging van levensduur. En wanneer je sommige van de betrokken genen overstimuleert, leeft de worm daadwerkelijk langer.”

Sinds in 2009 bleek dat rapamycine het leven van muizen verlengt, werd onderzocht of hetzelfde effect bereikt kon worden met mensen. Alhoewel de C. elegans ver weg van de mens staat, hebben onderzoeken op de worm een licht geworpen op verouderingsprocessen bij hogere vormen van leven. Volgens Blackwell is dit een sterke indicator dat hetzelfde mechanisme ook voor mensen relevant is.

Collageen

Collageen is de het primaire structuurcomponent in weefsel en ongeveer een derde van de proteïnen in het menselijke lichaam bestaat hieruit. Collageen is overal, het houdt ons weefsel bij elkaar en geeft weefsel elasticiteit en kracht. ECM structuren degraderen naarmate we ouder worden en allerlei ziekten doen hun intrede. Meerdere studies lieten zien dat wanneer muizen behandelingen krijgen die hen genetisch gezien toerusten om langer te leven, ze sterkere en elastischere pezen krijgen. Maar tot dusver was er nog niet gekeken naar de mogelijkheid van modulatie van ECM, om het lichaam te beschermen tegen veroudering. De focus lag tot nu toe op bescherming en regeneratie van cellen.

Blackwell: “Het verouderingsveld legde de focus op mechanismen die cellen beschermen en regenereren, maar alles is verbonden door het ECM.”

Eerst schoonheid van binnen

De ontdekking leidt mogelijk tot cosmetische producten die gezondheid bevorderen, volgens het team. Ook kan het leiden tot ontwikkeling van verbeterde anti-aging medicatie om het lichaam te beschermen voor leeftijd gerelateerde aandoeningen.

Blackwell: “Schoonheid houdt absoluut niet op bij de huid. De kostbaarste schoonheid is de innerlijke schoonheid: wanneer je er van buiten jong uit wil zien, moet je van binnen beginnen. Cosmetische bedrijven zouden zelfs meer als farmaceutische bedrijven kunnen gaan worden. “

Het onderzoek zal gepubliceerd worden in de online editie van Nature.

De ontdekkingen van december 2013 tot en met december 2014

Oude spieren worden weer jonge spieren

Harvard Medical School, december 2013: onderzoekers keerden de veroudering van muizen om. Twee jaar oude muizen kregen weer spieren als die van een 6 maanden jonge muis. De proeven werden in 2014 voortgezet op muizen. De focus van het onderzoek lag op de mitochondrion, waar de sleutel-biologische functies zitten. HIer zitten de cellen die de communicatie tussen mitochondrion en nucleus mogelijk maken. Bij het ouder worden, verloopt deze communicatie minder, en dit versnelt het verouderingsproces. De onderzoekers zijn er in geslaagd deze communicatie te herstellen.

De rol van koolhydraten, proteïnen en vetten in het omkeren van het verouderingsproces

Harvard University, november 2014: onderzoekers zijn bezig met manipulatie van epigenen, wat veroudering kan terugdraaien. Het gaat dan met name om SRT1, dat in verband staat met cellulaire veroudering. Veroudering is te manipuleren en voeding een van de sleutels is om de levensduur te verlengen. Dit research legt de focus op macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vet), De eerdere onderzoeken op fruitvliegen en muizen (zie boven) zijn hoogst gedetailleerd en uiterst zorgvuldig uitgevoerd. Dit resulteerde in verbazingwekkende resultaten.

Mediterraan dieet remt veroudering en verlengt levensduur

Brigham, Women’s Hospital en Harvard Medical School, december 2014: onderzoekers leggen de focus op telomeren. Belangrijke factor bij celveroudering zijn telomeren. Aan het uiteinde van een chromosoom bevindt zich een telomeer: een stukje DNA. Telomeren worden telkens een stukje korter wanneer er celdelingen plaatsvinden. Wanneer de telomeer korter wordt, loopt het DNA van de chromosoom schade op. De cel deelt zich niet langer, en sterft. Mediterraans eten behoudt de lengte van de telomeren.

Meer anti-aging conclusies uit 2014:

‘Beweging is het beste anti-aging middel’

Mochten de nieuwe producten straks onbetaalbaar blijken te zijn voor de gewone portemonnee: volgens Dan Perry van Alliance for Aging Research is beweging het beste anti-aging middel.

Een grote killer zijn zwakker wordende spieren, alsmede verlies hiervan. Dit is niet een gevolg van ziekte en fragiliteit, maar een hoofdoorzaak. Spierverlies heeft een grote impact op het metabolisme en speelt een sleutelrol mbij veroudering. Recent onderzoek suggereert dat vrije radicalen de spieren beschadigen.

Ook de University of Texas deed onderzoek op muizen in het kader van anti-aging. Muizen die zo genetisch gemodificeerd werden dat ze minder vrije radicalen produceerden in de mitochondriën, leefden 20% langer dan normale muizen. Het effect van veroudering van spierweefsel door vrije radicalen werd aldus onderzocht. Calcium bleek een hoofdspeler. Naarmate de muizen ouder werden, lekte calcium uit de ryanodine receptor 1 (RYR1, calciumkanalen), wat spiervezels verzwakt. Bij de gemodificeerde muizen gebeurde dit minder, en hierdoor hadden ze sterkere spieren.

Ook op oude leeftijd renden ze in hun tredmolens en waren ze een stuk actiever dan de andere muizen. De focus lag verder op de rol van de mitochondriën bij veroudering van spieren.

Beweging + meer mediterraan eten, zo kom je toch een heel eind.

Gebruikte bronnen: www.newscientist.com www.express.co.uk

Share Button

1 Comment

Click here to post a comment
  • […] de onderzoeken die in 2014 gedaan werden naar een langer leven, omkering van verouderingsproces en behoud van jeugdigheid blijkt een essentieel iets: gezonde, veerkrachtige spieren zijn een van de belangrijke sleutels bij […]

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

6x Slimme, voedzame snacks voor gewichtsverlies

vet van binnen

Pak vette lever en ander intern vet aan, duik je keukenkastje in!

Maak je eigen antigriep thee met Echinacea !

Dit zijn de 6 plantenextracten met de beste anti-aging moleculen -Studie

Slechte adem: kunnen probiotica iets betekenen?

Natuurlijke pijnbestrijder voor honden met artritis

2 Eetlepels blauwe bessensap per dag: boost brein aanzienlijk -studie

Voeding en kruiden als krachtige inzet bij chronische ontsteking!

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.