Anti-Aging Beauty

3 Goede redenen waarom je beter geen vaseline kunt gebruiken

Share Button

Vaseline is sinds de 19e eeuw een veelgebruikt middel tegen een droge huid. Ooit werd het verkocht als kuur tegen zowat alles, maar tegenwoordig weten we beter. Er zijn een aantal goede redenen om vaseline te verruilen voor andere, betere alternatieven.

Vaseline fijn voor de huid?

Vaseline, of the wel petroleum jelly/petrolatum, werd in de 19e eeuw ontdekt als bijproduct van aardolie. En hoewel een bijproduct van aardolie, wordt vaseline gezuiverd en omgetoverd tot een kleur- en geurloze gelachtige crème.

De gelachtige crème die bijna in elk badkamerkastje wel te vinden is, is een mengsel van koolwaterstof, een groep organische stoffen gemaakt van waterstof en koolstof. Technisch gezien komt het uit een natuurlijke bron, toch zijn niet alle producten afkomstig uit een natuurlijke bron. Vaseline schijnt gevoelig te zijn voor verontreiniging door polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAH’s). Deze kunnen via de huid het lichaam bereiken, en worden vervolgens opgeslagen in het vetweefsel, de nieren en lever. Dit kan schadelijk en mogelijk ook kankerverwekkend zijn. Ook verontrustend is de hoeveelheid zware metalen in vaseline.. 1   2

Tegenovergesteld effect

Het is de bedoeling dat vaseline iets doet aan een droge huid. De dikke gel creëert een barrière dat vocht vasthoudt en tegelijkertijd beschermt het tegen invloeden van buitenaf. Met andere worden er ontstaat een waterafstotende laag en dit is niet zo gunstig, omdat het tot een vochtverlies van meer dan 98% zorgt. Het maakt de huid dus tijdelijk minder droog, maar op de langere duur zul je –afhankelijk van je leeftijd- een drogere huid met meer zichtbare rimpels ervaren.

Zuigelingen die met vaseline werden behandeld tegen systemische candidia ervaarden een verergering van de infectie.   3

Het is dus duidelijk dat vaseline de huid niet voedt, maar juist tot een drogere huid leidt. Dus waarom zou je het nog nemen? Je kunt beter overgaan tot alternatieven die wél voeden en hydrateren.

De huid natuurlijk voeden

Cacao boter

Cacaoboter en shea butter bevatten een unieke mix van antioxidanten en vetzuren

De geur van cacao op de huid wordt niet door iedereen als prettig ervaren. Cacaoboter doet echter veel voor de huid: het bevat een weelde aan vetzuren en antioxidanten (catechinen: beschermen ook de huid goed). De boter biedt een bijzondere mix van polyfenolen, want behalve catechinen zit er ook gallinezuur, anthocynaidinen en proanthocyanidinen in: alle anti-aging, helend en anti-inflammatoir. Kies vooral voor onbewerkte cacaoboter, zodat de gunstige stoffen er wel in zitten.

Shea butter

Het is een boter, maar wanneer je het op de huid aanbrengt wordt het smeerbaar. Deze boter bevat ook een unieke mix, want hij zit vol calcium, ijzer, magnesium, mangaan, zink, koper, kalium, vetzuren en vitamine E. Hiernaast zitten er zelfs nog catechinen en galluszuur in. Het hydrateert de huid zeer goed, en vormt een zuurstofdoorlaatbare laag tegen invloeden van buitenaf. Ook hier is het weer belangrijk om voor een onbewerkte vorm te kiezen, hoewel de geur vaak als onaangenaam wordt ervaren.

Wat je op huid smeert, zou je eigenlijk moeten kunnen eten!

Wat je op je huid smeert, moet je kunnen eten

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Rijst maakt niet dik (integendeel!) als je deze truc gebruikt

Detoxen: 27 gezonde en lekkere fruit- en groentensappen

Teveel serotonine -en niet te weinig- bij mensen met een sociale angststoornis

Risico’s maagzuurremmers, opioïden en chroomtabletten (laatste nieuws, 3 in 1)

Etherische olie kaneel onmisbaar bij succesvolle bestrijding van slechte adem

Multiple sclerose: Melatonine speelt rol bij terugval

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.