Kaneel is niet alleen populair om zijn smaak, maar ook om de positieve effecten bij o.a. diabetes, schimmelinfecties of wonden. Met name de combinatie honing-kaneel is krachtig. Wat je misschien nog niet weet, is dat kaneel ook in olievorm zeer positieve effecten op de gezondheid heeft. Bij welke aandoeningen en hoe maak je kaneelolie?
De geur van kaneel is uitgesproken: zoet maar ook pittig. Kaneel én kaneelolie bieden veel voor de gezondheid. Wanneer de geur zich door de lucht verspreidt is het kruidig en warm. Het verbetert de stemming, het geheugen en kan fungeren als natuurlijke luchtverfrisser. Kaneelolie ondersteunt het lichaam bij het bestrijden van infecties en schimmels.
Slechte adem
Kaneel wordt ook wel in tandpasta en soms in kauwgom gebruikt, en niet voor niks: het verjaagt succesvol een slechte adem.
Gaatjes en tandplak
Toen kaneelolie met knoflookolie vergeleken werd m.b.t. het orale microbioom dat gaatjes veroorzaakt, bleek kaneelolie een stuk meer effectief te zijn. De kaneelolie remde een breed spectrum van bacteriële activiteit. Ook de streptococcus mutans (de primaire veroorzaker van tandplak) wordt door kaneelolie krachtig geremd. De meesten van ons zullen liever kaneelolie dan knoflookolie gebruiken om de mond te spoelen. (1)
Stemming en breinfunctie
Studies tonen dat kaneelolie spanning opheft en verbetering brengt bij geheugenverlies. Je kunt de olie in een oliebrandertje doen en het aroma inademen. Dit is een goede manier om niet alleen je hersenactiviteit te verbeteren, maar ook je stemming. Kaneelolie kan door de bloed-brein barrière heen komen, oxidatieve stress bestrijden en zou zo ook gunstig bij Alzheimer zijn –dankzij cinnamaldehyde en epicatechine. (2)
Sinussen
Het aroma van kaneelolie helpt om sinussen vrij te maken en te ontlasten. Je kunt dan makkelijker ademen.
Spijsvertering
Kaneelolie is erg nuttig om van gasvorming af te komen. Het wordt veel in de Oosterse keuken gebruikt: dan wordt het toegevoegd aan vis en vlees. Maar ook gaat er een vleug kaneel door couscous, rijst of zelfs spaghetti. Probeer maar eens in combinatie met andere kruiden die wel pittig zijn, het brengt de smaken goed samen. Het is ook nog eens nuttig bij misselijkheid, een maag die van streek is, diarree en een opgeblazen gevoel.
Infectie
We hadden vast al gehoord over de antibacteriële en antischimmel kwaliteiten van kaneel, en dit maakt kaneelolie een goed middel om infecties af te weren. Het is effectief bij zowel interne als externe infecties, dankzij het bestanddeel cinnamaldehyde. Het weert de kwalijke bacteriën in de galblaas. In een onderzoek werd kaneelolie met andere oliën vergeleken w.b. de werking tegen bepaalde bacteriën.
Deze bacteriën waren:
- Escherichia coli: bevinden zich in de darmen, zijn meestal onschuldig, maar kunnen ook ernstige infecties veroorzaken.
- Klebsiella pneumoniae: verantwoordelijk voor wond-, orgaan-, en bloedinfecties.
- Pseudomonas aeruginosa: veroorzaakt longinfectie, hoesten en slijmvorming
- Proteus vulgaris: urineweginfecties, oorontstekeingen, wondontstekingen
- Bacillus subtilis: veroorzaakt voedselvergiftiging
- Staphylococcus aureus: veroorzaakt huidinfectie en bloedstroominfectie bij beschadiging van huid en wonden
Kaneelolie was veelbelovend in het remmen van de activiteit, zelfs bij een lage concentratie. Deze olie stak met kop en schouders uit boven oliën van anijszaad, eucalyptus en kamfer. Sterker nog: deze waren het minst effectief op de geteste bacteriën. Bij B. subtilis was de olie het effectiefst en bij K. pnemoniae het minst. Naast kaneelolie waren de olién van knoflook en lime ook effectief. (3) (4) (5) (6)
Muggen bestrijden
Kaneelolie is getest op de gele koorts mug, en bleek dodelijk te zijn. De onderzoekers vermoeden dat de olie ook bij andere muggen dodelijk is. (7) Het doodt ook de eitjes succesvol. (8) Onverdunde kaneelolie kan op de huid kan irriteren. Je kunt het volgende doen: je mengt een theelepel kaneelolie in 114 mililiter water. Dit kan je op de huid, kleding of in en rond het huis en/of planten sprayen.
Bloed
Onzuiverheden in het bloed en een slechte bloedsomloop kunnen tot de verleden tijd behoren door het gebruik van kaneelolie. Kaneelolie kan ook de bloedsuikerspiegel stabiel houden en daar wordt het in de Chinese geneeskunde al eeuwen voor gebruikt. Toch blijkt uit studies dat –hoewel kaneelolie erg nuttig is voor diabetes2-patiënten, de olie in de verband minder goed bio-beschikbaar is dan kaneel in poedervorm. (9) De olie blijkt daarentegen wel te beschermen voor nierschade veroorzaakt door diabetes. (10)
Tegen Candida
In een studie werd de werking van kaneelolie op schimmels en bacteriën vergeleken met Ethiopische tijm. Kaneelolie bleek het meest effectief op de geteste organismen, en dit waren: Candida albicans, Aspegilus niger, Rhodotorula rubra, Escherichia coli, Shigella spp., Bacillus spp. en Streptococcus. (11) (12)
Het is heel simpel om kaneelolie te maken
-
- Om kaneelolie te maken heb je 6 kaneelstokjes nodig en extra virgin olijfolie (biologisch).
Je doet de stokjes in een glazen pot en bedekt ze volledig met olijfolie. - Draai de dop er strak op en laat de pot 2 weken op kamertemperatuur staan. Schudt de pot af en toe.
- Na twee weken zeef je de olie en doet het in een donkere fles/pot.
- Het is nu klaar voor gebruik
- Om kaneelolie te maken heb je 6 kaneelstokjes nodig en extra virgin olijfolie (biologisch).
Hoe gebruik je het?
Nu we weten hoe we het maken, willen we ook weten hoe we het gebruiken. Kaneelolie moet wel verdund worden, en is meestal niet geschikt voor jonge kinderen. Het kan huidirritaties geven en de neus irriteren. Inhaleer het daarom niet rechtstreeks. Wanneer je het op de voeten gebruikt (bij voetschimmel) of elders op de huid; test het dan eerst even op een klein stukje huid. Houdt het weg van ogen, neus en oren.
- www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22783715
- www.j-alz.com/node/295
- www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1693916/
- www.nytimes.com/2009/09/08/health/08real.html?_r=0
- www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16710900
- www.cinnamonvogue.com/DOWNLOADS/cinnamon_oil_compounds.pdf
- www.sciencedaily.com/releases/2004/07/040716081706.htm
- www.pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0497152
- www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3329961/
- www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19876811
- www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26227483
- www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22594097