Gewicht Tips Voeding

Waarom eieren kilo-killers zijn !

Share Button

Een ei is een van de gezondste dingen die je kan eten: rijk aan proteïnen van hoge kwaliteit, gezonde vetten en essentiële mineralen en vitaminen. Eieren bezitten unieke kwaliteiten, die ze tot uitermate gewichtsverlies-vriendelijke voeding maken: eieren zijn zelfs killers van extra kilo’s!

ei1

Een ei als killer voor de extra kilo’s, daar willen we meer van weten!

Heel voedzaam

Behalve smakelijk, is een ei erg voedzaam. Een groot ei bevat ongeveer 78 calorieën, en is rijk aan voedingsstoffen. Vooral de eierdooier zit vol heerlijke nutriënten.( 1).

Weinig calorieën, veel verzadiging

Een maaltijd met eieren bevat meestal 2 tot 4 eieren. Drie grote gekookte eieren bevatten minder dan 240 calorieën. Wanneer je hier ruimschoots groente bij doet, heb je al een complete -voedzame- maaltijd voor maar ongeveer 300 calorieën. Voor een omelet zouden dit iets meer calorieën zijn, omdat je deze in olie of boter klaarmaakt. Voor elke theelepel olie of boter kan je 50 calorieën rekenen.

Eieren gebruiken op een balansdag

ei2

Een van de geheimen voor een lichaam die lang gezond, soepel en vitaal blijft en voor gewichtsbeheersing is het tussendoor regelmatig inbouwen van een dag waarop je de hoeveelheid calorieën laag houdt (balansdag). Eieren zijn hiervoor een geschikte en gezonde manier. Ze zijn rijk aan proteïnen  (2) en proteïnen geven een verzadigd gevoel geven en remmen het hongergevoel. Voeding met minder proteïnen doet dit niet.(3, 4, 5, 6). Studies laten keer op keer zien dat eieren door deze verzadigingseigenschappen ook bij een volgende maaltijd zorgen voor een verminderde voedselinname. (7, 8, 9).

Hoge score op de Satiety Index

Ze scoren dan ook hoog op de Satiety Index (verzadigingsindex). Deze schaal evalueert hoe goed voeding verzadigt en in welke mate ze voor een verminderde calorie-inname zorgen later op de dag.(10). Dit komt heel goed uit, want als we willen afvallen, kunnen er nog weleens obsessieve gedachten aan eten opduiken. Het eten van proteïnen verminderen dit soort opdringerige gedachten met 60% en gooit ook roet in het eten van het verlangen om later op de avond toch nog maar even te snacken. (11, 12).

Boost voor stofwisseling

ei1

Eieren stimuleren ook nog je stofwisseling en die wil je wel goed draaiende houden als je aan het afvallen bent. Ook vind je alle essentiële aminozuren in een ei en helemaal in de juiste ratio! En dat is geweldig, want dit betekent dat je lichaam makkelijk de proteïnen uit eieren kan gebruiken voor onderhoud en metabolisme.

Thermisch effect

Het eten van een proteïnerijk dieet boost het metabolisme dusdanig dat je ongeveer 100 calorieën per dag meer verbrand, zonder dat je daar perse iets voor doet. Dat zijn 3000 calorieën per maand, en dit staat ongeveer gelijk aan een halve kilo gewichtsverlies per maand, alleen al door het eten van proteïnen. Dit is het grote voordeel van -wat men noemt- voeding met een thermische effect. (13, 14). Het thermische effect van voeding is de energie die het lichaam nodig heeft om voeding om te zetten en te gebruiken, en is groter bij proteïnen dan bij vet of koolhydraten.( 15). Dit type voeding helpt je meer calorieën te verbranden! Tel daarbij op, dat je tegelijkertijd wél werkt aan gewichtsverlies, dan wordt het natuurlijk al snel meer dan een halve kilo per maand.

ei3

  • Vrouwen met overgewicht die eieren in plaats van broodjes aten, hadden sneller een vol gevoel en consumeerden daardoor minder calorieën in de volgende 36 uur.
  • Ontbijt met eieren bewerkstelligt een gewichtsverlies van maar liefst 65% meer, in een periode van 8 weken. (16, 17).
  • Bij een studie met mannen bleek ongeveer hetzelfde: ook zij namen de 24 uren na een ontbijt met eieren minder calorieën in vergelijking met mannen die brood aten. De eiereters voelden zich voller. (18).
  • Ontbijt met ei stabiliseert de glucosespiegel en verbetert de insulineweertsand en gelijktijdig wordt het hongerhormoon ghreline onderdrukt.  (19).
  • Toen jonge en fitte mannen werden ingedeeld in drie verschillende ontbijtgroepen -eieren met toast, ontbijtgranen met melk en toast en croissant met jus d’orange- was dit het resultaat: De mannen die ei bij het ontbijt aten hadden minder honger en minder behoefte aan eten dan de mannen die geen ei bij het ontbijt aten. De eier-eters aten automatisch 270-470 calorieën minder bij lunch en diner. (20). Dit betekent voor deze mannen minimaal een kilo gewichtsverlies per maand, zonder er iets speciaals voor te doen.

© 2015, GoedGezond.

 


> 1. www.ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/118
> 2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18469287
> 3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25889354
> 4. www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0939475309000441
> 5. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18448177
> 6. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18448177
> 7. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373948
> 8. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22948783
> 9. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18679412
> 10. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7498104
> 11. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20847729
> 12. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16002798
> 13. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11838888
> 14. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9683329
> 15. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18249201
> 16. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373948
> 17. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18679412
> 18. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20226994
> 19. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20226994
> 20. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22948783

Vond je dit artikel informatief?

Deel de informatie, deel via onderstaande button(s) !

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Gastblog sportcoach: 5 Belangrijkste inzichten van cursisten tijdens gewichtsverliesprogramma

Langere levensduur door langere telomeren (kunnen we ze langer krijgen?)

Deze knoflook-honing tonic vitaliseert en versterkt

Wat op je aanrecht staat, zegt iets over je gewicht

Q10 verbetert veel symptomen van fibromyalgie -nieuwe studie

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.