Voeding

Micro mineralen met een macro-effect: Chroom

Share Button

Hoe belangrijk vitaminen ook zijn, zonder mineralen profiteert de mens er niet van. Het lichaam kan sommige vitaminen zelf aanmaken, maar kan dit met geen enkel mineraal. Alle lichaamsweefsels en intern lichaamsvocht bevat mineralen. Zo is chroom een micromineraal met een macro-effect.

energie

Mineralen -elektrolyten- zijn onmisbaar

Mineralen zijn onmisbaar voor een goed verloop van de stofwisseling. Veel mineralen komen maar in hele kleine hoeveelheden voor. Ze zijn ingebouwd in cellen, enzymen, weefsels, vitamines en hormonen en doen ook als losse elementen hun werk. Ze heten ook elektrolyten; ze hebben een positieve of negatieve lading. Waar het op neerkomt is dat mineralen essentieel zijn voor de algehele lichamelijke en psychische gezondheid.

Sporenelementen: katalysators van veel biologische reacties

Het zijn vaak de vitaminen waarnaar gekeken wordt en van de mineralen zijn het vooral de macromineralen die in de belangstelling staan. Toch kunnen we niet zonder de kleintjes, de sporenelementen.  Alle mineralen zijn belangrijk omdat ze katalysators zijn voor veel biologische reacties binnen het lichaam, inclusief de spierrespons, overdracht van prikkels, de productie van hormonen, spijsvertering en de gebruikmaking van nutriënten uit voeding.

De macromineralen

De 7 macromineralen –calcium, chloride, magnesium, fosfor, kalium, natrium en zwavel- delen samen met de essentiële sporenelementen het voetlicht in wetenschap. Hoewel deze micromineralen in slechts minuscule hoeveelheden nodig zijn, ontstaan er gezondheidsklachten wanneer ze afwezig zijn. Het aantal sporenelementen die essentieel voor leven zijn loopt nu tegen de 30, en sommige onderzoekers zijn ervan overtuigd dat we elke substantie -die in de aardkorst ons biedt- moeten gebruiken.

Bekende en minder bekende micromineralen

energy

Het lichaam heeft de bekende sporenelementen –zoals ijzer en jodium- nodig maar de minder bekende eveneens, zoals onder andere kobalt, germanium, boron (borium) en chroom. En hoewel deze sporenelementen in kleine hoeveelheden aanwezig zijn, spelen ze een belangrijke rol in de gezondheid. Zelfs minuscule porties kunnen de gezondheid krachtig beïnvloeden. Ze ondersteunen bijvoorbeeld de spijsverteringsprocessen en fungeren als katalysators voor veel hormonen, enzymen en essentiële lichaamsprocessen en -reacties. En ook belangrijk: zonder hen kunnen de electrolyten –die door transpiratie en andere oorzaken verloren zijn gegaan- niet vervangen worden.

Om een lang verhaal kort te maken: sporenelementen zijn essentieel voor veel biochemische processen – en het micromineraal chroom is geen uitzondering.

Lees hier waarom silicium ook een micromineraal met een macro-effect is

Chroom, een nodig en nuttig sporenelement

cr

Glucosetolerantie factor

Chroom is zo’n mineraal die mensen in kleine hoeveelheden nodig hebben, en die zo belangrijk is. Dit mineraal is nodig om de substantie GTF –glucosetolerantie factor- te produceren. Deze substantie is onmisbaar bij het gebruiken van insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel stabiliseert, kritiek is voor het metabolisme en de opslag van koolhydraten, vetten en proteïnen. Ook bepaalt chroom in bepaalde mate de synthese van vetzuren en cholesterol. Zoals met veel mineralen het geval is –micro of macro- put het eten van suiker en bewerkte koolhydraten de voorraad uit, en zo ook de chroomvoorraad.  (1) (2)

Chroomtekort

Over het algemeen wordt nog aangenomen, dat men niet snel een chroomtekort heeft – mits men gezond eet, en weinig bewerkte voeding en geraffineerde koolhydraten consumeert. De vraag is dus, of dit tegenwoordig nog geldt. Want waar sommige onderzoekers denken dat een chroomtekort weinig voorkomt, zien anderen dat een tekort juist meer aanwezig is, vooral bij mensen die niet adequaat reageren op insuline. Een groot deel van de bevolking dat overwegend ongezond eet, heeft het metabool syndroom. Mensen met diabetes en oudere mensen hebben eerder kans op een tekort dan gezonde volwassenen en kinderen.  Mensen die infecties gehad hebben, zwaar trainen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of mensen die stressvolle omstandigheden hebben, zijn ook kwetsbaarder voor een chroomtekort. Het spreekt ook voor zich dat een chroomtekort het vermogen vermindert om glucose op de juiste manier te gebruiken en de glucosespiegel in balans te houden. Lichaam én brein profiteren van chroom, en laten we eens bekijken op welke manier. (3) (4)

Er zijn twee soorten chroom (1):

 • trivalent (chroom 3+), bioactief, uit voeding
 • hexavalent (chroom 6+), giftig en onveilig voor mensen, gebruikt voor de industrie

Chroom tekort, symptomen zijn onder meer: (5)

 • Slechte regulatie van glucose
 • Zwakke botten en verlies van botdichtheid
 • Weinig energie, vermoeidheid
 • Slechte conditie van de huid
 • Grotere kans op hoge cholesterolspiegel en hartproblemen
 • Slechte concentratie en geheugen
 • Verslechterde ooggezondheid
 • Stemmingswisselingen, met evt. toegenomen gevoelens van angst en onrust
 • Veranderingen in eetlust
 • Veranderingen in gewicht
 • Gebrekkige groei en ontwikkeling
 • Langzame wondheling en traag herstel van operatie

Adequate chroom-inname (6)

 • Zuigelingen 0- 6 maanden: 0.2 microgram
 • Kinderen, 7 -12 maanden: 5.5 microgram
 • 1-3 jaar: 11 microgram
 • 4-8 jaar: 15 microgram
 • 9-13 jaar: 25 microgram/jongens, 21 microgram/meisjes
 • Tieners 14- 18 jaar: 35 microgram/jongens, 24 microgram/meisjes
 • 19-50 jaar: 35 microgram/mannen, 25 microgram/vrouwen
 • Zwangere vrouwen: 30 microgram
 • Bij borstvoeding: 35 microgram

Soms wordt er meer chroom geadviseerd, bijvoorbeeld bij insulineweerstand en andere symptomen van het metabool syndroom.

Hoe zit het met de veiligheid?

Chroom is waarschijnlijk veilig voor de meeste volwassenen, oraal ingenomen tot maximaal 1000 mcg per dag, voor maximaal 6 maanden. Chroom is mogelijk veilig bij volwassenen, voor een langere periode. Hoge doses staan in verband met lever- of nierschade en andere problemen. Bij kinderen is chroom waarschijnlijk veilig, wanneer de aangegeven ADH niet overschreden wordt. (5)

Voeding die het rijkst aan chroom is (6)

 • Broccoli, kop, 18.55 mcg (53%)
 • Gerst, 0.33 kop, 8.16 mcg (23%)
 • Druiven/druivensap, kop, 8 mcg (32%)
 • Haver, 0.25 kop, 5.38 mcg (15%)
 • Aardappelen, kop, 3 mcg (12%)
 • Knoflook, 1 theelepel, 3 mcg (12%)
 • Basilicum, 1 eetlepel, 2 mcg (8%)
 • Vlees van grasgevoerde runderen, portie, 2 mcg (8%)
 • Kalkoen, portie, 2 mcg (8%)
 • Sinaasappel, kop, 2 mcg (8%)
 • Groen bonen, kop, 2 mcg (8%)
 • Romeinse sla, tomaten, kop, 1.26 mcg (4%)
 • Appel, 1 medium, 1 mcg (4%)
 • Banaan, 1 medium 1 mcg (4%)

Chroom; het macro-effect van een micromineraal

Houdt bloedsuikerspiegel in balans

Chroom verbetert de rol van insuline en dit is belangrijk, want insuline reguleert de bloedsuikerspiegel en brengt glucose naar de cellen, alwaar het voor lichaamsenergie gebruikt wordt. Het sporenelement zorgt ook voor een gezonde opslag en stofwisseling van nutriënten. Ook biergist is een rijke bron van chroom en nuttig bij de ondersteuning van het suikermetabolisme in het bloed. (3) Bij patiënten met diabetes2 die 4 maanden lang dagelijks een chroomsupplement kregen, was een afname te zien insulinewaarden en cholesterolspiegel. De patiënten hadden gedurende de periode niets aan hun eetgewoonten veranderd. (7)

Verlaagt cholesterol

Chroom zorgt voor een normaal vetmetabolisme, en hieronder valt ook cholesterol. Er is een verband tussen een hogere chroominname en gezondere aderen en cholesterolspiegels. ( 8) Ook is aangetoond dat mensen die aan een hartaandoening gestorven waren, lagere chroomwaarden in het bloed hadden.

Kan gewichtstoename en overeten voorkomen

Chroom (-picolinaat) is in verband gebracht met een verlaagde kans op obesitas, minder gewichtstoename en beïnvloedt mogelijk de voedselinname positief. Een hogere inname blijkt de vetaccumulatie in het lichaam te verminderen. Bij vrouwen die veel trek in koolhydraten hadden en 8 weken lang dagelijks een chroomsupplement namen (1000 mg) verminderde de voedselinname, het hongergevoel en was er een lichte afname in lichaamsgewicht te zien. (9)

Voor een goede hersengezondheid en behoud van cognitieve functies

Studies werpen steeds meer een licht op de rol van een gezonde insulinerespons en de gezondheid van het brein, bij oudere mensen. Doordat chroom de glucosespiegel en insulineweerstand verbetert, handelt het ook als een modulator van de breinfunctie en dit vermindert leeftijd gerelateerde veranderingen in het brein. Chroom houdt de functie van de hypothalamus gezond; dit is belangrijk omdat deze de lichaamstemperatuur, honger, dorst, slaap en emotionele activiteit reguleert. (10) De hypothalamus blijft in een jeugdigere staat en voorkomt de leeftijd gerelateerde negatieve effecten op hersenneuronen. Ook de pijnappelklier en thymus profiteren van het sporenelement.

Verbetert conditie van de huid en acne

Snelle schommelingen in de bloedsuikerspiegel worden geassocieerd met acne en andere huidaandoeningen. Dus chroom verbetert de huidconditie op een indirecte manier –doordat het de bloedsuikerspiegel in balans houdt. Voeding die rijk aan chroom is, zoals broccoli, bevatten andere fytonutriënten en antioxidanten die eveneens de huid verbeteren qua acne en tekenen van veroudering.

Voor een gezond metabolisme en energieniveau

Een stabiel energieniveau is waar het ons vaak aan ontbreekt, door verkeerde voeding en soms een stressvol en jachtig leven. Chroom –en ook magnesium- zijn belangrijk voor mensen die actief zijn. Deze mineralen zijn nodig de duur van energie, spier- en werkprestaties te stimuleren en veilig te stellen. Vooral wanneer men minder eet om af te vallen, moet men genoeg chroom consumeren om het metabolisme goed gaande te houden. (11)

Om goed te blijven zien

Chroom voorkomt leeftijd gerelateerde aandoeningen zoals glaucoom. Glaucoom staat weer in verband met diabetes en wordt veroorzaakt door vochtophoping in het oog, die schadelijke druk uitoefent op de oogzenuw, retina en lens.(12)

Beschermt botten en weefsel voor breuken en osteoporose

Het micromineraal remt het verlies van calcium, en voorkomt verlies van botdichtheid en bot gerelateerde aandoeningen, die vooral bij oudere vrouwen voorkomen. Calcium innemen, prima, maar tegelijkertijd ‘moet’ men chroom ook niet vergeten. (13)

Daarom is chroom een van die micromineralen met macro-effecten!

Vond je dit artikel informatief?

Deel de informatie, deel via onderstaande button(s) !

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Vitamine K2 bestrijdt aderverkalking

Boerenkool, wat je hier waarschijnlijk nog niet over wist !

Hoe ongunstige darmflora linken aan hoge bloeddruk

Jojo-effect wordt veroorzaakt door het geheugen van darmbacteriën -nieuwe studie

Kan aromatherapie iets betekenen bij depressieve symptomen?

Dagelijkse consumptie van frisdrank -maar ook vruchtensap- verhoogt kans op vette lever

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.