Natuurlijk gezond (bewezen) Nieuws

Waarom rauwe honing een blijvertje is

Share Button

Vraag je je weleens af waarom de honing in je keuken maanden –of zelfs jaren- mee gaat, zonder dat het bederft? Dit komt door GoX, glucose oxidase. Glucose oxidase brengt de gezondheid enorm veel goeds; daarom wordt honing al eeuwen ingezet voor lijf en beauty. We zetten de werking, gebruiken en voordelen van GoX op een rij!

honing1

Rauwe honing als antioxidant

Glucose oxidase is een type enzym dat glucose en water omzet in gluconzuur en waterstofperoxide. Het gluconzuur creëert een zuur milieu, waardoor veel schadelijke micro-organismen worden geremd, en waterstofperoxide is desinfecterend (oftewel dodelijk voor micro-organismen Dit houdt ook in dat het handelt als een antioxidant (1) (2) (3) (4)  en dus ook als een conserveringsmiddel.

Bacteriedodend

In het kort: GoX is een natuurlijk bacteriedodend middel- en dit zit ingebouwd in de chemische samenstelling van rauwe honing (onbewerkte, onverhitte honing). Behalve dat het honing voor bederf beschermt, heeft het nog andere functies.

Glucosemeting

Glucose oxidase wordt gebruikt om de bloed glucose te meten. Het zet glucose in het bloed (wat moeilijk te meten is) om in waterstofperoxide (wat makkelijk meetbaar is). Dit maakt het een ideale biosensor voor diabetes. Glucose oxidase speelt ook een sleutelrol bij verteringsprocessen, vitaliteit en anti-aging.

Meest recente publicatie over honing, januari 2016

Uit journal Frontiers in Bioscience, eerste editie van 2016 ( ‘Potential biological activity of acacia honey’):

“Recentelijke vorderingen in foods-based research wekken in toenemende mate belangstelling. Functionele voeding bevordert de gezondheid en is preventief tegen ziekten. Honing is zo’n type voeding. Acacia honing is een honingsoort dat door Acacia-bijen geproduceerd wordt . Dit review focust op de potentiële biologische activiteiten van Acacia honing: kwaliteit, antioxidant, immuunregulatie, neurologische eigenschappen in vitro en in vivo. Gebaseerd op ons review is Acacia honing in hoge mate puur, bevat het bioactieve bestanddelen zoals vitaminen, fenolen, flavonoïden en vetzuren. Het is hoogst nutritioneel met sterke antioxidant en immuunregulerende eigenschappen. Dit maakt de honing een potentiële kandidaat voor kankerpreventie en –behandeling. Neurologisch gezien kan het een krachtige therapeutische agent zijn in de behandeling van Alzheimer. (5)

honey4

Een aantal (andere) gebruiken van GoX op een rij:

 • Conserveringsmiddel
 • Glucose oxidase kan een potentieel alternatief zijn voor chemische additieven die gebruikt worden om levende culturen in probiotische zuivel in goede staat te houden. (6)
 • Bij het bakken: verbetert kwaliteit en consistentie van deeg
 • Kleurstabilisator
 • Antimicrobiële werking
 • Houdt schadelijke organismen weg en is resistent tegen bacteriën. (7) Wordt ook gebruikt bij wijnproductie (verlaagt alcoholpercentage en geeft een bacterieremmend effect)
 • Zuurteregelaar bij voedselproductie
 • Biobrandstof voor cellen
 • Versterkt het immuunsysteem
 • Glucose oxidase vermindert de frequentie van/en verkort verkoudheden, griep en andere infecties aan het ademhalingssysteem. Een Europese studie met 18.000 deelnemers toonde dat honing infecties als bronchitis, astma en allergieën drastisch vermindert. Bij kinderen kalmeert een theelepel boekweit honing de hoest. (Dit mag niet bij kinderen onder een jaar gebruikt worden i.v.m. botulisme sporen). (8)
 • Geneest wonden
 • Honing is niet alleen bacterieremmend, maar houdt ook een vochtige wondconditie. De hoge viscositeit van honing biedt een beschermende barrière tegen infecties. De immuunregulerende eigenschap is ook relevant bij wondherstel, ook van brandwonden. De bacterieremmende werking van de meeste honingsoorten is te danken aan de enzymatische productie van waterstofperoxide. Maar ook de non-peroxide Manuka honing laat antibacteriële effecten zien. Dit kan te maken hebben met de lage pH waarde van de honing en het hoge suikergehalte, die voldoende zijn om de groei van microben te belemmeren.(9) (10) (11)

Honing voor huid en haren

honey3

Het is dan ook geen wonder dat rauwe honing zo goed voor de huid is. Je kan er je gezicht mee wassen of het op de huid laten zitten als hydraterend, reinigend masker. En als je tijd hebt, kun je de honing zo lang op de huid (en de haren) laten zitten als je wilt. Zo is bijvoorbeeld een twee uur durend masker een weldaad voor de huid. Glucose oxidase heeft de capaciteit om glucose om te zetten in natuurlijke waterstofperoxide.

Omdat honing makkelijk oplost in water, spoel je het masker makkelijk af.


1. www.researchgate.net 2. www.sciencedirect.com- 3. www.bitininkas.lt 4. www.nrjournal.com 5.7. 8. 9. www.ncbi.nlm.nih.gov  6. www.journalofdairyscience.org 10. www.onlinelibrary.wiley.com 11. www.etheses.whiterose.ac.uk/6669/1/Thesis%20of%20Mamdouh.pdf

Vond je dit artikel informatief?

Geef de informatie door! (via onderstaande buttons)

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Komkommer sap: hydraterend drankje met verrassende pluspunten

Nog 5 manieren om het lymfesysteem te reinigen

Zo vind je de beste, gezonde pasta!

Studie: ‘vleeseters gezonder dan vegetariërs’

Zo verhoog je eenvoudig je dopamineniveau

Buikvet en een BMI van 30 of hoger: verhoogd risico op kanker

Wilgenbast, de aspirine uit de natuur

Amandelen: goed voor het hart !

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.