Brein Nieuws

5 Belangrijke Alzheimer doorbraken te verwachten in 2016

Share Button

Naar verwacht zal het aantal mensen met dementie in de toekomst explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040 en is dementie in 2030 doodsoorzaak nummer 1. In 2016 zijn er 5 Alzheimer doorbraken te verwachten en om in de gaten te houden.

alzheimer2

Volgens Alzheimer Nederland is de kans 1 op 5 dat iemand in zijn leven dementie krijgt. Bij vrouwen is dit 1 op 3, doordat de levensverwachting van vrouwen hoger. Wetenschappers haasten zich om meer inzicht in de oorzaken van de ziekte te krijgen en doen hun best om met een behandeling te komen die de dodelijke aandoening kan voorkomen en/of behandelen.


In de tussentijd kwam er in 2015 soms hoopvol nieuws dat hele eenvoudige dingen liet zien in de preventie van Alzheimer en ook welke stappen wij zelf ter preventie kunnen nemen

Stof uit granaatappel beschermt brein tegen Alzheimer, via darmbacteriën

Neuroloog geeft top 3 voeding die Alzheimer voorkomt

Hoe suiker en voeding Alzheimer in de hand werken

De rol van de slaappositie m.b.t. Alzheimer

Het positieve effect van kurkuma op Alzheimer


De werking van granaatappel en –sap, en van kurkuma was al eerder gebleken.

In 2015 was de aanzet tot een aantal belangrijke doorbraken te zien in de strijd tegen Alzheimer, die we in 2016 in de gaten kunnen houden

De te verwachten Alzheimer-doorbraken in 2016

Stof gelijkend op aminozuur taurine herstelt cognitieve functie

Koreaanse onderzoekers ontdekten een chemische stof met de naam EPPS. Deze stof lijkt sterk op het aminozuur taurine en vernietigt de karakteristieke vernietigende amyloïde plaques die in de hersenen opgehoopt zijn. Taurine heeft antioxidant-eigenschappen en verbetert de mentale en lichamelijke prestaties. Vaak zit het in energiedrankjes. Toen taurine toegevoegd werd aan drinkwater van muizen met Alzheimer, keerde hun cognitieve functie weer terug naar normaal en werden hun hersenen gezuiverd van amyloïde plaques.(1)

Hoewel de onderzoekers nog niet zo ver zijn dat ze EPPS op mensen getest hebben, denken ze dat het neurodegeneratie bij mensen kan stoppen. Volgens de Mayo Clinic is 3000 mg taurine per dag veilig. (2)

Antilichaam die amyloïde plaques afbreekt

Eli Lilly, een Amerikaans farmaceutisch bedrijf, meldde dat solanezumab de achteruitgang bij Alzheimerpatiënten afremt. Bij patiënten met milde dementie remde solanezumab de progressie van de ziekte over de loop van een paar jaar met 30%. Eli Lily onderzoekt nu of het medicijn wellicht nog effectiever is wanneer het in een vroeger stadium gegeven wordt. Het medicijn is een antilichaam dat lijkt te werken door de bouwstenen van amyloïde plaques af te breken en ze langzaam doet uiteenvallen. Een fase III studie is naar verwachting in 2016 afgerond.(3)

Ultrasound technologie

Australische onderzoekers zijn bezig met non-invasief ultrasound, dat de amyloïde plaques uit elkaar breekt en geheugenverlies omkeert. De techniek moet nog op mensen onderzocht worden, maar was succesvol bij Alzheimer muizen. De Australische onderzoekers zijn opgetogen over deze techniek. Professor Götz van het onderzoek: “We zijn opgewonden over deze innovatie ter behandeling van Alzheimer zonder dat er medicatie aan te pas hoeft te komen. De ultrasound golven werken enorm snel, activeren de microgliacellen die hierop amyloïde plaques verteren en verwijderen. Deze behandeling herstelde de geheugenfunctie, zodat het weer op hetzelfde niveau was als het geheugen van gezonde muizen.” ”Het woord doorbraak wordt vaak misbruikt, maar in dit geval denk ik dat het de behandeling van deze ziekte fundamenteel verandert en voorzie ik een grote toekomst voor deze benadering.” (4)

Aducanumab, vermindert eveneens plaques en remt achteruitgang

Het biofarmaceutische middel aducanumab rolde in 2015 in fase III. Hersenscans van patiënten die met het experimentele antilichaam behandeld werden, toonden een reductie van amyloïde plaques bij patiënten in vroege stadia van de ziekte. Naast een reductie van de plaques, vond er ook een aanzienlijke afremming van neurologische defecten plaats. Hoe hoger de gegeven dosis, des te groter de reductie was en de afremming van achteruitgang. (5)

Hersenschimmel

Het idee dat een schimmel mogelijk Alzheimer veroorzaakt is niet nieuw. Een rapport van Alois Alzheimer uit 1910 maakt hier al melding van, maar is hoofdzakelijk genegeerd geweest door moderne wetenschappers. Maar moleculaire biologen van Autonomous University in Madrid bestudeerden 14 hersenen van overleden Alzheimer patiënten, en vonden bij alle 14 overledenen schimmelinfecties. De infecties, afkomstig van 10 verschillende schimmelsoorten, werden door de hele hersenen gevonden, zowel in als buiten de hersencellen.(6)

Veroorzaken schimmels Alzheimer? Of is de schimmel een antwoord op een ongezond lichaam? Kan schimmelwerende medicatie de ziekte omkeren? Op dit moment is dit nog niet duidelijk, maar de wetenschap is met deze vragen bezig.

 1. www.sciencealert.com/korean-scientists-discover-chemical-that-breaks-down-alzheimer-s-plaques-in-mice
2. www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/taurine/faq-20058177
3.www.fiercebiotech.com/story/eli-lilly-offers-evidence-twice-failed-solanezumabs-impact-alzheimers/2015-07-22
4. www.uq.edu.au/news/article/2015/03/alzheimer%E2%80%99s-breakthrough-uses-ultrasound-technology
5. www.alz.org/aaic/releases_2015/wed-7amET.asp
6. www.economist.com/news/science-and-technology/21676754-curious-result-hints-possibility-dementia-caused-fungal


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Energie herstellen: Wanneer is het de hoogste tijd om je lever te reinigen?

De helende eigenschappen van Cannabis (Hennep) sap

4 Goede redenen om het kookwater van kool te bewaren

Plastic in honing (ook in biohoning), helaas geen incident

Mononatriumglutamaat (E621) schadelijk voor brein en organen, hoe zit het hiermee?

Weer stap verder in omkeren verouderingsproces (gezond lang leven) en de rol van koolhydraten, proteïnen en vetten

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.