Giffen Nieuws Voeding

Waarom instant noodles zo funest voor je gezondheid zijn

Share Button

Eters van instant noodles, opgelet. Veel consumptie van dit gemakseten – en ook van amen noodles- kan het risico op het cardiometabool syndroom verhogen, vooral bij vrouwen. Instant noodles –vol kunstmatige smaakstoffen- zijn smaakvol en ze vullen. Maar Journal of Nutrition scheen een nieuw licht op de risico’s van deze wereldwijde voedingsgewoonte.

noodles1Als je moe bent en geen zin hebt om te koken, bieden instant noodles uitkomst. Ze zijn smaakvol en ze vullen. Maar heb je je weleens afgevraagd waarom na het eten van instant noodles –die vol kunstmatige smaakstoffen zitten- zo vol zit?

Het antwoord is onthutsend.

Hartaandoeningen en overgewicht

Eind 2014 publiceerde Journal of Nutrition een studie van Baylor University Medical Center. De auteur van de studie is dr. Hyun Joon Shin, klinisch cardioloog en voedingsepidemiologie doctoraal student.

De consumptie van ramen noodles is relatief hoog onder Aziatische mensen en het onderzoek legde de focus hoofdzakelijk op Zuid Korea; hier bevinden zich de meeste noodle-eters. In de afgelopen jaren is er een snelle toename van gezondheidsproblemen gekomen onder de Zuid Koreanen. Met name het aantal mensen met een hartaandoening en met overgewicht is snel toegenomen. Zulke veranderingen kunnen tot toegenomen sterftecijfers leiden, als gevolg van cardiovasculaire ziekten en dit brengt natuurlijk hogere gezondheidszorgkosten met zich mee.

“Hoewel de consumptie van instant noodles groter is in Aziatische gemeenschappen, is het verband tussen noodle consumptie en metabool syndroom nog niet wijd bestudeerd. Ik besloot het te onderzoeken om meer duidelijke verbanden bloot te leggen.”

Dr. Shin –die de studie leidde ten gunste van Baylor Heart and Vascular Hospital (BHVH)- ontdekte dat het consumeren van instant noodles -twee of meer keer per week- in verband staat met het cardiometabool syndroom. Dit syndroom vergroot de kans op het ontwikkelen van een hartaandoening en condities zoals diabetes en een beroerte.

De resultaten waren meer uitgesproken bij vrouwen, zo zag dr. Shin. Dat kan volgens hem deels toegeschreven worden aan biologische verschillen als sexhormonen en metabolisme, maar ook aan verschillen in lichaamsvet en stofwisseling.

Bisfenol A

Een andere potentiële factor die hier een rol in speelt is de chemische stof bisfenol A, die in de verpakking van de noodles zit. Studies hebben aangetoond dat bisfenol A zich bemoeit met de hormoonhuishouding en dan met name die van oestrogeen.

Volgens dr. Shin is het van belang dat we begrip hebben van de voeding die we eten.

“Dit onderzoek is van belang, omdat veel mensen instant noodles consumeren zonder op de hoogte te zijn van de mogelijke gezondheidsrisico’s. Mijn hoop is dat deze studie een basis legt voor toekomstig onderzoek m.b.t. de gezondheidseffecten van de consumptie van instant noodles.”

Voor de studie werd de voeding van 10711 volwassenen onder de loep genomen.


Wat zijn ramen noodles

Ramen is oorspronkelijk een Japanse maaltijdsoep die in ontelbaar verschillende variaties bestaat. Er kan vlees in zitten, vis, vaak veel groenten en zeevruchten. Ramen is dus niét een bepaald soort noodles zoals vaak wordt gedacht maar de naam van een gerecht. De noodles worden gemaakt van tarwebloem, water, eieren, zout en kansui. Kansui is gealkaliseerd water dat ervoor zorgt dat het deeg elastisch wordt zodat je er draden van getrokken kunnen worden.


Noodles blijven lang onverteerd

Maar dit is niet alles. Instant ramen Noodles blijven lang onverteerd, zelfs twee uur na het nuttigen ervan.

Dr. Braden Kuo van het Massachusetts General Hospital onthulde wat er met Ramen noodles gebeurt wanneer ze in de maag zitten. Hij gebruikte een minuscule camera en zag dat de noodles na twee uur nog steeds onverteerd zijn.

Wat gebeurt er in de mag na het eten van ramen noodles?

Volgens dr. Joseph Mercola is dit erg verontrustend voor een aantal redenen. Het spijsverteringssysteem wordt hierdoor behoorlijk overbelast en je maag wordt gedwongen om uren te werken om deze bewerkte voeding af te breken.

“Als voeding zo lang in je maag-darmkanaal zit, zal het de opname van voedingsstoffen beïnvloeden. Maar in het geval van noodles, viel er al niks uit te halen.”

Giftige stoffen

Dr. Mercola noemt nog een ander potentieel schadelijk effect van bewerkte instant noodles: de lange lijst aan toevoegingen zoals mononatrium glutamaat (E-621). Deze excitotoxine kan leiden tot hersendysfunctie en –schade en zelfs leiden tot leerstoornissen, Alzheimer, Parkinson’s.

Dan is er nog het gevaar van een ander giftig ingrediënt: tert-butyl hydroquinone (TBHQ) dat wordt gevonden in bewerkte ramen noodles. Deze stof gaat het bederf tegen van vetten en oliën en verlengt de houdbaarheid. Het is een bijproduct van de petroleum industrie. En hoewel het vaak een ‘antioxidant’ genoemd wordt, zegt dr. Mercola dat het feitelijk een synthetische chemische stof is met antioxidant-eigenschappen, en geen natuurlijke antioxidant.

TBHQ kan in McDonald’s voer zitten zoals in kipnuggets, zit soms in diepvriespizza en zit ook in lakken, parfums, cosmeticaproducten en in pesticide-producten als stabilisator.

Hoe minder TBHQ je binnen krijgt, des te beter het is. De stof kan leiden tot misselijkheid, tinnitus, overgeven en benauwdheid. Gelukkig is het lichaam in staat om de stof kwijt te raken en vindt er geen bio-accumulatie plaats. Maar als je regelmatig noodles eet, kan je lichaam hier langdurig aan blootgesteld worden en dat is reden tot zorg.

  • dr. mercola
  • http://jn.nutrition.org/content/144/8/1247
Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

En nog meer studies (12) die aantonen dat cannabis effectief werkt bij kanker

Huidveroudering: Aanmaak nieuw collageen en elastischere huid. Deze huidolie doet het !

Koolhydraatarm dieet, stofwisseling op het spel ?

Chronische vermoeidheid (CVS/ME) eveneens gekoppeld aan chronische ontsteking

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.