Darmflora Voeding

Voor gezonde darmflora mijdt je deze 5 dingen

Share Button

Een gezonde darmflora houdt ons niet alleen lichamelijk vitaal, maar is ook belangrijk voor het psychisch welzijn.  De sleutel naar gezonde en diverse darmflora is natuurlijk voeding die rijk is aan pre- en probiotica. Er zijn ook nog andere sleutels: vijanden voor je darmflora, die je echt moet mijden.

gezondedarmflora

Deze 5 funeste dingen staan gezonde darmflora in de weg

Antibiotica

 

antibiotica

Je leest het al in de naam: antibiotica. Deze medicatie horen bij ons moderne medische arsenaal en heeft wereldwijd levens verlengd en verbeterd. Maar ze worden ook enorm over-gebruikt. Geschat wordt dat ongeveer de helft van alle antibiotica onnodig wordt voorgeschreven. Veel aandoeningen zijn viraal en zullen niet reageren op antibiotica. Kinderen die veelvuldig antibiotica gebruiken hebben een hoge kans op ziekten later in het leven, en antibiotica verhogen het risico op diabetes. ( 1, 1a, 2, 2a) Bone broth of kippensoep van gezonde, biologische kip (met veel knoflook) verlicht de klachten van griep en verkoudheid. Met name bone broth herstelt en versterkt de darmwand. Bone broth, krachtige boost 

Ontstekingsremmers

pil2

Vrouwen nemen vaak NSAID’s zoals ibuprofen bij menstruatiekrampen. Dit soort pijnstillers verminderen de productie van hormoonachtige stoffen met de naam prostaglandinen, de boosdoeners achter de pijn. Sommige prostaglandinen beschermen de maag- en darmwand. Ook hun productie wordt door pijnstillers verminderd. Het beschermende darmslijmvlies wordt aangetast, en dit leidt tot een lekkende darm. (3, 4) Bij een lekkende darm is de darmwand te doorlaatbaar geworden, en kunnen giffen en afvalstoffen lekken naar de bloedbaan. Dit zorgt voor chaos in de vorm van ontstekingen, gastro-intestinale stress, auto immuunziekten en een gebrekkige lichamelijke conditie. Deze issue is met name belangrijk als je sport, omdat sporters een extra risico op een lekkende darm lopen. Capsules met colostrum bovine heelt de darmwand bij sporters echter erg snel. (5, 6, 7 ) Probiotica houden de darmwand sterk, onder alle omstandigheden. NSAID’s openen de deur naar een lekkende darm en zo ook naar problemen. Top natuurlijke krachtige pijnstillers bij chronische pijn

Kunstmatige zoetstoffen

zoet

Er is genoeg recent onderzoek dat aantoont dat kunstmatige zoetstoffen de samenstelling van het darm microbioom veranderen. En wel op zo’n manier dat er glucoseintolerantie ontstaat. (8, 9)Glucosetolerantie komt meestal voor wanneer je lichaam niet om kan gaan met de zware belasting van suikers in je voeding, en het is de opstap naar obesitas en metabole aandoeningen zoals diabetes. De ontwikkeling van glucoseintolerantie heeft ook te maken met het regelmatig drinken van light frisdrank. Wie dit regelmatig consumeert is juist eerder geneigd om overgewicht te hebben. Kunstmatige zoetstoffen veranderen darmflora en leiden zo tot metabole ziekten

Bewerkte voeding

koolhydraten3

Bewerkte voeding, al dan niet suikerrijk, veroorzaakt een explosie van Firmicutes in darmen. Firmicutes is het type darmbacterie dat ook bekend staat als de ‘obesitas bacterie’. Als deze bacterie gaat domineren in de darmen, volgt er gewichtstoename. Het is juist de bacteroidetes (de ‘slankheids-bacterie’) die je moet hebben. En die geef je meer ruimte door gezonde voeding te eten. Dus blijf zo veel mogelijk weg van alle bewerkte voeding. (10)  Lekkende darm, wat is het en hoe genees je het?

De anticonceptie pil

pil

De anticonceptie pil begint een groot gezondheidsprobleem te worden, hoewel dit niet vaak aan de orde komt. De pil en andere hormoontherapieën bemoeien zich dusdanig met de darmbacteriën, dat dit kan leiden tot auto immuunziekten. (11) Oestrogenen en progesteron beïnvloeden de hypothalamus, het centrale zenuwstelsel, de nieren en ook de darmen. Vrouwen die de pil nemen hebben 50% meer kans op het ontwikkelen van lupus. (12)

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Bieten: vol antioxidanten. Ontgiftigen en verbeteren humeur en alertheid !

Verhoog je serotonine niveau met deze smoothies en ingrediënten

Cayennepeper beschermt hart en vaten -ook acuut

Jojo-effect wordt veroorzaakt door het geheugen van darmbacteriën -nieuwe studie

Voldoet kokosolie aan de gezondheidsclaims?

Goede redenen om rijstwater te bewaren en gebruiken

roken buikvet

Roken houdt niet slank; juist meer buikvet door sigaretten

Dikker door blauw licht: Smartphones e.d. verstoren glucosestofwisseling

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.