Antioxidanten, vitamines, mineralen

Hogere lipidenwaarden, hoger BMI door vitamine D tekort

Share Button

Een vitamine D tekort staat duidelijk in verband met een hoger BMI, hogere lipidenwaarden en obesitas. Om de vitamine D spiegel te verhogen, zou een duidelijk onderscheid gemaakt moeten worden tussen de verschillende vormen van de vitamine. Vitamine D3 is hierin namelijk een stuk effectiever.

Vitamine D, BMI en obesitas

Dat een vitamine D tekort gekoppeld is aan hogere lipidenwaarden en een hoger BMI (body mass index) blijkt uit een studie onder Spaanse jong volwassenen met een tekort aan de vitamine. De vitamine staat met overgewicht én obesitas en verband. Ook de lipidenwaarden lagen hoger in vergelijking met jong volwassenen met een adequate vitamine D spiegel.

De beste indicator voor de vitamine D status is de serum concentratie 25-hydroxyvitamine D. Er wordt van een tekort gesproken wanneer deze lager is dan 20ng/ml, maar dit is aardig laag gesteld.

Vitamine D’s primaire rol is de mineralisatie van de botten door de activiteit van osteoblasten te reguleren (de in botvorming gespecialiseerde botcellen)en de opname van calcium en fosfor vanuit de darmen mogelijk te maken. Ook ondersteunt de vitamine de opname van calcium uit de nieren via de actieve metaboliet 1,25-dihydroxyvitamine D. 1  De “zonvitamine” is echter gelinkt aan meer dan 200 genen en hiermee aan tal van (chronische) ziekten.

Tijd om de vitamine D richtlijnen te verhogen?

Vitamine D3 is dubbel zo effectief als vitamine D2 als het gaat om het verhogen van de vitamine D spiegel. De aanname dat beide vormen even effectief zijn, blijkt niet te kloppen.

De auteur van een nieuw, ander onderzoek, dr. Laura Tripkovic/University of Surrey 3:

“Het belang van vitamine D in ons lichaam moet niet onderschat worden, maar het is erg moeilijk om de juiste spiegels te verkrijgen uit een natuurlijke bron. Onze bevindingen tonen dat vitamine D3 dubbel zo effectief is als vitamine D2 als het gaat om het verhogen van de vitamine D status. Dit gooit het huidige denken over de vormen D2 en D3 op zijn kop.”

Vitamine D2 wordt geproduceerd door planten, en vitamine D komt uit dierlijke producten en bevindt zich in kleine hoeveelheden in de voeding.

Volgens de bevindingen lukt het mensen beter om de vitamine D spiegel te verhogen als er vis, eieren of supplementen genomen worden: de kans is dan twee keer zo groot, vergeleken met mensen die vitamine D2 uit champignons, met de vitamine verrijkt brood of een supplement met ook D2 nemen.

Het team onderzocht de vitamine D spiegels van een groep zuid Aziatische en witte Europese vrouwen gedurende twee winterperioden; een tijd waarin de spiegels laag zijn. Ze kregen een placebo, sap met D2 of D3 of een biscuit met D2 of D3. D3 bleek dus dubbel zo effectief om het niveau te verhogen.

Bij vrouwen die D2 via sap of biscuit binnenkrijgen nam de spiegel met 75% en 74% toe, respectievelijk, na een interventie van 12 weken. Bij vitamine D2 was dit 33% en 34%.

Bij de placebogroep nam de vitamine D spiegel met 25% af gedurende dezelfde periode.

De Britse studie suggereert dat de huidige Britse richtlijnen verhoogd zouden moeten worden. In Engeland heeft 1 op de 5 mensen een tekort en wordt vanaf 4 jaar en ouder 10 mcg per dag geadviseerd, net als bij ons. Als er over suppletie gesproken wordt, worden D2 en D3 op een hoop gegooid.

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Buikvet en 12 dingen die je hierover moet weten

Landbouw-antibiotica en toename voedselallergieën

Met vitaminen verrijkte voedingsmiddelen hebben zo hun nadelen

Waarom is canola olie (koolzaadolie) slecht voor je ?

Zuurvormende voeding vermijden: meer energie en een beter uiterlijk

Minder lichaamsvet ? Zorg dat je al vroeg op de dag in helder daglicht komt !

Kurkuma verlaagt vetspiegel in bloed

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.