Fibromyalgie, MS, CVS

Pijn bij fibromyalgie veroorzaakt door lage seleniumspiegel

Share Button

Selenium zou pijn bij fibromyalgie patiënten kunnen verminderen. Chronische pijn kan namelijk in verband staan met een lage seleniumspiegel. Dit blijkt ook uit eerdere studies. Door de seleniumspiegel te verhogen krijgt pijn een stuk minder kans.

Chronische pijn fibromyalgie, lage seleniumspiegel

De lagere selenium niveaus bij fibromyalgie patiënten bleken uit eerdere studies. Het huidige onderzoek betreft een rattenstudie.

De pijn zou veroorzaakt worden door een laag seleniumniveau, een excessieve calcium influx, reactive oxygen species (ROS) en een hoge zuurgraad. Twee zuur- en (oxidatieve) stress gevoelige kanalen horen tot de TRP-familie: TRPM2 en TRPV1. Deze kanalen staan de influx van calcium naar de cellen toe, indien ze gestimuleerd worden. Expressie vindt voornamelijk plaats in de  dorsale wortel ganglion (DRG) neuronen en de sciatische zenuwcellen (ScN). Deze twee celtypen zijn belangrijk bij de opwekking van pijn bij FM.

In de huidige studie werd een ratmodel gebruikt om de rol van TRPM2 en TRPV1 bij de activatie van de pijn te begrijpen, en inzicht te krijgen in de rol van selenium. Omdat FM vaker voorkomt bij vrouwen, werden er ratten van het vrouwelijke geslacht gebruikt.

  • Toen FM-ratten selenium kregen vond er een significante vermindering van de pijngevoeligheid plaats. De dieren konden pijn stimuli veel beter verdragen.
  • Het blokkeren van de TRPV1 en TRPM2 kanalen verlaagde de intracellulaire concentratie van calcium in de DRGN en ScN cellen
  • Dit blokkerende effect werd ook gezien na toediening van selenium.
  • Toen er stimulatie door oxidatieve stress plaatsvond, nam de calciumconcentratie toe. Selenium kan dit een halt toeroepen.
  • Wanneer DGRN en ScN gestimuleerd worden door ROS of andere middelen, ondergaan deze cellen vaak een geprogrammeerde celdood (apoptose). Een toename van apoptose markers en een afname van levensvatbaarheid van cellen werd gezien bij de ratten met FM. Selenium verminderde dit ook.

De onderzoekers concludeerden

“Het gebruik van selenium kan een effectieve benadering zijn om fibromyalgie te behandelen, net als de mitochondriale oxidatieve stress en apoptose.”

De rol van selenium is bij pijn is reeds onderzocht. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat

Behalve de seleniumspiegel ook de zinkspiegel laag is bij patiënten met chronische myofasciale pijn 1 Het myofasciale pijnsyndroom (MPS) is een veel voorkomende aandoening die zowel acute als chronische pijn en disfunctie in het houdings- en bewegingsapparaat veroorzaakt. Daarbij kan elke skeletspier in het menselijk lichaam betrokken zijn

Musculaire symptomen zoals kramp in de kuiten, rusteloze benen en groeipijn vaker voorkomen bij een seleniumtekort 2

Spierpijn en –zwakte vaker voorkomen bij een seleniumtekort 3

Selenium een belangrijke rol speelt bij ontsteking en immuniteit 4

Bij fibromyalgie patiënten een lagere magnesium en selenium status geconstateerd zijn 5  6

Naast een tekort aan magnesium en selenium ook een tekort aan zink, mangaan en ijzer kan spelen bij vrouwen met fibromyalgie 7

Selenium suppletie is niet altijd veilig 8. De veiligste manier is om selenium via de voeding binnen te krijgen. De beste bronnen van selenium zijn eieren, kaas, brazil noten, havermout, kip, champignons, tarwe, varkensvlees, tonijn, oesters, zonnebloemzaden, zalm, garnalen, bruine rijst en kalkoen.

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Ontstekingsremmende patchouli olie biedt veel (bewezen) gezondheidsvoordelen

Zuurvormende voeding vermijden: meer energie en een beter uiterlijk

Medicinale cannabis enorm nuttig bij chronische pijn door o.a. migraine, fibromyalgie -studie

Effectiever gewichtsverlies en snellere stofwisseling door vegetarisch dieet

Dit zit er echt in energiedrankjes

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.