Darmflora

Kurkuma tegen een lekkende darm

Share Button

Een lekkende darm geeft symptomen zoals gasvorming, opgezette buik, krampen, pijn en voedsel overgevoeligheden. De darmen zijn ons grootste immuunsysteem orgaan, en bij doorlaatbaarheid van de darmwand lekken schadelijke stoffen door naar de bloedbaan. Diverse auto immuunziekten lijken in verband te staan met een lekkende darm. Voeding speelt een grote rol bij het ontstaan/of herstel van het lekkende darmsyndroom. Kurkuma is hier een voorbeeld van.

Kurkuma tegen een lekkende darm

Een lekkende darm leidt tot problemen

Het lekkende darm syndroom staat niet op zichzelf, maar gaat gepaard met andere problemen. Logisch, omdat de bekleding van de darmwand een barriere vormt om onze bloedbaan te beschermen voor gifstoffen, antigenen en bacteriën. De rol van de darmwand bij het ontstaan van ziekten heeft pas sinds een jaar of 10 de aandacht. 1  Een diagnose is dan ook lastig te stellen. Als je vermoedt dat het syndroom bij jou speelt, zul je er vooral zelf veel informatie over moeten opzoeken.  De conditie is te herstellen, wat je weer tot een betere gezondheid brengt.

Diverse ziekten kunnen ontstaan wanneer de lekkende darm onbehandeld blijft:

 • Multiple sclerose
 • Lupus erythematosus
 • Coeliakie en overgevoeligheid voor gluten
 • Inflammatoire darmziekten
 • Auto immuun hepatitis
 • Diabetes type 1

2 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13  

Er zijn veel factoren die bijdragen aan deze conditie. Voedingsadditieven, alcoholgebruik en een verkeerde samenstelling van de darmbacteriën kunnen de darmwand meer doorlaatbaar maken.

Het lekkende darmsyndroom kan tot ontsteking en weefselschade leiden

Het darm epitheel heeft een enorm groot oppervlak  14 De bacteriën die zich er bevinden hebben belangrijke functies: ze bevorderen de weerstand tegen schadelijke pathogene bacteriesoorten die de concurrentie om voedingsstoffen aangaan en ze zetten antimicrobiële stoffen vrij. 15 16 17 Hiernaast regelen ze ook de opname van voedingsstoffen en de afgifte van energie aan de darm epitheelcellen. Een voorbeeld van de directe energietoevoer is de productie van korte keten vetzuren door de darmflora, die door cellen van de dikke darm (colonocyten) gebruikt worden voor hun ontwikkeling en stofwisseling. 18 Alles werkt samen om een barrière te vormen, zodat de ingang van schadelijke stoffen/de afgifte hiervan aan de bloedbaan beperkt wordt. Biochemische moleculen met antimicrobiële eigenschappen vormen een complex netwerk om de lading ongunstige bacteriën te verminderen net als het contact tussen de antigenen en gastheer/-vrouw.

Is er eenmaal een lekkende darm, dan kunnen de normale darmbacteriën eveneens doorlekken. Dit kan voor ontsteking en weefselschade zorgen. Dit verschijnsel wordt microbiële translocatie genoemd. 19 De ontwikkeling en functie van de darmwand hangt af van de darmbacteriën, dat is duidelijk. Een gebrek aan de juiste soorten vermindert de dikte van de wand behoorlijk. 20 21 22 23

Krachtige specerij voor gezonde darmwand

De bijzondere eigenschappen van kurkuma trekken steeds weer de aandacht. Het actieve ingrediënt kurkumine doet opmerkelijke dingen met ontsteking en oxidatieve stress.Curcumin (turmeric) has remarkable properties in inflammation and oxidative stress en reguleert het immuunsysteem 24 25 Ontsteking van de darmen, lever of andere ontsteking wordt effectief aangepakt door het bijzondere stofje. 26 27 28

Kurkumine heelt de lekkende darm net zo goed als quercetine dit doet; het reguleert een gezonde concentratie van macrofagen. Belangrijk, want macrofagen hebben een stofzuigerfunctie als het om lichaamscellen gaat. De specerij geeft tegengas aan vrije radicalen en beschermt weefsels in het spijsverteringskanaal. 29 30 Met betrekking tot de lekkende darm is kurkumine in staat om de doorlaatbaarheid te voorkomen. 31

En niet alleen dat, het bevordert ook een verbetering van de darmwand als deze al in staat van doorlekken is. 32 33

Probiotica en lekkende darm

Probiotica en een gezonde functie van de darmwand gaan hand in hand, dus is het de moeite waard om in dit artikel ook nog aandacht te schenken aan dit onderwerp.

Gunstig zijn

 • Bifidobacterium breve
 • Lactobacillus rhamnosus
 • Streptococcus thermophilus
 • Lactobacillus reuteri
 • Bifidobacterium infantis

34  3536 37 38 39 40 41 4243

 • Bacteroides fragilis en de impact op autisme: B. fragilis vervult dan een interessante rol 44 Bij muismodellen is gezien dat autisme spectrum stoornissen gepaard gaan met een disfunctie van de darmwand, dysbiose van de darmflora en lekkende darm. Behandeling met B. fragilis verbeterde de gedragsstoornissen significant. Dit zou te wijten zijn aan het feit dat B. fragilis de samenstelling van darmbacteriën verandert en de darmwand herstelt. 45 B. fragilis is ook gunstig bij inflammatoire ziekten zoals colitis en encephalomyelitis. 46 47
 • Bij chronisch alcoholgebruik is bijvoorbeeld een bacterie overgroei gezien; blijkbaar verandert dit de kwaliteit van het darmmicrobioom. 48 49 50 Zo is Lactobacillus duidelijk onderdrukt tijdens alcohol consumptie 51
 • Suppletie van Lactobacillus strengen of indirecte stimulatie van Lactobacilli door middel van prebiotica en voeding kan de bacterie overgroei verminderen, en de integriteit van de darmwand verbeteren. 5253 54 55 56

Meer probiotica die de lekkende darm herstellen

Voeding

 • Let vooral op deze 7 voedingsadditieven
 • Waarom het belangrijks is om de lekkende darm tijdig aan te pakken
 • Hoe fibromyalgie relateert aan een lekkende darm

Voedingsstoffen en voedingsingrediënten dragen nogal wat bij aan het onderhoud of aan de veranderingen van het darmmicrobioom en de functie van de darmwand. 31 57
Gefermenteerde voeding, probiotica, prebiotische vezels en voeding, de consumptie van verse en natuurlijke voeding (eigenlijk, de afwezigheid van voedingsadditieven) versterken de darmwand en verminderen dus ook de doorlaatbaarheid en bacteriële translocatie. Verkeerde voeding, chronisch alcoholgebruik, pijnstillers, antibioticagebruik 58 en ook stress en letsel brengen de darmwand in gevaar, net als fanatiek sporten.

Lekkende darm is omkeerbaar

Omkering van de conditie is dus wel belangrijk, omdat dit ontstekingen en het ontstaan van ziekten voorkomt. Kurkuma heeft de potentie het herstel van een lekkende darm te bevorderen. Hoe kan je het syndroom nog meer voorkomen/herstellen?

 • Onderzoeken laten zien dat dit kan door middel van pre- en probiotica 47 
 •  Een hele snelle hersteller is biest.
 • Sommige onderzoekers wijzen gluten aan als boosdoener 
 • Als je de lekkende darm aanpakt, herstel je tevens je brein. Lees de tips van deze neuroloog maar eens
 • Een darmflora make-over zou binnen 30 dagen kunnen gebeuren, anderen spreken van een kortere periode

 

Deze smoothies helen een lekkende darm

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Gastblog sportcoach: 5 Belangrijkste inzichten van cursisten tijdens gewichtsverliesprogramma

De voortekenen van een hartaanval

Lekkende darm, gevaarlijk signaal voor auto immuunziekten

Stof in olijfolie keert vette lever om

groene thee brein

Waar komt epidemie van autisme en degeneratieve ziekten vandaan?

Je bent wat je eet: Westerse voeding maakt brein kleiner

Deze antivirale voeding voorkomt/verkort griep en verkoudheid!

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.