Kruiden-planten

Natuurlijke remedies bij bronchitis: welke werkt het beste?

Share Button

Bij bronchitis zijn de vertakkingen van de luchtwegen ontstoken, wat een moeilijke ademhaling tot stand brengt. Ook gaat de aandoening gepaard met slijm in de luchtwegen. Hoe effectief zijn natuurlijke remedies bij bronchitis, en is er een die het beste werkt?

Bronchitis en natuurlijke remedies

Ondanks het duidelijke bewijs dat antibiotica ineffectief zijn voor het behandelen van bronchitis, worden ze nog vaak voorgeschreven. 2   4

Warme dranken zoals thee maken het slijm dunner en vergemakkelijken het hoesten. Met de toevoeging van gember aan de warme drank vang je twee vliegen in één klap, want dit remt ontsteking. Volgens een studie voorzien warme dranken in een onmiddellijke opluchting van symptomen zoals een loopneus, hoesten, niezen, zere keel, rillerigheid en vermoeidheid, in dit geval bij griep. 5  Het afdekken van de mond en neus voordat je de kou ingaat vermindert hoesten en kortademigheid.

Een luchtbevochtiger maakt slijm los in de luchtwegen en vermindert ook het hoesten. Een stoombevochtiger is dan het beste. Lange termijn bevochtiging zou een kosten effectieve manier voor mensen met COPD of bronchiëctasie. 6  COPD is de overkoepelende term voor een aantal longaandoeningen waaronder bronchitis en bronchiëctasie. Een luchtbevochtiger zou regelmatig gereinigd moeten worden, om te voorkomen dat bacteriën en andere pathogenen de symptomen verergert.

Honing

Honing wordt vaak gebruikt als natuurlijke remedie bij een zere keel en hoesten, en is antiviraal en antibacterieel. Volgens onderzoek kan dit bijenproduct een effectieve behandeling zijn. Boekweit honing zorgt bij kinderen voor een duidelijke vermindering van de symptomen, maar is niet geschikt voor kinderen onder een jaar. 7 8 9

Etherische olie

Olie van bijvoorbeeld eucalyptus vermindert ontsteking aan de luchtwegen. Mensen met bronchitis of COPD ondervinden dan ook verlichting door het gebruik van etherische oliën. 10 Ontsteking zou verlicht kunnen worden door eucalyptus-, sinaasappel- en mirteolie. Zataria multiflora verminderde ontsteking bij varkens met COPD. Ook de oliën van basilicum, pepermunt, rozemarijn, tea tree oil, tijm en oregano zouden helpen. Je kunt ze vanuit de handpalmen inhaleren, of een diffuser gebruiken. Een etherische olie kan bijwerkingen hebben. Kies altijd voor kwaliteit en win advies in bij een aromatherapeut.

Ginseng extract

Sommige onderzoeken noemen de vermindering van een aantal bacteriën in de longen door ginseng, bij mensen met chronische bronchitis. Hiernaast heeft ginseng ook anti-inflammatoire kwaliteiten. Ook bij COPD brengt Panax ginseng verlichting. 11

N-Acetyl-Cysteine

Dit supplement is de aangepaste versie van aminozuur cysteïne. Het kan de ernst en veelvuldigheid van hoesten verminderen. Tegelijkertijd verdunt N-Acetyl-Cysteine het slijm in de bronchiën, zodat het beter verwijderd kan worden. Een review van 13 studies meldt dat mensen met COPD en bronchitis baat hebben bij 1200 mg per dag. Mensen met bronchitis maar zonder luchtwegobstructie hebben voldoende aan 600 mg per dag. 12

Vitamine D

Mensen met een lage vitamine D spiegel zijn kwetsbaarder voor luchtweginfecties en COPD, volgens de Vitamin D Council. Wie een normale vitamine D spiegel heeft ervaart dat luchtweginfecties korter duren en mildere symptomen heeft. 13 14 15

Bovenstaande remedies werken allemaal, en kunnen ook makkelijk gecombineerd worden!

Foto: Pixabay

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Weleens berkensap geprobeerd om lever en nieren te reinigen?

Bieten: vol antioxidanten. Ontgiftigen en verbeteren humeur en alertheid !

Levertraanolie: wat zit erin, en wat zijn de voor- en nadelen?

Basilicum: reinigend kruid bij uitstek voor lever & nieren

Slechte adem: kunnen probiotica iets betekenen?

Gekweekte zalm versus wilde zalm: groot verschil

Fibromyalgie en pijn: Deze 2 antioxidanten bestrijden pijn krachtiger dan chemische pijnstiller

Ondersteunen yoghurt en probiotica gewichtsverlies?

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.