Kruiden-planten

10 Kruiden die een overreactief immuunsysteem kalmeren

Share Button

Bij depressie, ontstekingscondities en (andere) chronische aandoeningen is er vaak sprake van een overactief immuunsysteem. Je wilt je immuunsysteem dan dus niet boosten, maar moduleren. Diverse kruiden hebben de kracht om het immuunsysteem te kalmeren en zo pijn en andere klachten te verminderen. Een overzicht van deze kruiden!

Kruiden en overreactief immuunsysteem

We weten verder wat er kan gebeuren als het immuunsysteem overreactief is (o.a. auto immuunziekten en allergieën). Een overactief immuunsysteem zit mogelijk ook achter fibromyalgie. Dit wordt momenteel onderzocht, en als dit klopt betekent het dat fibromyalgie-behandelingen gericht zouden moeten zijn op kalmering van het immuunsysteem. Een goed functionerend immuunsysteem is belangrijk, maar het immuunsysteem boosten is niet altijd handig.

Twee immuunsystemen

Je hebt twee immuunsystemen; een aangeborene en een adaptieve. De eerste die je vanaf de geboorte hebt, reageert snel en breed om indringers te weren. Maar in de snelle actie kan het aangeboren systeem niet-specifiek zijn en een aantal onaangename responses laten zien, zoals onder andere ontsteking, uitslag, jeuk, koorts en verkoudheid.

Het aangeboren immuunsysteem is belangrijk bij blootstelling aan pathogenen, maar is geen alleskunner. De wat meer verfijnde actie komt van het adaptieve immuunsysteem. Deze gebruikt ‘kennis’ in plaats van bruut geweld. Door gebruik van de lymfocyten (witte bloedcellen, B en T cellen) samen met de juiste antistoffen valt dit immuunsysteem nieuwe infecties accuraat aan. Het adaptieve systeem leert door ervaring, en het is door dit immuunsysteem dat ziekmakers uiteindelijk verdwijnen. In de tussentijd blijft het aangeboren immuunsysteem in actie. Dit verklaart waarom je nog steeds met symptomen van verkoudheid zit, ook al ben je niet meer besmettelijk. Je kunt niet zonder beide systemen, maar het is beter als het aangeboren systeem beter onder controle is.

Het aangeboren immuunsysteem ondersteunen (en zo versterken) is prima, maar het systeem overgevoelig en overreactief maken is iets om te vermijden. 1

Een bekende booster is: Panax ginseng

Moduleren, niet boosten

Als je immuunsysteem overactief is kan dit erg vermoeiend zijn. Het is een onwelkome uitdaging; voeding die eet kan allergische reacties veroorzaken, en vitaminen en kruiden die het immuunsysteem stimuleren doen in dit geval meer kwaad dan goed. Je komt dus verder met middelen die het immuunsysteem moduleren. Kruiden kunnen gebruikt worden om de overreactiviteit te behandelen. 3  Een adaptogeen kruid ondersteunt het vermogen van het lichaam om zich aan te passen aan stress en veranderingen. Hiernaast regelt het de hormonen. Bekende adaptogene kruiden zijn reishi paddenstoelen, ginseng, ashwagandha en zoethout.

Reishi paddenstoelen

Er minstens 5 paddenstoelsoorten die nuttig voor het immuunsysteem zijn 4 ,  maar de reishi paddenstoel is er een bij uitstek die het overactieve immuunsysteem tot rust brengt. Het is een immunomodulator: het reguleert dus het immuunsysteem en stelt over- of onderactiviteit bij. 5

Siberische ginseng, Koreaanse rode ginseng

Van ginseng wordt gezegd het immuunsysteem te stimuleren, terwijl ginseng dit systeem feitelijk kan verbeteren. Een uitzondering hierop is Panax ginseng: die is te boostend. De ginsenosiden stimuleren, en de polysacchariden onderdrukken. Het is hierbij van belang de juiste ginseng te kiezen: de Siberisch of de Koreaanse. 7 8 9

Ashwagandha

Ashwagandha wordt al meer dan 3000 jaar gebruikt in de Oosterse geneeskunde. Het kruid ondersteunt de lever en is ontsteking remmend. Er zijn veel klinische testen gedaan waarbij de uitwerking van ashwagandha getest werd, onder meer op Parkinson’s, zenuwuitputting, angst, slapeloosheid, stressgevoeligheid; allemaal mogelijke symptomen van een overactief immuunsysteem. 10

Tulsi

Deze plant is ook bekend onder de naam Ocimum sanctum, heilige basilicum. Behalve dat tulsi antibacterieel, antiviraal en antifungaal is, verbetert de plant ook de immuunresponses. Tulsi laat een duidelijke immuunmodulerende werking zien, die ook plaatsvindt in gevallen van stress. 11

Andere kruiden die het immuunsysteem tot rust brengen

Ook immuunmodulerend

  • Amla 12
  • Aloe Vera 13 14
  • Kiwi 16
  • Salvia miltiorrhiza (rode salie) en Tripterygium wilfordii behandelen auto immuniteit 17
  • Tanacetum parthenium (moederkruid) remt ontsteking bevorderende stoffen 17
  • Curcuma longa down-reguleert de expressie van cytokinen, chemokinen en NF-kappaB 17

Zorg er verder ook voor dat je gezond eet, en consumeer veel fruit en groenten. Vermijdt zoveel mogelijk zout, suiker en  transvetten.

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Hoe gezond eten je leven kan beïnvloeden

Multifunctionele patchouli olie: natuurlijke remedie bij diverse kwalen

Te trage schildklier stimuleer je met deze kruiden en planten!

Geen verschil tussen rennen en leiden van een zittend leven: beiden verkorten levensduur

5 tips om winterdepressie te lijf te gaan

Ik val niet (meer) af, wat nu ?

Kruiden (meer dan 30!) die de bloeddruk bewezen verlagen

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.