Brein Kruiden-planten

Kurkuma verbetert geheugen en stemming

Share Button

Heb je geheugenproblemen of stemmingswisselingen? Daar is een eenvoudige oplossing voor, volgens nieuw onderzoek: 2 x per dag een supplement met kurkuma verbetert het geheugen en de stemming.

Kurkuma voor geheugen en stemming

De dagelijkse consumptie van kurkumine verbetert de stemming en het geheugen bij mensen met mild, leeftijd gerelateerd geheugenverlies. Dit meldt American Journal of Geriatric Psychiatry.

Onderzoekers van de University of California bekeken de effecten van een kurkumine supplement op geheugentaken bij mensen zonder dementie, en hiernaast onderzochten ze de impact van kurkumine op de microscopische plaques bij patiënten met Alzheimer’s.

Verbeteringen in geheugen en stemming vonden plaats door 90 mg kurkumine, 2x per dag

Kurkumine uit kurkuma remt ontstekingen en beschikt over antioxidant eigenschappen. De specerij is ook gesuggereerd als reden waarom er in India betrekkelijk weinig senioren zijn met Alzheimer’s. Oudere Indiase mensen presteren cognitief beter dan senioren uit andere, veelal Westerse, landen. Dit zou komen omdat kurkuma standaard deel uitmaakt van de Indiase keuken. Hoewel er vaak beweerd wordt dat kurkuma niet goed opgenomen wordt, doet dit toch de vraag rijzen of de specerij inderdaad zo gebrekkig bio beschikbaar is. Uit onderzoeken blijkt vaker dat inname via de voeding door Aziatische mensen een voorsprong geeft op bepaalde punten met betrekking tot de gezondheid.

Studie auteur dr. Gary Small

“Hoe kurkumine precies effect heeft is niet helemaal zeker, maar het kan zijn doordat het ontsteking in het brein verminder. Ontsteking is in verband gebracht met Alzheimer’s en ernstige depressies. “

Gerelateerd

Steeds duidelijker dat depressie een ontstekingsaandoening is

Weer een studie: positief effect van kurkuma bij Alzheimer’s

Voor de studie consumeerden volwassenen met milde geheugenproblemen, tussen de 50-90 jaar, twee keer per dag 90 mg kurkumine voor de duur van 18 maanden.

Resultaat

  • Er vonden significante verbeteringen plaats op het gebied van geheugen (verbetering van 28%) en aandacht
  • Verbeteringen vonden ook plaats qua stemming
  • Amyloid plaques waren afgenomen, net als de tau signalen in de amygdala en hypothalamus (beide hersenregio’s staan in verband met geheugen en emotie).

De inname van het kurkumine supplement was relatief veilig, maar soms werden buikpijn en misselijkheid gemeld.

Bron UCLA

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Deze voeding geeft langer een vol gevoel zonder extra calorieën

Epsom zout: makkelijke manier om magnesiumboost te krijgen

6x Natuurlijke – en verrassende- luchtverfrissers

Deze theesoorten werken krachtig tegen ziekteverwekkers

Amandelen: goed voor het hart !

Vetverlies en calorieverbranding: wordt cardio overschat ?

Een hoger serotonineniveau verhoogt motivatie

Vitamine D tekort bepaalt ernst van depressie en linkt aan bipolaire stoornis

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.