Darmflora Kruiden-planten

4x Kruidenthee die bewezen verlichting geeft bij prikkelbare darm syndroom (PDS)

Share Button

Kunnen kruiden en kruidentheeën symptomen van de prikkelbare darm verlichten? Ja, er zijn meerdere soorten thee waarvan bewezen is dat ze de door het prikkelbare darm syndroom veroorzaakte klachten verminderen.

Welke thee verlicht PDS symptomen?

Pepermunt thee

De bekendste thee om de prikkelbare darm te verlichten is pepermuntthee. Pepermunt vermindert daadwerkelijk de ernst van de pijn bij PDS.

Etherische olie van pepermunt kan geïnhaleerd worden via een diffuser, of na verdunning aangebracht worden op de huid. Het is zeker verstandig om een aromatherapeut te raadplegen wanneer je de olie oraal wilt innemen. De dosis luistert heel nauw, en te veel kan giftig zijn.

De olie is echter niet geschikt voor mensen met gastro-oesofageale reflux, galblaasproblemen of een middenrifbreuk. Zuurbranden is geen ongebruikelijke bijwerking. Met pepermuntthee loop je deze risico’s niet. De thee vermindert krampen en helpt de lever bij detoxificatie.

Kurkuma thee

Deze heilzame specerij is –net als pepermunt- goed onderzocht bij mensen met een prikkelbare darm. Tabletten met kurkumaextract verminderden buikpijn en kan verbetering in de symptomen brengen. Dit bleek bijvoorbeeld uit een studie waarbij deelnemers dagelijks 1 á 2 tabletten namen voor een duur van 8 weken. De geelwortel vermindert ontsteking en werkt als een antioxidant: twee voordelen bij PDS.

Thee kun je zelf maken met kurkumapoeder of een stukje kurkumawortel. Je kunt ook Kurkuma Latte maken.

Kurkuma is minder geschikt bij maagzuurklachten, en wanneer er bloedverdunners gebruikt worden.

Venkel thee

Deze naar anijs smakende plant kan helpen bij PDS omdat het de darmspieren ontspant en vermindert een opgeblazen gevoel, omdat het gassen afvoert. Ook de etherische olie van venkel vermindert de symptomen, en dit blijkt vooral zo te zijn wanneer dit gecombineerd wordt met kurkuma.

Kamille

Kamille kalmeert het spijsverteringssysteem en heeft een ontsteking werende werking. Dit bekende kruid ontspant, en heeft antimicrobiële kwaliteiten. Kamille bevat de fenolbestanddelen apigenine, quercetine, patuletine en luteoline: dit zijn tevens flavonoïden.

Combinatie van kruiden

Een combinatie van kruiden kan echt een nuttige toevoeging zijn bij om de symptomen van het prikkelbare darmsyndroom te verlichten. Zo is er Iberogast, een mix van 9 kruidenextracten dat oorspronkelijk ontwikkeld werd tegen brandend maagzuur. Het product is in Duitsland ontwikkeld en bestaat al meer dan 30 jaar. Iberogast is onderzocht bij PDS en de onderzoeken laten zien dat het product buikpijn vermindert. De kruidenmix lijkt het serotonineniveau te beïnvloeden (de meeste serotonine bevindt zich in de darmen) en ook heeft het invloed op acetylcholine en opioïde receptoren in het gastrointestinale kanaal. 1  2 3 4 5
6 7

Kruidencombinaties zijn zo wie zo interessant, omdat bepaalde combinaties krachtiger helen. Benieuwd welke dat zijn? Lees dan onderstaand artikel

9 Kruidencombinaties die krachtig(er) helen

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Dit is wat een bananenschil voor je huid en tanden doet

Golden Milk: drankje met Turmeric (reinigend, zuiverend… lekker!!)

Walnoten verbeteren algehele gezondheid via de darmen

groene thee brein

Waar komt epidemie van autisme en degeneratieve ziekten vandaan?

De invloed van hormonen op je gewicht

(Nog) 9 Bewezen effectieve manieren om sneller buikvet te verliezen -Deel II

Wat zijn de tekenen van een bijnieruitputting?

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.