Anti-Aging Antioxidanten, vitamines, mineralen

Haal het beste uit tomaten: eet ze met olijfolie!

Share Button

Salades zitten vol belangrijke vitaminen en mineralen, net als tomaten. Als je optimaal van deze gezonde huid- en lijf beschermende stoffen wilt profiteren, besprenkel je de salade met olie. Er zijn 1 á 2 eetlepels nodig om een maximale absorptie te bereiken. Een betere opname van antioxidanten geldt trouwens ook als je (ook andere) groenten in olijfolie bakt!

Olijfolie haalt het beste uit tomaten

En uit andere groenten. De olie van de mediterrane boomvrucht is een interessante. Olijfolie is al gezond op zich, maar als je de olie combineert met groenten haal je hier ook nog maximaal profijt uit. De bron van enkelvoudige onverzadigde vetzuren boost de opname van vet oplosbare nutriënten zoals vitamine A, E en K.  Voeg het dus gerust toe!

Is olijfolie geschikt om te bakken? Jazeker!

Waarom olijfolie de beste olie is om in te bakken, de feiten.

Hoe weet je of je een goede extra virgin olijfolie hebt

Test: Hoe Extra Virgin is jouw olijfolie?

Wat zit er in olijfolie?

Door de samenstelling van vetzuren heeft olijfolie een hoge nutritionele waarde. De extra virgin olie bevat bijna 100% triglyceriden en het grootste gedeelte vetzuren zijn enkelvoudig onverzadigd. Verder bevat de olie nog vitamine E, fenol bestanddelen, carotenoïden, squaleen, fytosterolen en chlorofyl. De kwaliteit van de olie wordt bepaald door het productieproces, de afkomst en tijd van oogsten. 1 De stoffen worden goed geabsorbeerd in het menselijk lichaam. 2

Lycopeen en caroteen

Of je groenten nu besprenkelt met olijfolie, of je bakt ze erin: de olie haalt het beste eruit!

Volgens onderzoeken zorgt een dubbele toevoeging van de olie ook tot een dubbele opname van de nutriënten. Eerder onderzoek onthulde dat het toevoegen van olie aan groenten, noten of kaas eveneens de opname van vet oplosbare nutriënten leidt, zoals lycopeen uit tomaten en caroteen uit wortelen. De mediterrane manier waarbij je een scheut olijfolie over de tomaten giet, is dus op zijn zachtst gezegd helemaal niet verkeerd. Dankzij olijfolie wordt het lycopeen uit tomaten optimaal opgenomen. 3 Dit heeft waarde voor het behoud van een goede gezondheid en een jeugdig uitziende huid. Immers: de sterke antioxidant lycopeen – één van de carotenoïden- beschermt de huid krachtig tegen UV-straling.

Tomatensap

Olijfolie doet de ‘truc’ ook bij tomatensap: tomatensap verrijkt met een klein scheutje olie, zorgt voor een betere opname van de carotenoïden die in het sap zitten.  Eén glas tomatensap per dag vermindert al de buikomvang, en als je er een kleine hoeveelheid olie aan toevoegt heb je nog meer voordelen van het sap. Wanneer tomaten, in welke vorm dan ook, verrijkt zijn met de mediterrane olie dan is hun voordeel voor de cardiovasculaire gezondheid een stuk sterker. 5


De toevoeging van 32 gram sojaolie leidt overigens ook tot een versterkte opname van nutriënten. Een hoeveelheid van 32 gram staat gelijk aan twee eetlepels. Door sojaolie worden 8 nutriënten uit voeding beter opgenomen.  6  Aan sojaolie zitten helaas wel haken en ogen. Zo is sojaolie bijvoorbeeld in verband gebracht met de vette lever en obesitas, terwijl de gezondere mediterrane versie een vette lever juist stevig aanpakt. 7


Nog meer voordelen

Zitten er nog meer voordelen aan de toevoeging van de cholesterolverlagende 8 olie? Nou en of! Onderzoek uit mei onthulde dat walnoten, olijfolie en zalm voedselvergiftiging afwenden doordat ze de genen voor listeria uitschakelen. Omega-3 vetzuren verminderen het vermogen van bacteriën om infecties te veroorzaken. Deze in olijfolie aanwezige vetzuren verminderen ook ontsteking in het lichaam. Verder bevordert olijfolie ook de opname van luteïne in de darmen; althans bij muizen. 10

Een publicatie in Food Chemistry meldde dat de fenolen uit olijfolie zich verplaatsen in de groenten, wanneer je de groenten met olijfolie bakt. Dit verrijkt de groenten met oliefenolen die van nature niet in de groenten aanwezig zijn. Meer info:

Groenten gebakken in extra virgin olijfolie gezonder dan gekookt

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Raak lichaamsvet effectief kwijt: Intermittent Fasting verslaat elk dieet

Hoe gezond eten je leven kan beïnvloeden

7 Zuivelvrije bronnen van calcium

De voortekenen van een hartaanval

Acne en onzuivere huid elimineren met deze 10 simpele strategieën

Vitamine B12: onmisbare regelaar en bij onze micro-organismen zeer gewild!

Link tussen serotonine en prikkelgevoeligheid bij kinderen met autisme

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.