Natuurlijk gezond (bewezen)

Kurkuma verlaagt te hoge vetspiegel significant

Share Button

Kurkuma ontpopt zich telkens weer als een medicinaal kruid dat multi-inzetbaar is. Bij mensen met een te hoge vetspiegel en een verhoogd cardiovasculair risico heeft deze Indiase geelwortel een uitermate gunstig effect.  Ook wat betreft bepaalde vormen van kanker werkt kurkuma gunstig.

Lagere vetspiegel dankzij kurkuma

Als er sprake is van een verstoorde verhouding van vetstoffen in het bloed, heet dit dyslipidemie. De lipidenwaarden -triglyceriden en het LDL-cholesterol- zijn dan verhoogd. Dyslipidemie moet wel serieus genomen worden, omdat het meestal een voorbode is van cardiovasculaire aandoeningen en diabetes type 2. Dyslipidemie ontstaat als de balans tussen het goede en het slechte cholesterol niet meer correct is (respectievelijk HLD en LDL). Dit kan een gevolg zijn van roken, weinig lichaamsbeweging, teveel alcohol, genen, overgewicht, een lever-, nier- of schildklieraandoening, diabetes of medicatie.

Hart- en vaatziekten

Uit een meta-analyse  blijkt dat kurkuma de lipidenwaarden verlaagt bij mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Kurkuma en kurkumine verlagen significant het LDL-cholesterol en beschermen patiënten die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten. De specerij lijkt veilig: er werden nauwelijks bijwerkingen gemeld in de onderzochte studies.

  • Hetzelfde effect vindt plaats bij mensen met diabetes type 2. 1
  • Tegelijkertijd biedt kurkuma de lever bescherming tegen giftige stoffen 2

Kurkuma en kanker

Ook wat betreft de uitwerking van kurkuma bij kanker is er nieuws. Een pasta van kurkuma die lokaal werd aangebracht op huidkankertumoren bij ratten, bleek een pro-apoptische werking te hebben. Met andere woorden: het bevorderde de dood van de kankercellen.   4  Het exotische kruid remt ook de groei van darmkankercellen.  5

Wat van belang is om te melden, is dat kurkuma, gember, salie, rozemarijn en laurierblad elkaars werking versterken. 5

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Deze voeding verergert symptomen van griep en verlengt de grieptijd

Ontstekingsremmende patchouli olie biedt veel (bewezen) gezondheidsvoordelen

7 Handige gebruiken van Tea Tree oil

Onthullende studie: Kurkuma en mariadistel, veelbelovend bij darmkanker

Zo verhoog je eenvoudig je dopamineniveau

Mindfulness: Je kunt je brein trainen om negatieve gedachten om te zetten

Gezonde ontbijtrecepten voor een sneller metabolisme

Bloemkool, heel gewoon: maar óók een superfood te noemen

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.