Giffen

Door glucose-fructose siroop te mijden, mijd je ook kwik

Share Button

Glucose-fructose siroop is een goedkope manier om producten te zoeten, en daarom is het een klus om aan deze producten te ontkomen. Het gif tast het denkvermogen aan. Het veroorzaakt stofwisselingsstoornissen en maakt dik. Glucose-fructose siroop wordt onder meerdere namen vermeld, want het wordt graag ‘verborgen’ door de voedingsindustrie. Dat alleen al is oppassen geblazen. Maar in het gif zit nog een gif: het hoogst toxische kwik. Glucose-fructose siroop kom je tegen onder de volgende namen: hfcs2

 • (Fructoserijke) maïsstroop, maïssuiker, maïssiroop
 • Glucosefructosesiroop
 • High Fructose Corn Syrup (HFCS)
 • Fructosesiroop,  glucosesiroop

Let vooral ook op de afkorting HFCS, want de gemiddelde mens heeft geen idee waar dat voor staat.

Glucose-fructosesiroop: een aanvullende bron voor kwik

In 2009 publiceerde the Washington Post een artikel over kwik in glucose-fructosesiroop. Het Institute for Agriculture and Trade Policy had namelijk een onderzoek gedaan naar 55 populaire merkproducten met HFCS en vond ook kwik. De auteur van de studie waarschuwde destijds:

“Kwik is giftig in elke vorm. Als je nagaat hoeveel glucose-fructose siroop er geconsumeerd wordt door kinderen, kan het een behoorlijke aanvullende bron voor kwik zijn. We roepen op tot onmiddellijke veranderingen door de voedselindustrie en autoriteiten, om deze kwikverspreiding via voedingsproducten te stoppen.”

Glucose-fructosesiroop zit met name in

 • Frisdrank
 • Sap en kindersapjes/drankjes
 • Chips, snoep
 •  Repen,
 • Mueslirepen
 • Ontbijtgranen
 • Bakmixen en bakingrediënten

Voedingswetenschapper dr. Bruce Ames  en biochemicus dr. Jeffrey Bland ((beiden verbonden aan de Linus Pauling kliniek) melden het volgende over glucose-fructose siroop en geven belangrijke redenen om het goedje te mijden:

Suiker in welke vorm dan ook veroorzaakt obesitas.

Gewone suiker en HFCS zijn zeer schadelijk. Onze voorouders consumeerden 20 theelepels suiker per jaar en wij consumeren tegenwoordig dezelfde hoeveelheid per dag.  HFCS en gewone suiker zijn in chemisch opzicht niet identiek aan onze lichaamsprocessen.

HFCS is een industrieel product en verre van natuurlijk. Het wordt gewonnen uit maïs via een proces dat zo geheimzinnig is dat ontwikkelaars van dat proces (Daniels Midland en Carghill) onderzoeksjournalist Michael Pollan niet toelieten toen hij er meer over wilde weten voor zijn boek The Omnivore’s Dilemma.

Chemisch

De suikers worden door middel van een chemisch enzymisch proces getrokken wat resulteert in het chemische en nieuwe bestanddeel HFCS. Gewone suiker (sucrose) wordt gemaakt door twee suiker moleculen aan elkaar te verbinden (glucose en fructose in dezelfde hoeveelheden).

De spijsverteringsenzymen moeten sucrose afbreken tot glucose en fructose, voor het in het lichaam geabsorbeerd wordt.

Mens betaalt hoge prijs

HFCS bevat glucose en fructose, niet 50-50 maar 55-45 in ongebonden vorm. Fructose is zoeter dan glucose. HFCS is goedkoper dan suiker.De prijs voor fabrikanten is laag, maar voor mensen  hoog: obesitas, diabetes en chronische ziekten gaan als epidemieën de wereld over.

Leverschade en -vervetting

Omdat er geen chemische binding is tussen de stoffen, is vertering niet nodig en worden ze snel opgenomen in de bloedstroom. Fructose gaat rechtstreeks naar de lever en triggert de lipogenese (productie van vetten als triglyceriden en cholesterol).

Daarom is het een grote veroorzaker van leverschade en het vette lever syndroom. De snelheid waarmee glucose geabsorbeerd wordt triggers hoge insulinepieken. Dit leidt tot stoornissen in de stofwisseling, zoals: toegenomen eetlust, gewichtstoename, diabetes, hartaandoeningen, dementie, kanker en meer. Maar ook tot versnelde veroudering.

Uitputting

Maar er is meer. HFCS vereist meer energie om opgenomen te worden door de darmen en gebruikt twee fosformoleculen uit de energiebron van het lichaam. Dit put de energie bron van het lichaam uit (ATP).

Hoge HFCS doses maken letterlijk gaten in het darmslijmvlies, waardoor akelige bijproducten van giftige darmbacteriën en onverteerde voedselproteïnen de bloedstroom in gaan. Een immuunreactie wordt uitgelokt, en ontstekingen ontstaan.

Fructose uit fruit heeft deze schadelijke effecten niet, omdat dit uit nutriënten en vezels bestaat.

Biochemisch gezien zijn gewone suiker en glucose-fructose siroop hetzelfde.

Kwik

HFCS bevat kwik, vanwege chloor-alkalische producten die gebruikt worden tijdens productieproces. Wanneer HFCS door een chemische analysator gaat, verschijnen er vreemde meldingen die niet door glucose of fructose veroorzaakt worden.


Professor Popkin (Department of Nutrition, University of North Carolina) heeft veel gepubliceerd over de gevaren van gezoete drankjes en hun bijdrage aan de obesitas epidemie.

Omdat insuline en leptine sleutelrollen spelen in de regulatie van voedselinname en lichaamsgewicht, draagt het bij aan verhoogde inname van calorieën en dus ook overgewicht.

Ook professor Popkin meldt dat er geen verschil is tussen glucose, fructose en gewone suiker.

De aanwezigheid van HFCS in de voeding, is een kenmerk slechte kwaliteit. Producten met HFCS zijn van lage kwaliteit, bevatten geen nutriënten, zitten vol lege calorieën en andere kunstmatige ingrediënten.


De Europese ‘Voedsel- en Warenautoriteit’ (EFSA)  keurde in 2013 een gezondheidsclaim op fructose goed.

Zie ook:

Zorgen om goedgekeurde fructose-claim

Experts geschokt om fructoseclaim

De claim was: ““Consumption of foods containing fructose leads to a lower blood glucose rise compared to foods containing sucrose or glucose”. (inname van producten met fructose leidt tot minder stijging van glucose in bloed, vergeleken met voeding die sucrose en glucose bevat).


www.eufic.org/page/en/page/FAQ/faqid/glucose-fructose-syrup/ www.drhyman.com

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Training spiermassa op oudere leeftijd loont, ook voor hartpatiënten

Hoe overtollig maagzuur honger nabootst. Wat is de rol van koolhydraten hierbij?

Lavendelolie: 18 goede redenen om het in huis te hebben

Hormoonverstorende stoffen in verzorgingsproducten schadelijk voor nog ongeboren kind

Ongewone oorzaak van een hoge bloeddruk: de winter

CVS/ME patiënten zijn echt uitgeput: lichaamscellen bevatten nauwelijks energie

Te trage schildklier ? 4 x voeding om je schildklier een boost te geven

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.