Brein Vetzuren

Omega 3-vetzuren gaan door bloed-brein barrière

Share Button

Een Zweedse studie bij mensen met Alzheimer heeft geconstateerd dat omega 3 -vetzuren de bloed-hersenbarrière kunnen passeren, na suppletie met een omega 3-preparaat dat rijk is aan DHA.

Omega-3 vetzuren gaan door bloed-brein barrière

Eerdere bevolkingsonderzoeken gaven al aan dat er een verband is tussen een hogere bloedspiegel van omega 3-vetzuren en een lagere kans op leeftijd gerelateerde cognitieve achteruitgang en verschillende vormen van dementie. Daarnaast werd er in eerdere artikelen beschreven dat er bij patiënten met Alzheimer in het centrale zenuwstelsel een significant lager niveau van DHA en andere omega 3-vetzuren werd gemeten in vergelijking met de controlegroep. Daarom is het zeer interessant te weten of bij suppletie met omega 3-vetzuren deze gunstige vetzuren de bloed-hersenbarrière kunnen passeren en hun weg kunnen vinden naar de hersenen.

Dat zou kunnen betekenen dat suppletie van omega 3-vetzuren een potentiële rol kan hebben bij mensen die deze ziekte al hebben ontwikkeld.

Omega 3-vetzuren zijn onverzadigde vetzuren die zich ophopen in het centrale zenuwstelsel tijdens de foetale groei. Er werd vanuit gegaan dat de vetzuren in het hersenvocht constant worden uitgewisseld in je verdere leven. Maar er was nog weinig bekend over de mate van uitwisseling en de invloed van inname van vetzuren met de voeding op het passeren van de bloed-hersenbarrière. De bloed-hersenbarrière beschermt de hersenen voor gevaarlijke chemicaliën die natuurlijk voorkomen in het bloed, maar kan ook het passeren van bijvoorbeeld medicijnen naar de hersenen blokkeren

Omega 3 verandert vetzuurprofiel in brein

In dit onderzoek van het Karolinska Institute in Zweden, deel van het grotere OmegAD project, onderzochten wetenschappers of inname van omega 3-voedingssupplementen het vetzuurprofiel kan veranderen in het hersenvocht dat het centrale zenuwstelsel omgeeft. 33 patiënten met de ziekte van Alzheimer namen deel aan de gerandomiseerde studie; 18 ontvingen een dagelijks omega 3-supplement en 15 patiënten een placebo gedurende 6 maanden. De resultaten lieten zien dat de eerste groep een hoger niveau van zowel DHA als EPA (een ander omega 3-vetzuur) in het hersenvocht en bloedplasma had. Zo’n significante verandering werd niet gezien in de placebogroep. De patiënten kregen dagelijks 4 capsules van 1 gram visolie (met 430 mg DHA en 150 mg EPA per capsule). De placebogroep kreeg dagelijks 4 capsules van 1 gram maïsolie

Vetzuren in brein en Alzheimer

Ook is onderzocht of deze veranderingen in vetzuurniveaus zijn gerelateerd aan Alzheimer biomarkers in het hersenvocht. Hiervoor werden de concentraties vetzuren in het hersenvocht geanalyseerd. De verandering in de biomarkers van Alzheimer (i.e. P-tau en T-tau) en sIL-1RII (anti-ontstekingsmarker) waren significant gecorreleerd aan de verandering in DHA concentratie in het hersenvocht. Hoe groter de toename van DHA, hoe groter de toename van het sIL-1RII niveau maar ook een des te grotere vermindering in P-tau en T-tau. De onderzoekers concluderen dat omega 3-vetzuren uit een supplement inderdaad de bloed-hersenbarriere passeren.

Meer onderzoek zou moeten uitwijzen of deze veranderingen in vetzuurniveaus en biomarkers als gevolg van suppletie met een DHA-rijk supplement een positief effect hebben op de klinische manifestaties bij cognitieve achteruitgang en beginnende Alzheimer.

Bron: www.orthokennis.nl
Ref: Freund Levi, Y., et al., Transfer of omega‐3 fatty acids across the blood–brain barrier after dietary supplementation with a docosahexaenoic acid‐rich omega‐3 fatty acid preparation in patients with Alzheimer’s disease: the OmegAD study. Journal of Internal Medicine, 2014: p. n/a‐n/a.

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Met deze tips hou je griep en verkoudheid weg

Wat onthullen mondproblemen over je gezondheid ?

Langere levensduur door langere telomeren (kunnen we ze langer krijgen?)

Vorming van karakteristieke Alzheimer plaques begint stuk vroeger dan gedacht

Feestdagen en lekker eten: de lever snel weer in balans

Maak zelf een effectief anti-verouderingsserum met vitamine C

9 Goede redenen om vaker grasboter te eten

Slechts 32 min. high intensity krachttraining: naverbranding van ruim 400 cal. !

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.