Natuurlijk gezond (bewezen) Tips

11 Essentiële oliën die spieren ontspannen bij pijn en krampen

Share Button

Tijmolie helpt beter tegen krampen dan ibuprofen, zo was het nieuws een paar maanden geleden. Spierpijn en –kramp kunnen kortstondig zijn, of meer van chronische aard zijn vanwege een aandoening. Sommige essentiële oliën zijn natuurlijke spierontspanners die pijn verlichten; wat is hun effect op spierpijn, spasmen en krampen?

spierenolie

In ‘7 natuurlijke spierontspanners’ kon je lezen wat de natuur zoal biedt bij spierproblemen. In dit artikel komen de essentiële oliën aan bod.

Vanwege de sterke concentratie van vitale bestanddelen, wordt verdunning aangeraden. De beste opname geschiedt door een druppel of paar druppels te vermengen met een neutrale olie. Als ze gemengd worden met water, vormen hun moleculen een klomp: ze sluiten zich als het ware af en je hebt er zo weinig aan. Doordat ze gemengd worden met een neutrale olie, worden de bestanddelen beter biobeschikbaar. Verdunning is noodzakelijk, zeker als het om de huid gaat. De oliën moeten met respect gebruikt worden, kunnen net als medicijnen bijwerkingen hebben en zijn niet altijd zo onschuldig als de naam ‘aromatherapie’ misschien doet vermoeden. (Uit: ‘Essentiële oliën; meer dan geurbeleving alleen?’)

Veel essentiële oliën hebben anti spasmodische eigenschappen

Chronische aandoeningen

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor ongemak aan de spieren; vermoeidheid, inspanning bij warm weer, een slechte bloedcirculatie, mineraaltekort, alcohol, gespannen zenuwen, bijwerkingen van medicijnen, zwangerschap. Maar ook door chronische aandoeningen kan je te lijden hebben onder spierkrampen, zoals bij Multiple Sclerose en fibromyalgie.

Magnesium

Stretchoefeningen kunnen de pijnen of spasmen verminderen en baden in magnesium zout kan ook een effectieve remedie zijn. Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven. Ook verlicht magnesium in orale (malaat) en sprayvorm (oxide) krampen en pijn bij bijvoorbeeld fibromyalgie. (zie: magnesium getest)

11 Essentiële oliën die spierpijn en kramp verlichten

Zorg er voor dat een essentiële olie 100% natuurzuiver is en neem liever biologische.

Lavendelolie

lavendelolie5
Dit is een van de meest gebruikte essentiële oliën. De olie zit vol therapeutische mogelijkheden en kan toegepast worden bij een breed spectrum van klachten, zowel mentaal als lichamelijk. Het is een van de meest vriendelijke oliën voor de huid. Lavendel is niet alleen voor ‘oude dametjes’ die lekker willen ruiken; het heeft een lange geschiedenis in het behandelen van spierpijnen en is echt effectief bij spasmen en krampen. Niet alleen bij spierkrampen, -spasmen en –pijnen is lavendel een essentiële toevoeging, maar ook bij reumatische aandoeningen en verstuikingen. Daarbij komt ook, dat lavendel rustiger maakt en ontspant.

Bij vrouwen met dysmenorroe (pijnlijke menstruatie die o.a. gepaard gaat met krampen) bleek lavendelolie de symptomen te verlichten, wanneer ze 3 druppels essentiële lavendelolie in de handen wreven en dit 5 minuten inhaleerden. Een groep die alleen sesamolie gebruikte had 6.8 meer kans op krampen en 12x meer kans op andere menstruatiesymptomen. (1) . De olie vermindert de samentrekkingen van de spieren van de baarmoeder.

Marjolein

marjolein
Wat de oorzaak van spasmen ook is, essentiële olie marjolein behandelt het. Het kruid heeft krachtige anti spasmodische eigenschappen, die niet alleen bij spierpijnen werken, maar ook bij darmspasmen. Ook erg verzachtend bij reumatische aandoeningen en migraine. Marjolein wordt ook wel het ‘gelukskruid’ genoemd, en je zult je zeker blijer voelen nadat je het gebruikt hebt. (1.)

Marjolein is ook verwarmend en prima voor mensen die niet van de typische bloemengeuren houden. Het bevat dezelfde terpinen (terpinen-4-ol) die tea tree olie zo antiseptisch maken. De esters ontspannen de spieren en reguleren spiersamentrekkingen. Net als veel andere essentiële oliën, is ook marjolein antibacterieel, antiseptisch, schimmelwerend en antiviraal. (2, 3, 4, 5) (6)

Tijm

tijmolie4
Tijmolie is krachtig en biedt een reeks aan toepassingen. Het is bekend als een ondersteuner van spijsvertering en ademhalingswegen, maar kan ook op de huid gemasseerd worden om spierpijn, -spasmen en –krampen te verlichten, alsmede jicht en reuma. Het is nodig om essentiële olie van tijm zorgvuldig te verdunnen en het kan niet bij zwangerschap en borstvoeding gebruikt worden. Een onderzoek van een paar maanden geleden meldde dus dat tijm olie (niet de essentiële) zelfs effectiever bij pijn is dan ibuprofen. (7, info )Dit betrof menstruatiepijn; krampen die ontstaan door heftige samentrekkingen van de baarmoederspieren. Ook bij jicht en artritis brengt tijm verlichting, omdat het a) de doorbloeding stimuleert en b) urinezuur afvoertHet gaat hier om thymus vulgaris, maar bij spierspasmen is thymus citriodorus ook een goede keuze. (8)

Wintergreen

bergthee
Heet ook wel bergthee of gaultheria. Een van de weinige natuurlijke bronnen van methyl salicylaat, wat het hoofdbestanddeel van aspirine is en een eeuwenoude remedie bij gewrichts- en spierpijnen. De effecten van wintergreen essentiële olie zijn cortisone-achtig en ook hier is de werking is anti spasmodisch, plus ontstekingsremmend. De behandeling die het biedt voor spierkrampen, pijnen en spasmen is krachtig te noemen.

Hou er rekening mee, dat wintergreen beroemd is om zijn pijnstillende werking, maar berucht om de giftigheid! Per theelepel bevat deze olie 7000 mg salicylaat; dit is 21 x zoveel als in aspirine. Deze essentiële olie mag nooit ingenomen worden en verdunning van de olie is absoluut noodzakelijk; dit doe je door een zeer kleine hoeveelheid te mengen met een dragende olie, zoals olijfolie of kokosolie. (Nog beter mengt de essentiële olie met munt-, tijm-, citrus- en oregano olie.) Bij pijnen gebruik je 3 (tot maximaal 6) druppels in een eetlepel en dit masseer je voorzichtig op de huid. Voor verdamping gebruik je 8 druppels in een aromalamp. Het verbetert overigens ook de stemming. Deze olie mag niet onder de 16 jaar gebruikt worden.

Bergthee olie bevat dus veel salicylzuur (85-99%) en bestrijdt ook de pijn van reuma en artritis, op dezelfde manier als tijmolie dit doet (stimuleert doorbloeding, voert urinezuur af). Met name wanneer spierpijnen en –spasmen vanuit het centrale zenuwstelsel ontstaan, pakt de olie dit aan.

Wilgenbast
Wilgenbast bevat, hoewel iets minder dan wintergreen (bergthee), ook veel salicylaten. Het verlaagt hoeveelheid prostaglandinen: dit is een hormoonachtige stof die hoofdpijnen, pijnen en ontstekingen veroorzaakt. Erg goed bij –onder andere- krampen en spierpijn.

Kijk voor meer informatie over wintergreen en wilgenbast, plus toepassingen, bronnen en andere krachtige pijnstillers bij ‘top 16 natuurlijke pijnstillers bij chronische pijnen.

Eucalyptus

eucalyptus
Essentiële olie van eucalyptus is niet alleen anti spasmodisch, maar ook ontstekingsremmend en dit maakt de karakteristiek geurende olie tot een ideale tonic voor spierpijnen, krampen en spasmen. De pijnstillende kwaliteiten zijn heerlijke verzachtend bij zenuw- en spierpijnen en reumatisme. In combinatie met pepermuntolie verlicht het hoofdpijn. (9, 10, 11, 12)

Venkel

venkel
Venkel wordt wel aangeraden bij buikkrampen, en daar kennen we het waarschijnlijk van. De essentiële olie van venkel helpt ook bij spierpijnen, krampen en wordt al eeuwen in de traditionele geneeskunde als zodanig gebruikt om zenuwen, spieren en krampen te ontspannen. Het verlicht ook reumatisme, menstruatiekrampen en migraine. De essentiële olie van zoete en bittere venkel bevatten 90% trans-anethool, 20% fenchoon en kleine hoeveelheden limoneen, kamfer, alfa-pineen. Zoete venkel bevat ook derivaten van cafeïnezuur en hydroybenzoïde zuur. De zaden en het blad bevatten de flavonoïde-bestanddelen quercetine, isoquercetine, kaempferol 3-glucuronide, and kaempferol 3-arabinoside. (13, 14, 15)

Pepermunt olie

pepermunt2
Pepermunt olie –die effectiever blijkt te zijn bij buikpijn en darmkrampen dan reguliere krampstillende middelen- werkt uitstekend tegen krampen en spasmen. Een druppel essentiële olie pepermunt staat ongeveer gelijk aan 28 kopjes pepermuntthee. Daar kun je niet tegenop drinken!

Wanneer je pepermuntolie plaatselijk aanbrengt verlicht het pijn die in verband staat met fibromyalgie en myofasciale pijn (pijn van spieren en spiervliezen). Dit geldt trouwens ook voor menthol, capsaïcine en eucalyptus. (16, 17, 18)

Gember

gemberolie
Ook gember biedt een goede remedie bij spasmen en krampen. Gember–die vooral bekend is vanwege de werking bij gewrichtspijnen- remt ook pijnprikkels. Behalve door de inname van gember, vermindert massage met de olie ook chronische gewrichtspijnen. Zingibain, een enzym in gember, is ook ontstekingsremmend, net als het bestanddeel gingerol.

Wanneer je de olie plaatselijk op de pijnlijke spieren aanbrengt, is het een van de meest werkzame oliën die pijn door het hele lichaam heen (lage rug, knie of buik) doet verdwijnen. (19, 20, 21)

Roomse kamille

oliën

Ook essentiële olie van Roomse kamille is een krachtig anti spasmodisch middelen en wordt regelmatig met groot succes gebruikt om spasmen, krampen en pijnen te behandelen; dit betreft vooral het maag-darm kanaal en pijn bij menstruatie. (22, 23)

Scharlei

clary sage2
Essentiële olie van scharlei bevat veel esters (72%), waaonder linalyl acetaat. Linalyl acetaat is anti spasmodisch en kalmerend. De olie bevat 14% alcohol en 3% sesquiterpenen. Ook deze olie verlicht allerlei soorten pijnen: hoofdpijn, rugpijn, krampen en stijfheid van spieren. Het is wel de minst onderzochte olie en het bewijs is schaarser dan bij de andere oliën. (24)

Hoe gebruik je het?
Je verdunt de olie zorgvuldig en test het eerst in verdunde versie uit op de binnenkant van je pols. Met name tijm en wintergreen staan erom bekend een reactie te voorzaken.

10 druppels verdunnen in een half kopje van een dragende olie (zoals olijf-, kokos-, amandel-, of jojabaolie), of meng het met een neutrale crème/zalf.

Zelf een zalf maken om spierpijn te verlichten is eenvoudig.
Een voorbeeld, om een idee te geven:
Halve kop kokosolie
Kwart kop bijenwas
2 theelepels cayennepoeder (optioneel)
2 theelepels kurkuma poeder (optioneel)
2x 15 druppels van een essentiële olie (bijvoorbeeld 15 van pepermuntolie en 15 van lavendelolie).

  • Of voeg 20 tot 30 druppels toe aan je bad

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.


1. 7. 9. 14. 15. 16. 19. 23. www.ncbi.nlm.nih.gov
1. Han et al, 2006
2. 21. www.online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2006.12.535
3. “Outside Inside.” Herbs For Health; 1996, 1(2): 55-59
4. The Encyclopedia of Aromatherapy. Rochester, VT: Healing  Arts Press, 1996.
5. The Encyclopaedia of Essential Oils. Rockport, MA: Element Books, 1992.
6.10. 18. www.webmd.com
8. Clinical Naturopathic Medicine, pag 122
11. www.wholehealthmd.com
12. www.uofmhealth.org
17. www.aafp.org/afp/2007/0401/p1027.html
20. www.sciencedaily.com
22. www.umm.edu
24. www.sciencedirect.com


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Buikvet en 12 dingen die je hierover moet weten

Top 8 kruiden/planten tegen muggen !

Gastblog sportcoach: 5 Belangrijkste inzichten van cursisten tijdens gewichtsverliesprogramma

Avocado bij de lunch kan helpen bij gewichtbeheersing

Nieuwe studie bevestigt problemen met tarwe en gluten

Mediterrane vetrijke voeding gezonder dan vetarm dieet

Wat de geur van zweet zegt over je gezondheid

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.